• Letný ŠKD 2024

          • Dni plné hier, súťaží, zábavy, radosti a nových zážitkov. Tento požehnaný čas od 1.7. do 12.7. všetkým ubehol veľmi rýchlo. Každý deň sme začali s Pánom na sv. omši  alebo rannými modlitbami.  Interaktívne divadlo, ktoré nás navštívilo, deti veľmi rýchlo vtiahlo do deja v príbehu Duch Vianoc.  Veľmi zaujímavá bola exkurzia v Tescu.  Deti tam mali možnosť vidieť a dozvedieť sa veľa nového aj zo ,,zákulisia “ tejto predajne, kam sa pri bežných nákupoch nedostanú. Šikovné rúčky si vyskúšali tvorenie vo viacerých dielničkách: zdobenie drevených príveskov, výrobu kľúčeniek a magnetiek z pixelov a tiež prácu s hlinou na hrnčiarskom kruhu. Veľmi sa im páčila aj výroba autíčka na balónový pohon. Park nám učaroval svojou atmosférou, hrami, lanovými preliezačkami  a zábavné bolo aj vozenie na koníkoch.  Veľa nového sme sa dozvedeli v planetáriu a veľkým prekvapením bol film  v  kine - Lessie: Nové dobrodružstvo. Medzi najzaujímavejšie zážitky patrila návšteva papagájov z Arakova.  Okrem toho deti zaujalo mnoho súťaží, kvízov i tvorba a prezentácia projektov o koníkoch. Vďaka Pánu Bohu za super počasie, skvelé deti, dobrú náladu a všetko, čo sme mohli spolu prežiť.

            Tešíme sa opäť o rok.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Poďakovanie Koľko lásky

          • Dobrý deň,

            v mene občianskeho združenia Koľko Lásky by sme sa Vám chceli touto cestou čo najsrdečnejšie poďakovať, že sa ZŠ s MŠ Štefana Moysesa, Žiar nad Hronom stala dôležitou súčasťou jarnej výzvy

            Láska kvitne v každom veku v roku 2024.

             

            Aj vďaka Vám bola naša výzva úspešná, znovu posilnila vzťahy medzi školskými zariadeniami a domovmi pre seniorov a potešili sme spoločne 22 798 seniorov po celom Slovensku.

            Ako malé poďakovanie Vám udeľujeme čestné ocenenie "Škola naplnená láskou".

            Nech je pre Vás pripomenutím, že aj malá pomoc dokáže naozaj veľa! Budeme radi, ak sa v budúcnosti zapojíte aj do našich ostatných výziev. Budeme Vás o nich včas informovať!

             

            Radi by sme Vás ešte pozvali pri tejto príležitosti na stránku našej novej darovacej kampane ‘Láska v každom dotyku’, v ktorej darujeme terapeutické pomôcky na rozvoj jemnej motoriky seniorom!

            Pomôcť nám viete najmä zviditeľnením tejto kampane a viete si tieto pomôcky aj zakúpiť v časti ODMENY a venovať ľubovolnému domovu pre seniorov, alebo svojim blízkym.

            Kampaň nájdete TU:

            https://www.startlab.sk/projekty/3899-laska-v-kazdom-dotyku-darujme-terapeuticke-pomocky-seniorom/?slbref=a08582ca-bc06-44b9-b8c0-d8298d487a5a

             

            Ďakujeme, že Vašou láskavou prácou vediete deti k dobročinnosti a pomoci zraniteľným a že ste naším partnerom v pomoci pre seniorov!

             

            Tím Koľko Lásky o.z.

          • Svätí Cyril a Metod: Apoštoli Slovanov

          • 5. júla si pripomíname sviatok svätých Cyrila a Metoda.

            Títo dvaja bratia zo Solúna nám zanechali nesmierne dedičstvo, ktoré formovalo našu kultúru a duchovný život, bolo zdrojom nábožnosti, solidarity a slovanskej vzájomnosti. 

            Kto boli Cyril a Metod?

            Cyril, pôvodným menom Konštantín, a jeho starší brat Metod pochádzali z gréckeho mesta Solún (dnešná Thessaloniki). Vďaka svojmu vzdelaniu a zanietenosti pre vieru ich byzantský cisár Michal III. v roku 863 vyslal na Veľkú Moravu na žiadosť kniežaťa Rastislava, ktorý túžil po duchovnom vzdelaní a upevnení kresťanskej viery medzi svojím ľudom.

            Misia na Veľkej Morave

            Bratia Cyril a Metod sa stali misionármi, ktorí priniesli nielen evanjelium, ale aj nový písomný systém – hlaholiku, ktorá sa stala základom pre rozvoj slovanského písomníctva. Vďaka ich úsiliu bol preložený liturgický text a Biblia do staroslovienčiny, čo umožnilo šírenie kresťanstva v rodnom jazyku ľudu.

            Dedičstvo svätých Cyrila a Metoda

            Ich práca mala nesmierny dopad na duchovný a kultúrny rozvoj slovanských národov. Okrem zavedenia písomnej kultúry sa Cyril a Metod zaslúžili o vznik samostatnej cirkevnej provincie na Veľkej Morave, ktorá bola nezávislá od vplyvu nemeckých biskupov. Toto upevnenie náboženskej samostatnosti malo kľúčový význam pre zachovanie a rozvoj miestnej kultúry a viery.

            Odkaz pre dnešok

            Ich odhodlanie prinášať evanjelium aj do najvzdialenejších kútov sveta je prejavom ich hlbokej lásky k Bohu a nezištnej služby ľuďom. Ich príklad nech nám pomáha, aby sme žili svoju vieru v každodenných skutkoch lásky a služby našim blížnym v duchu evanjelia, ktoré nech sa stane základným pravidlom nášho života.

          • Šachový víťaz

          • Napriek tomu, že tento školský rok je už za nami, predsa sme ho zakončili famóznym úspechom v podobe 1. miesta v celoslovenskom kole ( Grand prix mládeže SSŽ) v šachu, ktoré získal náš žiak 7.B triedy Jakub Šimko.

            Jeden známy veľmajster v šachu povedal: „Šach nie je hrou šťastia“. Nikdy nerozhoduje náhoda, ale len naše schopnosti alebo slabosti.  Jakubovi srdečne blahoželáme a prajeme ešte mnoho podobných víťazstiev.