• Otvorenie školského roka 2016/2017

          • Otvorenie školského roka sa uskutoční dňa 5. septembra 2016 (pondelok) o 8:00 hod.

            Srdečne Vás pozývame na slávnostnú sv. omšu o 8:30 hod. v Kostole Povýšenia sv. Kríža v Žiari nad Hronom.

            Tešíme sa na Vás!

             

            Termíny školských prázdnin na školský rok 2016/2017

            Prázdniny

            Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin

            Termín prázdnin

            Začiatok vyučovania po prázdninách

            jesenné

            27. október 2016 (štvrtok)

            28. október – 31. október 2016

            2. november 2016 (streda)

            vianočné

            22. december 2016 (štvrtok)

            23. december 2016 – 5. január 2017

            9. január 2017 (pondelok)

            polročné

            2. február 2017 (štvrtok)

            3. február 2017 (piatok)

            6. február 2017 (pondelok)

             

             

             

            jarné

             

             

             

            Bratislavský kraj, Nitriansky kraj Trnavský kraj

            17. február 2017 (piatok)

            20. február – 24. február 2017

            27. február 2017 (pondelok)

            Banskobystrický kraj, Žilinský kraj, Trenčiansky kraj

            24. február 2017 (piatok)

            27. február – 3. marec 2017

            6. marec 2017 (pondelok)

            Košický kraj, Prešovský kraj

            3. marec 2017 (piatok)

            6. marec – 10. marec 2017

            13. marec 2017 (pondelok)

            veľkonočné

            12. apríl 2017 (streda)

            13. apríl – 18. apríl 2017

            19. apríl 2017 (streda)

            letné

            30. jún 2017 (piatok)

            3. júl – 31. august 2017

            4. september 2017 (pondelok)

             

          • English star

          • 34 žiakov našej školy sa 19. mája zapojilo do súťaže English star. Ide o medzinárodnú súťaž v anglickom jazyku určenú pre žiakov základných škôl. Vedomosti boli preverované formou testu. Koordinátorkou súťaže bola Mgr. Beata Oťapková. Za úspešnú účasť dostali všetci súťažiaci diplomy, veľká väčšina dosiahla v hodnotení úspešnosť nad 80%, za čo im bol udelený diplom so zlatou medailou. Veľmi nás potešila informácia, že medzi školami s najvyššou priemernou % úspešnosťou v riešení úloh do 50 súťažiacich sme sa umiestnili na 1. mieste. Všetkým našim hviezdam gratulujeme a ďakujeme.

          • Jubilujúci otec Mirko

          • Dňa 21. júna 2016 sme si pripomenuli 13. výročie od vysviacky nášho otca Mirka. Pri poslednej utorkovej rannej sv. omši sme mu vyprosovali mnohé potrebné milosti a ďakovali Bohu za neho. Po sv. omši sme ho prekvapili blahoželaním, ktoré za všetkých vyslovila naša pani riaditeľka a zároveň mu bola odovzdaná kytica kvetov. Otec Mirko, hoci je od 1. júla preložený do farnosti Lovčica - Trubín sa s našou školou nelúči a naďalej zostáva jej duchovným správcom. V novej farnosti mu vyprosujeme veľa Božieho požehnania, zdravia a nových priateľov.

          • ZBER PAPIERA - OZNAM!

          • ZBER PAPIERA sa uskutoční  od 27.júna do  29.júna 2016 /pondelok-streda/.

            V prípade možnosti - prosíme  odvážiť  balíky a označiť ich hmotnosťou.

            ĎAKUJEME!!!

            Víťazná trieda pôjde na autobusový výlet!

            Zber papiera sa vyhodnotí  priemerom na žiaka!

          • Žiarsky rodák - vysvätený za kňaza

          • V sobotu, 18. 6. 2016, o 10.00 hod. vkladaním rúk a konsekračnou motlitbou otca biskupa Mariána Chovanca prijal náš rodák Marián Juhaniak Kňazskú vysviacku v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v B. Bystrici. Pri tejto príležitosti v nedeľu, 19. 6. 2016, o 10.00 hod. v Kostole Sedembolestnej Panny Márie v Žiari nad Hronom slávil Marián Juhaniak primičnú svätú omšu.

            Pozrite si fotogalériu D.Minára z primičnej svätej omše.

            http://www.tvziar.tv/news.php?extend.6450.25

             

          • MINIVENČEK V ZŠ S MŠ Š. MOYSESA

          • V našej škole sme po prvýkrát otvorili tanečný krúžok pre žiakov 1. stupňa, ktorý viedla pani učiteľka Martina Čabáková v spolupráci s tanečnou choreografkou  Stellou Víťazkovou. Trval od septembra do júna a stretnutia prebiehali jedenkrát týždenne.

            Naším cieľom bolo vytvoriť u žiakov nielen základy spoločenských tancov /LATINSKO-AMERICKÝCH,  ŠTANDARDNÝCH/ a moderného tanca,

            ale tiež posilniť úctu ku kultúrnym hodnotám v širšom okolí – v rôznych krajinách sveta.

            S veľkou radosťou musíme povedať, že si tento tanečný krúžok získal veľkú obľubu u detí a odmenou pre nich bolo záverečné vystúpenie,  na ktoré sa zodpovedne pripravovali.

            Vyvrcholením celoročného úsilia bol teda tanečný Venček 1. stupňa, pod taktovkou pani učiteľky Maťky a choreografky Stelly, na ktorom sa zúčastnilo 20 účinkujúcich detí spolu    so svojimi rodičmi a najbližšími príbuznými. Nechýbala ani naša pani riaditeľka Mária Ulrichová, triedne učiteľky a otec Mirko. Program sa začal v podvečerných hodinách a trval niekoľko hodín. Počas neho žiaci predviedli svoje najlepšie výkony v tancoch: WALTZ, VALČÍK, POLKA, CHA – CHA, či HOKY POKY a COUNTRY. Najväčšiu radosť mali deti z tanca, ktorého sprievodnú pieseň „Ta ne“ spieva známa slovenská  speváčka Kristína.

            Deti preukázali okrem svojich tanečných schopností a zručností aj vedomosti z oblasti spoločenskej etikety. Spolu s rodičmi si počas večera  zatancovali,  zasúťažili  a zároveň ich naučili aj niekoľko nových tanečných krokov,  ktoré veríme, že v budúcnosti využijú.

            O hladné brušká detí sa postarali šikovné maminky, ktoré to zvládli ako vždy na jednotku. Nečakané a hlavne milé prekvapenie  bola čokoládová fontána s ovocím, za ktorú veľmi pekne ďakujeme.

          • Deň otcov

          • Tradícia Dňa otcov vznikla v meste Spokane v štáte Washington, už v roku 1910. Američanka Sonora Smart Doddová si chcela uctiť všetkých otcov, ako bol ten jej. Veterán občianskej vojny William Jackson Smart po smrti manželky sám musel vychovávať šesť detí.

            Sonora vnímala svojho otca ako hrdinu a hneď, ako sa dozvedela, že matky majú svoj sviatok, navrhla, aby podobný mali aj všetci otcovia. Prvá neoficiálna oslava sa konala v deň narodenín Sonorinho otca 19. júna 1910. Popularita sviatku rástla a tretia júnová nedeľa sa postupne stala sviatkom všetkých otcov. V roku 1966 prezident Lyndon Johnson podpísal prezidentské vyhlásenie,             v ktorom stanovil tretiu nedeľu v júni ako oficiálny sviatok Dňa otcov.

            Z USA prišiel potom tento sviatok aj do Európy. Pravda je však taká, že tento sviatok sa v tretiu júnovú nedeľu oslavuje už niekoľko rokov aj na Slovensku.

             

            Nikto nemôže poprieť skutočnosť, že atmosféru šťastnej rodiny dotvára aj otec. Otec ako symbol pevnosti a istoty, ktorý na svoje chlapské ramená ukladá všetky problémy a ťažkosti. Otec, ktorý dokáže poradiť a usmerniť. Šťastná rodina vidí v otcovi  osobnosť, ktorá nesie zodpovednosť a reprezentuje rodinu pred spoločnosťou a svetom.

             

            Šťastné sú tie krajiny, ktoré majú čo najviac takých otcov, ktorí majú silu a odhodlanie budovať šťastné a harmonické rodiny, a ktorí sú pre naše deti skutočným vzorom. Veď len tam, kde žijú členovia rodín vo vzájomnej harmónii so sebou i so svetom, je šťastná celá krajina.

             

            A tak práve na Deň otcov motivujme naše deti, aby poďakovali otcom za všetky opravené spotrebiče, vymenené poistky, za vozenie autom, za bláznenie sa s nimi, za pomoc pri domácich úlohách, za pusu na čielko pred spaním, za to, že ich učia rôzne zaujímavé veci, za nekonečnú trpezlivosť pri odpovedaní na zvedavé otázky. Ale hlavne by mali otcom poďakovať za lásku, starostlivosť, trpezlivosť, humor, oporu a mužský pohľad na veci. Veď nie nadarmo sa hovorí: „Jeden otec lepší než sto učiteľov.“

             

            Otcovia musia cítiť, že majú svoje významné miesto v rodine. Nie je dobré, keď majú pocit, že rodina potrebuje len peniaze, ktoré zarobia. Otcovia tiež túžia po láske, uznaní a pochopení. V zhone a v pracovnej zaneprázdnenosti možno na to občas zabúdame. Keď sa vyskytne možnosť prejaviť vďaku a úctu, mali by sme to využiť. Veď krása života spočíva predovšetkým v týchto malých rodinných zastaveniach a oslavách.

          • Týždeň detských radostí v MŠ

          • Prvý júnový týždeň sa v našej materskej škole oslavoval sviatok všetkých detí. Na každý deň si pani učiteľky pripravili pre deti krásne a hlavne netradičné aktivity, aby našim najmenším vyčarili úsmev na tvári. V pondelok to bola ,,Pesničková paráda" - zaspievali pesničky, zahrali na orffových nástrojoch a ukázali všetkým, že sú šikovní speváci. Na gitare ich sprevádzala sestra Zdenka a pomáhali pani učiteľky.

            V utorok  deti z ,,B" triedy išli na výlet do hotela Sitno vo Vyhniach. Tu ich čakalo dopoludnie plné zábavy v detskom kútiku a trochu aj radosti pri práci - pečenie medovníkov vo Foodie kútiku. Sladká odmena a veľa zážitkov boli pre deti odmenou. Zábavná bola aj cesta autobusom, ktorú si užili všetci. Deti z ,,A" triedy boli v tento deň tiež navštíviť detský kútik v hoteli Luna. Ich úsmev prezrádzal, že o radosť a zábavu nebola núdza.

            V stredu spolu s otcom Mirkom opekali na fare. Špekáčiky, zeleninka, k tomu hra a zábava, no bol to deň radostí.

            Vo štvrtok v spolupráci s veľkými deviatakmi pripravili pani učiteľky na školskom dvore Miniolympiádu. Súťaženie, dobrá nálada a zábava boli spoločníkmi každého. Za podané výkony ich neminula odmena v podobe medaily a zmrzliny.

            V piatok sa všetko ukončilo karnevalom v maskách a tanečnou parádou.   

             

          • Jún - mesiac Božského Srdca

          • Mesiac jún je zasvätený osobitnej úcte k Najsvätejšiemu Ježišovmu Srdcu. Božské srdce Ježiša Krista vyjadruje celý jeho vnútorný vzťah lásky k ľudstvu. Srdce symbolicky predstavuje podstatu ľudskej bytosti. Srdce sa všeobecne stalo symbolom lásky. Boh nám daroval svoje srdce lásky, aby sme mohli žiť. Jeho Srdce bije pre nás. Je plné dobroty a láskavosti, trpezlivé a milosrdné. Je prameňom života a svätosti.

            Úcta k Ježišovmu Srdcu vyplýva z úcty k trpiacemu Ježišovi na kríži a z úcty k Eucharistii, v ktorej Pán sprítomňuje svoju obetu a zároveň je v nej prítomný aj s oslávenými ranami svojho umučenia. Základy tejto úcty majú korene vo Svätom písme: „Jeden z vojakov mu kopijou prebodol bok a hneď vyšla krv a voda“ (Jn 9,34).

            Nielen v mesiaci júni, ale každý prvý piatok  mesiaca si môžeme uvedomiť hodnotu nádherného obrazu Ježišovho Srdca, ktoré bude vždy  bohaté na lásku pre tých, ktorí ho vzývajú slovom, pokáním a životom. Pre koho bije moje srdce? Pre koho pracujem, obetujem sa, namáham, pre koho žijem? Komu patrí moje srdce? Je naplnené láskou, priateľstvom, pokojom? Božské Srdce sa môže stať pre nás hlbokou inšpiráciou, aby aj  naše srdce bilo pre druhých, pre  ľudí, ktorí t úžia po našej láske. Ich šťastie je skryté v našom srdci. Darujme im toto šťastie a nájdeme to svoje.     

            Zo zjavení sv. Margity, ktoré opísala vo svojich zápiskoch, sa časom sa ustálilo dvanásť prisľúbení Božského Srdca pre tých, čo budú uctievať Božské Srdce:

            1. Dám im všetky milosti potrebné ich stavu.
            2. Vnesiem pokoj do ich rodín.
            3. Poteším ich v trápeniach.
            4. Stanem sa im bezpečným útočišťom v živote a najmä v hodine smrti.
            5. Vylejem hojnosť požehnania na všetky ich podujatia.
            6. Hriešnici nájdu v mojom Srdci zdroj milosti a nekonečné more milosrdenstva.
            7. Ľahostajné duše sa stanú horlivými.
            8. Horlivé duše dosiahnu veľkú dokonalosť.
            9. Požehnám tiež domy, kde bude vystavený a uctievaný obraz môjho Najsvätejšieho Srdca.
            10. Kňazom dám dar, že obrátia aj najzaťatejšie Srdcia.
            11. Mená tých, čo budú šíriť túto úctu, budú zapísané v mojom Srdci a nebudú z neho nikdy vytreté.
            12. Všetkým, ktorí pristúpia k sv. prijímaniu na prvý piatok počas deviatich mesiacov nepretržite po sebe, sľubujem milosť pokánia pri zomieraní – nezomrú v nemilosti, ani bez sviatostí. Moje Srdce im bude bezpečným útočišťom v posledných chvíľach života.

            "Vyzývam Vás, drahí bratia a sestry, hľadieť s dôverou na Božské Srdce Ježišovo a často opakovať najmä v tomto mesiaci: Najsvätejšie Srdce Ježišovo, v Teba dôverujem" (Ján Pavol II.).

          • Výsledky Testovania 9 ‒ 2016

          • Príprava našich deviatakov na Testovanie 9 ‒ 2016 nevyšla nazmar.

            Zo slovenského jazyka bol celoslovenský priemer 62,6 %, naši žiaci napísali testy na 69,9 %,

            čo je o 7,3 % viac ako priemer SR.

            Z matematiky bol celoslovenský priemer 52,8 %, naši deviataci napísali na 60,5 %,

            čo je o 7,7 % viac ako priemer SR.

            Deviatakom gratulujeme k úspešnému zvládnutiu testovania. Tešíme sa, že po prvom kole prijímacích skúšok sú už všetci prijatí na vysnívané školy.

          • PRIKÁZANÝ SVIATOK – Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi (Božie Telo)

          • Katolícka cirkev na Slovensku i vo svete slávi prikázaný sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi, známy aj pod názvom Božie telo. Tento sviatok je oslavou daru Eucharistie a vyjadrením úcty k Spasiteľovi prítomnému pod spôsobom chleba a vína vo Sviatosti oltárnej.

            Sviatok Božieho tela sa slávi vždy vo štvrtok po sviatku Najsvätejšej Trojice, ktorý tentoraz pripadol na štvrtok 26. mája 2016.

            Slávenie tohto sviatku nám aj v súčasnosti chce pripomínať veľké tajomstvo Kristovej lásky k nám. Každá svätá omša je vlastne obetou, pri ktorej sa premieňa chlieb na Kristovo telo a víno na Kristovu krv. Tak to chcel samotný Ježiš Kristus.

            Sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi oddávna sprevádza tradícia procesií.

            Tradícia procesií sprevádza jeden z najväčších cirkevných sviatkov, ľudovo nazývaný Božie Telo, odpradávna. Tajomstvo Ježišovho Tela a Krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno, veriaci v procesii na čele s kňazom symbolicky oznamujú svetu nosením monštrancie s kúskom premeneného chleba ulicami dedín a miest. Postupne sa zastavujú pri štyroch oltároch, symbolizujúcich štyri svetové strany. Sprievod tak naznačuje Božiu ochotu a ústretovosť aj voči tým, čo ho nepoznajú. „Oltáriky“ vytvoria rodiny zo zelene, kvetov a domácich devocion&a acute;lií (predmety, ktoré sa používajú na prehĺbenie nábožnosti: obrázky, krížiky, ruženec, medailóny a podobne) pred svojimi domami. Na týchto miestach sa koná bohoslužba, verejná poklona a udelenie požehnania Eucharistiou. Deti na znak svojej úcty a lásky k Bohu rozsypávajú na cestu lupene kvetov a veriaci zhromaždení v procesii spievajú náboženské piesne.


            Svoju vieru prejavujeme nielen v chráme, ale i vonku pred celým svetom cirkevnými sprievodmi, čiže procesiami. Procesie sú náboženské pochody, ktorými veriaci jednomyseľne prosia Boha o milosť a zmilovanie, alebo verejne vzdávajú vďaku, alebo navonok preukazujú vnútornú úctu, chválu a oslavu Boha. Už slovo procesia (z lat. procedere) – ísť, putovať, označuje zmysel sprievodu, tj. túžobné hľadanie pomoci Božej, vytrvalosť modlitby popri telesnej únave chodenia, ako aj jednomyseľnú modlitbu všetkých zhromaždených. Pôvod procesií nachádzame v Starom i Novom zákone. V rannej Cirkvi boli procesie natoľko vo zvyku, že tvorili súčasť bohoslužieb.

          • Máj – mesiac Panny Márie

          •      Mesiac MÁJ sa oddávna  v Cirkvi slávi ako mesiac Panny Márie. Je venovaný jej úcte a najmä rozjímaniu o jej krásnych čnostiach, o jej moci a dobrote, o jej svätom živote tu na zemi a o oslávení v nebi. Celým mesiacom zaznieva vzývanie a oslava jej mocného príhovoru u Boha v krásnych Loretánskych litániach.

                 Májová pobožnosť má svoj pôvod v 18. storočí v Taliansku a odtiaľ sa postupne rozšírila aj do iných krajín Európy a potom do celého kresťanského sveta.

                 Ako na jar vyráža zeleň, aj mariánsky mesiac môže byť pre nás začiatkom nového duchovného života. Môže to byť príležitosť stvárňovať si podľa vzoru Panny Márie svoj duchovný charakter a vychovávať vnútorného človeka. Sme to, čo z nás urobili naše matky. Veľký ctiteľ Panny Márie svätý Ľudovít Grignion z Montfortu (17. stor.) nás uisťuje, že s Pannou Máriou sa za jeden mesiac dá urobiť väčší pokrok ako za mnoho rokov bez nej. Keď k nám príde Máriino kráľovstvo, príde aj kráľovstvo Kristovo. Budeme sa cítiť skutočne šťastní, ak sa budeme usilovať stále väčšmi milovať Pannu Máriu a ak to budeme učiť aj iných.

                 A tak v tomto mariánskom mesiaci prejavme každý svojím vlastným spôsobom patričnú úctu  Matke Syna Božieho i našej nebeskej Matke Panne Márii.

            Kráľovná Mája, oroduj za nás!

          • DEŇ MATIEK 2016

          • Druhá májová nedeľa už tradične patrí všetkým mamám. Tento rok si Deň matiek pripomenieme v nedeľu 8. mája.

            Byť mamou, či už fyzickou alebo duchovnou je najkrajšie povolanie v živote každej ženy. Matka a otec, ktorí privítajú na svete nový život, tým spolupracujú s Bohom na veľkom diele stvorenia. Toto poslanie je krásne a náročné zároveň.

            Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamám, ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili!

            Ďakujeme všetkým mamám za ich lásku a obetavosť a na príhovor našej Nebeskej mamy im vyprosujeme, aby boli vždy naplnené dobrom, radosťou, nádejou, a aby vždy prinášali život, život fyzický aj duchovný!

             

          • Sviatok Nanebovstúpenia Pána

          • Sviatok Nanebovstúpenia Pána oslávili žiaci a učitelia našej cirkevnej školy účasťou na sv. omši v kostole Povýšenia sv. Kríža vo štvrtok 5. mája 2016.

            Prikázaný sviatok Nanebovstúpenie Pána slávime 40 dní po Veľkej noci a 10 dní pred Turícami – Zoslaním Ducha Svätého.

            Pán Ježiš sa na štyridsiaty deň po svojom vzkriesení posledný raz stretol so svojimi učeníkmi a pred ich očami vystúpil do neba a sedí po Božej pravici. Udalosť nanebovstúpenia sa hlboko zapísala do pamäti prvých učeníkov. Svedectvo o nej nachádzame v evanjeliách a v knihe Skutkov apoštolov. Pán Ježiš štyridsať dní po vzkriesení vyviedol svojich učeníkov na Olivovú horu až k Betánii a ako ich žehnal, vzdialil sa od nich a vznášal sa do neba: „Potom ich vyviedol von až k Betánii, zdvihol ruky a požehnal ich. Ako ich žehnal, vzdialil sa od nich a vznášal sa do neba.“ (Lk 24, 50-51).
            I keď vstúpením na nebo sa skončilo pozemské účinkovanie Ježiša, jeho odchod neznamenal koniec spojenia s učeníkmi, ale začiatok duchovného spojenia s nimi. Učeníkov čakala neľahká úloha – zvestovať evanjelium po celom svete.

            Nanebovstúpenie Pána nenaznačuje Ježišovu neprítomnosť, ale hovorí nám, že on je živý uprostred nás novým spôsobom. Nie je viac na nejakom presne určenom mieste, ako bol pred nanebovstúpením; teraz je pri Bohu, prítomný na každom mieste a v každom čase, blízky každému z nás. Nie sme viac sami v našom živote, máme zástancu, ktorý nás očakáva a obhajuje. Nie sme viac sami, ukrižovaný a vzkriesený Pán nás vedie. Spolu s nami sú tu mnohí bratia a sestry, ktorí v tichu a skrytosti v ich rodinnom živote i práci, v ich problémoch a ťažkostiach, v ich radostiach a nádeji denne prežívajú vieru a prinášajú svetu, spolu s nami, prvenstvo Božej lásky, v Ježišovi Kristovi, ktorý vstal z mŕtvych, vystúpil do neba a je naším obhajcom.

             

          • Spevácka súťaž

          • V speváckej súťaži „Spievam, spievaš” nás v okresnom kole reprezentovali 4 žiaci:

            28.04.2016 v umelej piesni získala Bibiána Magulová  (5.A) 3. miesto v 3. kategórii a Viktória Kollárová (7.A) 3. miesto v 4. kategórii.

            29.04.2016 v ľudovej piesni získal Dominik Rigo 3. miesto  v 1. kategórii a Nicol Nováková 1. miesto v 3. kategórii.

            BLAHOŽELÁME!