• OZNAM!

          • Poplatok za obedy - marec 2021

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

                                                    VS- celý rok rovnaký

            Obedy    zamestnanci     120                         1,33 x 23 = 30,95 €

            Deti do 5 rokov                220                         1,37 x 23 = 31,51 €

            Predškoláci                       320                         0,17 x 23 =  5,61 €

             

             Cudzí                                 420                               2,95 obed €

             

            Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • Vážení rodičia,

          • v našom meste sa ani po ďalších testovaniach nedosiahla taká pozitivita, aby sa mohla od 22.02.2021 otvoriť škola na 1. stupni ZŠ a MŠ.

            Na  základe týchto skutočností a po konzultácii s RÚVZ Žiar nad Hronom a zriaďovateľom školy sa rozhodlo, že  od pondelka  22.02.2021  bude naďalej otvorená  MŠ a  ŠKD  len pre  rodičov z kritickej infraštruktúry a deti zákonných zástupcov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať ju z domácnosti.                                                                                                                                                                                            Toto usmernenie platí do odvolania!

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Popolcová streda

          • V rímskokatolíckom liturgickom kalendári je POPOLCOVÁ STREDA prvým dňom pôstneho obdobia. Jej termín pripadá na 40. deň pred Veľkou nocou. Do týchto 40 dní sa nepočítajú nedele, preto v praxi pripadá Popolcová streda na 47. deň pred Veľkonočnou nedeľou. Pre nepravidelný dátum Veľkej noci sa jej termín každý rok mení. Tento rok pripadne na 17. február 2021.

            Názov dňa pochádza zo zvyku páliť palmy či bahniatka z Kvetnej nedele z minulého roka. Takto získaný popol sa používa pri bohoslužbe Popolcovej stredy, kedy sú veriaci poznačení krížikom, popolom na čelo. Poznačenie popolom je sprevádzané slovami: „Pamätaj, že si prach a na prach sa obrátiš.“ alebo „Obráť sa a ver evanjeliu.“ Je to symbol pokánia.

            Popolcová streda je pripomienkou ľudskej konečnosti a cieľa či smerovania vlastného života.

            Popolcovou stredou začíname pôstne obdobie a v tento deň je prísny pôst. Nasledujúce dni nás privedú k Veľkej noci, pamiatke na umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Pána. Pripomína nám pominuteľnosť pozemského života ‒ všetko sa raz pominie a aj my zomrieme. Sme pútnikmi na tomto svete, ktorí nesmú zabudnúť na svoj pravý a konečný cieľ.    Božie Slovo nás právom vyzýva: „Obráťte sa ku mne celým svojím srdcom...“, „srdcia si roztrhnite a nie šaty...“ Prečo je potrebné roztrhnúť si srdce? Lebo po prvotnom hriechu sa všetci rodíme do tohto sveta so srdcom, ktoré nie je Božím príbytkom. Je to srdce uzatvorené pre Boha i ľudí, studené a nepríjemne srdce. Roztrhnúť svoje srdce znamená otvoriť ho pre Boha i ľudí. Dovoliť Bohu, aby nás mohol riadiť a pretvárať podľa svojho Srdca. Dovoliť, aby Boží Duch býval v našom srdci. Vyprosiť si od Boha správny vzťah ku všetkému a ku všetkým.

            Možno sme počuli ako jeden človek každé ráno vychádzal do ulíc mesta, obdivoval výklady obchodov a množstvo krásnych vecí hovoriac: „Koľko je toho, čo nepotrebujem.” Konkrétnym predsavzatím pre nás do týchto dní pôstu môže byť ‒ v modlitbe s Máriou rozhodovať sa pre svätosť a s ňou vyberať vo svete ponúk to, čo potrebujem a čo mi netreba, koľko potrebujem a koľko nepotrebujem. Môžu to byť rôzne veci, móda, jedlo, internet…

            Opakom egoizmu je altruizmus (dobročinnosť). I v tejto záležitosti je Mária pre nás vždy oduševnením. Prijíma Ježiša a ponáhľa sa slúžiť. Jej srdce bije pre celý svet. Proti egoizmu bojujme láskou. Nech nás v tomto období nadchýna modlitba s ňou a jej nežná a materinská starostlivosť o blížnych.

            Účasťou na krížovej ceste môžeme v pôstnom období získať úplné odpustky.

            Popolcová streda je začiatkom pôstneho obdobia ‒ je to čas, kedy sme pozvaní premôcť pohodlnosť, aby sme sa obrátili celým srdcom k Bohu. Sme pozvaní oľutovať každú nelásku, ktorá sa zmocnila našich bytostí, a prosiť Boha, aby sa vrátil do nášho srdca.

            Nielen pôst, ale všetky čnosti strácajú hodnotu bez milosrdenstva.

            Svätý Peter Chryzológ

          • OZNAM

          • Na základe odporučenia Okresného krízového štábu a odporučenia RUVZ ZH v Žiari nad Hronom, po zohľadnení epidemiologickej situácie v našom meste, po konzultácii so zriaďovateľom našej školy sa rozhodlo, že škola sa NEOTVORÍ v najbližšom týždni, teda od 8.2.2021.

            Pokračujeme v režime ako doteraz: MŠ a ŠKD pre rodičov z kritickej infraštruktúry a pre rodičov, ktorých charakter práce neumožňuje prácu z domu. Žiaci 1. a 2. stupňa pokračujú v online vyučovaní.

            P.S.: Poprosíme nahlásiť tr.uč. záujem o ŠKD od 8.2.2021

            Ďakujeme všetkým rodičom za pochopenie.

          • Projekty TV LUX

          • Milí rodičia, milé pani učiteľky, milí páni učitelia,

            radi by sme Vám predstavili 2 nové projekty, ktoré pre Vás a Vašich žiakov pripravila Televízia LUX. Veríme, že budú prínosom vo vyučovaní (nie len) na hodinách náboženstva. :-)

            NOVÝ DETSKÝ YOUTUBE KANÁL https://www.youtube.com/tvluxdetom

            Na jednom mieste rýchlo a ľahko nájdete: - obľúbenú reláciu KLBKO - novú detskú reláciu Gu100 - animovaný seriál Koraland - kresťanské pesničky - námety na vyrábanie a aktivity s deťmi z relácie TVORIVO - zaujímavé pokusy - kázne zo svätých omší zameraných na det i- a mnohé iné

            NOVÁ DETSKÁ RELÁCIA Gu100 https://www.tvlux.sk/relacie/detail/gu100 / https://youtu.be/6FO7llIB-Qw

            Zábavná a náučná relácia Gu100 hravou formou vysvetľuje deťom náboženské témy. Jednotlivé časti relácie si môžete kedykoľvek ZDARMA stiahnuť v našom webovom archíve. Veľmi si ceníme Vašu prácu a veríme, že aj Televízia LUX Vám pri nej bude nápomocná. Tím TV LUX