• Sviatok Povýšenia svätého Kríža a Sedembolestnej Panny Márie

          • Nasledujúce dni - sobota 14. septembra a nedeľa 15. septembra - sú sviatky Povýšenia svätého Kríža a Sedembolestnej Panny Márie. Sviatok Povýšenia svätého Kríža sa špeciálne vzťahuje k nášmu mestu, pretože sa kedysi volalo Svätý Kríž nad Hronom a bolo zasvätené Povýšeniu svätého Kríža. Je to deň, kedy si spomíname, ako svätá Helena zvláštnou udalosťou našla pozostatky sv. Kríža. Sv. Helena milovala Pána Ježiša a chcela si ho uctiť aj tým, že nájde jeho sv. Kríž. Išla do Svätej zeme a robila tam vykopávky na mieste umučenia. No keď našla miesto, kde bol Pán Ježiš ukrižovaný, objavila tri kríže. Nevedela, ktorý patril Pánovi Ježišovi a ktoré patrili lotrom s ním ukrižovaným. Sv. Helena si nevedela poradiť, no práve vtedy bol na mieste umučenia človek, ktorý umrel. Priložili na neho všetky kríže s dôverou, že Pán im ukáže, ktorý je jeho kríž. A naozaj - pri priložení jedného z krížov, mŕtvy ožil. Všetkým bolo jasné, že to bol Ježišov kríž. Tento sviatok je nielen pripomienkou na nájdenie sv. Kríža, ale aj pripomenutím si umučenia Pána Ježiša - jeho obety za nás na kríži, aby sme boli očistení od všetkého zla a mohli žiť šťastný a slobodný život. Spomeňme si v tieto dni na nášho Pána a poďakujme mu za všetko dobré, čo pre nás urobil, že sa za nás obetoval a daroval nám nový život.

            Spomeňme si tiež na Pannu Máriu - ona bola Sedembolestná, skrytá, trpela s Kristom. Bola pri Ježišovi a stále ho sprevádzala ako najlepší priateľ. Podobne, ako keď nám je ťažko a máme pri sebe niekoho, kto nám pomôže a stojí pri nás, povzbudzuje nás, je pre nás veľkou posilou. Panna Mária stojí stále aj pri nás, upriamuje naše srdcia na Ježiša, na nádej, nebo, na nový život, na istotu, že on je s nami.

          • Sviatok narodenia Panny Márie

          • 8.9. slávime sviatok narodenia Panny Márie. Aj naša škola oslávi narodeniny našej Nebeskej Matky a to v utorok spoločnou modlitbou detí pri soche Panny Márie na školskom dvore.

            Cirkev zvyčajne neoslavuje deň pozemského narodenia svätých, ale ich deň narodenia pre nebo, teda deň smrti. Výnimkou sú dvaja najväčší svätci v Cirkvi: Prečistá Panna Mária a sv. Ján Krstiteľ. Preto sa v liturgickom kalendári slávi nielen ich nebeské, ale aj ich pozemské narodenie. 

            Sviatok Narodenia Presvätej Bohorodičky je veľmi radostný sviatok, lebo ako hovorí východný hymnus, narodenie Bohorodičky zvestovalo radosť celému svetu, veď z nej zažiarilo Slnko pravdy, Kristus, Boh náš“. Evanjelium zaznamenalo veľmi málo zo života Presvätej Panny Márie. Nič sa v ňom nehovorí o jej narodení, mladosti, či jej zosnutí, ba dokonca sa nespomínajú ani mená jej spravodlivých rodičov. Odkiaľ o tom teda vieme? Vieme o tom z tradície Cirkvi, ktorá hovorí, že rodičmi Panny Márie boli sv. Joachim a Anna. Tí boli bohatí, no dlho nemohli mať deti. Neskôr však boli ich modlitby vyslyšané, a aj preto dali svojej dcére meno Mária (hebr. Miriam) – čo v preklade znamená Bohu milá. Tradícia tiež hovorí, že Panna Mária sa už v útlom detstve zasvätila Pánu Bohu a neskôr bola vychovávaná v Jeruzalemskom chráme a chcela celý život žiť v panenstve. Panna Mária chcela vždy plniť iba Božiu vôľu, a preto si ju uctievame aj my, aby sme celý život robili iba to, čo chce Pán Boh.

            Majte teda v tento deň na pamäti od skorého rána, vo vašom srdci a na vašich perách, že treba pozdraviť Pannu Máriu a vysloviť: Zdravas‘ Mária, milosti plná, Pán s tebou. Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho, Ježiš. Svätá Mária, Matka Božia, pros za nás hriešnych teraz i  v hodinu smrti našej. Amen.