• Oznam!

          • Poplatok za obedy - január 2021

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

                                                    VS- celý rok rovnaký

            Obedy    zamestnanci     120                            1,33 € x 15 = 19,95 €

            Deti do 5 rokov                220                           1,37 € x 15 = 20,55 €

            Predškoláci                       320                           0,17 € x 15 =  2,55 €

             

             Cudzí                                 420                            2,95 € obed

             

            Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • Vianočné želanie

          • Raz dávno za hviezdnej noci

            v malom meste Betlehem,

            prišlo na svet s plačom dieťa

            A zrazu bol z noci deň.

             

            Pre Jozefa, pre Máriu,

            pre nás všetkých na zemi,

            Boh nám poslal z lásky syna

            Spasiteľ sa narodil.

             

            Kiež Vás Ježišovo narodenie naplní

            novou silou, radostnou dôverou v Božiu lásku

            a sprevádza Božím požehnaním

            po celý nový rok 2021.

             

            To Vám zo srdca praje

            Mária Ulrichová

          • Rok sv. Jozefa

          • Vatikán 9. decembra (RV) Pápež František vyhlásil mimoriadny Rok sv. Jozefa pri príležitosti 150. výročia vyhlásenia ženícha Panny Márie za patróna celej Cirkvi.

            Urobil tak dnes vydaným apoštolským listom Patris corde (S otcovským srdcom), v ktorom svätého Jozefa opisuje charakteristikami „milovaný otec“, „nežný a láskavý“, „poslušný“, „prijímajúci“, „tvorivo odvážny“, „pracovitý“ a držiaci sa v úzadí - „v tieni“.

            O vyhlásenie svätého Jozefa za patróna Katolíckej cirkvi sa postaral bl. pápež Pius IX. dekrétom Quemadmodum Deus z 8. decembra 1870. Mimoriadny Rok sv. Jozefa, ktorý ustanovil pápež František na oslávenie 150. výročia tejto udalosti, potrvá od dnešného dňa do 8. decembra 2021.

            Spolu so zverejnením apoštolského listu Patris corde vyšiel i príslušný dekrét Apoštolskej penitenciárie, ktorým sa na obdobie slávenia „Roka svätého Jozefa“ udeľuje „dar mimoriadnych odpustkov“ pri splnení zvyčajných podmienok (svätá spoveď, sväté prijímanie, modlitba na úmysel Svätého Otca). Dekrét zároveň odporúča, aby sa slávili špeciálne sviatky, pobožnosti a modlitby k úcte svätého Jozefa.

            Pandémia a jej dôsledky ukazujú, že pre život človek nie sú dôležité celebrity z titulkov novín a televíznych programov, ale ľudia „ktorí každý deň prejavujú trpezlivosť a veľkú nádej a snažia sa nešíriť paniku, ale zmysel pre zodpovednosť“. Pápežov list je „slovom uznania a vďačnosti“ pre rodičov, starých rodičov, učiteľov, opatrovateľov, lekárov, predavačov v supermarketoch, upratovací personál, políciu, špeditérov, dobrovoľníkov, kňazov a rehoľníkov – pre „každého, kto ukazuje, že nikto sa nemôže zachrániť sám“.

            So žiadnym svätcom – s výnimkou Panny Márie – sa pápežský Učiteľský úrad nezaoberal v minulosti v takej veľkej miere ako so Jozefom, píše František. Pius IX. vyhlásil 8. decembra 1870 sv. Jozefa za „všeobecného patróna Cirkvi“, Lev XIII. (1878-1903) zdôraznil jeho vzťah k svetu práce kvôli jeho povolaniu tesára, a potom Pius XII. ho v roku 1955 vyhlásil za „patróna robotníkov“. Napokon v apoštolskom liste z roku 1989 Ján Pavol II. označil sv. Jozefa za „ochrancu Vykupiteľa“ (Redemptoris custos).

            Sv. Jozef je dôležitým vzorom pre všetkých otcov, píše František. Človek sa nestane otcom „tým, že privedie na svet dieťa, ale skôr tým, že sa oň zodpovedne stará“. Byť otcom znamená uvádzať a sprevádzať dieťa do reality života. Podľa Františka sa to nestane tým, že syn alebo dcéra budú „držaní v zajatí, uväznení, ale tým, že sa im umožní, aby sa rozhodovali, uplatňovali svoju slobodu a odišli“. Ak sa o Jozefovi hovorí ako o „cudnom“, je to aj preto, lebo „cudná láska“ nechce druhého človeka opantať alebo ho spútať.

          • Mikuláš na škole

          • Aj na našu školu po roku opäť zavítal Mikuláš a dvaja anjeli. Navštevovali jednotlivé triedy a šírili predvianočnú atmosféru. Nálada bola výborná a najmä mladší žiaci prekypovali šťastím a nedočkavosťou, aby mohli Mikulášovi predviesť všetko, čo dokážu. Mikuláš priniesol plno dobrôt, ktoré potom deťom rozdali triedne učiteľky. Obráťme sa s veľkou dôverou k sv. Mikulášovi a poprosme o dobrotu a štedrosť srdca, ktoré tak potrebuje každý z nás, aby svet okolo nás bol lepší a ľudia navzájom láskavejší a tolerantnejší.

            Ďakujeme Mikuláš, budeme ťa čakať aj o rok.


          • Relácia na výročie posviacky kaplnky

          • Milí žiaci, milí učitelia, tento rok oslavujeme veľké jubileum. Pred 20.-imi rokmi 8. decembra v roku 2000 posvätil zosnulý otec biskup Rudolf Baláž kaplnku na našej cirkevnej škole. V tento deň si pripomíname prikázaný sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. To znamená, že spomedzi všetkých ľudí, jedine Panna Mária bola ochránená pred dedičným hriechom. Naša kaplnka je zasvätená Božiemu Milosrdenstvu. Preto slávime hody kaplnky na druhú veľkonočnú nedeľu, kedy si pripomíname sviatok Božieho Milosrdenstva. Pán Ježiš sa zjavil sv. Faustíne a žiadal ju, aby sa dal namaľovať obraz Božieho Milosrdenstva. Na tomto obraze z Ježišovho Srdca vychádzajú biele a červené lúče – symbol vody a krvi – a tie sú zas symbolmi sviatosti krstu a Eucharistie. Aj my sa na našej škole v kaplnke každý deň modlíme korunku k Božiemu Milosrdenstvu počas veľkej prestávky. Kaplnka na škole je veľkým pokladom pre všetkých. Veď pod jednou strechou býva s nami živý Pán Ježiš, ktorý je stále ochotný vypočuť naše prosby a vďaky. Preto sa v kaplnke úctivo správame a nevyrušujeme pri modlitbe a pri sv. omši ostatných. Verím, že aj po ukončení našej školy budete radi spomínať na chvíle strávené s Ježišom v našej kaplnke.

          • Poplatok za obedy - december 2020

          • Prosíme uvádzať variabilný symbol

                                                    VS- celý rok rovnaký

            Obedy    zamestnanci     120                            1,33 x 16 = 21,28

            Deti do 5 rokov                220                            1,37 x 16 = 21,92

            Predškoláci                       320                             0,17 x 16 =  2,72

             

             Cudzí                                 420                            2,95 obed

             

            Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • Nové školské športoviská

          • Do galérie Nové školské športoviská boli pridané fotografie.

            Pohybový potenciál našich detí sa prejavuje v mnohých športových odvetviach. Ukazujú to nielen v školských súťažiach, ale v neposlednom rade pri pohybových aktivitách v školskom klube, v záujmových útvaroch a niektorí dokonca aj v športových kluboch. V exteriéri našej školy sme sa preto rozhodli vybudovať ďalšie športoviská, ktorými poskytneme nové možnosti aktivít a zároveň podporíme fyzický rozvoj detí.

            Postavili sme atraktívne workoutové ihrisko s rebrinami, preliezkami, hrazdou, gymnastickými kruhmi a boxovacím vrecom. S pomocou grantového programu Renovabis sme osadili štyri posilňovacie stroje, na ktorých deti môžu precvičovať rôzne partie tela. Zakúpili sme aj outdoorový pingpongový stôl, kde sa žiaci môžu zahrať svoju obľúbenú hru aj vonku na čerstvom vzduchu.

            Môžeme tak teda aj v týchto časoch, kedy je športovanie v interiéri značne obmedzené, poskytovať deťom väčší priestor pre pohyb a hry.

          • Olympiáda zo SJL

          • Olympiáda zo SJL

            Aj v tomto náročnom období prebiehajú súťaže, i keď v trochu oklieštenej forme. Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) sa konalo online a bolo určené pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Zúčastnilo sa ho 47 detí. V teste si žiaci zmerali sily v úlohách na čítanie s porozumením, riadne sa popasovali s otázkami zo slovenčiny, literatúry aj slohu. Mnohí zo súťažiacich zabojovali o každý bod a umiestnenie v rebríčku je veľmi tesné, rozdiel medzi prvým a druhým miestom je len jeden bod, to isté platí aj pre porovnanie druhého a tretieho miesta, rozdiel len v jednom bode.

            V XIII. ročníku OSJL v roku 2020/2021 v kategórii C  získala 1. miesto Juliana Dovcová, 9. B, 2. miesto patrí Nine Trubenovej, 9. B a o 3. miesto sa podelili Terézia Adamcová, 9. A, Michal Cibuľa, 9. A a Monika Šebeňová, 9. A.

            Medzi ďalších úspešných riešiteľov patria:

            z 8. B – Viktória Chrobáková, Karolína Jakubechová; z 9. A – Lucia Tichoňová, Natália Maruniaková, Matúš Fajčík, Sophia Miklošová; z 9. B – Jakub Petrán.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Posvätenie adventných vencov

          • 27. 11. 2020 duchovný správca školy vdp. Ján Kraus posvätil adventné vence, ktoré priniesli na sv. omšu žiaci zo všetkých tried prvého stupňa. Každé ráno nás v triedach privítajú zažaté sviece, vôňa ihličia a radostná atmosféra očakávania. Zapálenie adventnej sviece je pre nás symbolom, že Vianoce sú predo dvermi. Bolo by dobré, keby sme posvätené adventné vence mali v každej rodine a stretávali sa pri spoločnej modlitbe okolo adventného venca.

          • ADVENT

          • Ani sme sa nenazdali a už je tu opäť čas adventu - čas prípravy na príchod a narodenie Pána Ježiša. Musíme mu pripraviť cestu do našich sŕdc, aby mohol bezpečne vstúpiť. Keď sa v rodine čaká narodenie nového člena, je tiež potrebné urobiť potrebné prípravy, aby prišiel do čistého a útulného príbytku. Aby ho hriala a vítala láska všetkých členov rodiny. A ako sa pripravíme na narodenie Ježiša my kresťania? Na „upratanie v duši“ sa nám ponúka sviatosť zmierenia. Na vyzdobenie srdca zas prítomnosť na sv. omši, prijatie svätého prijímania, skutky milosrdnej lásky, ktoré nám vnukne konať Duch Svätý. Myslím, že do takého príbytku Panna Mária s radosťou na Vianoce privedie svojho synčeka. Prajeme Vám požehnaný ADVENT!

             

            Adventné vence z jednotlivých tried posvätíme 27.11.2020 /piatok/ na sv. omši v našej školskej kaplnke - cez 2.vyučovaciu hodinu.

          • Voľby - výsledky hlasovania

          • Dňa 18.11.2020 sa ukončilo elektronické hlasovanie.

            Celkovo sa zapojilo 163 rodín z celkového počtu 323, čo je nadpolovičná väčšina.

             

            Do rady školy boli zvolení zástupcovia rodičov:

            p.Miroslav Ďurian                  56 hlasov 

            p.Iveta Piatriková                  52 hlasov

            Ing. Michaela Glezgová        51 hlasov

            p.Anna Kazárová                  50 hlasov

             

            Predsedníčkou rodičovského spoločenstva sa stala Ing. Lucia Horáková získala 162 hlasov z celkového počtu 163.

            Stretnutia rady školy a výboru rodičovského spoločenstva sa môžu uskutočniť najneskôr do 3 mesiacov po ukončení núdzového stavu.

            Blahoželáme a tešíme sa na spoluprácu.

          • Hodina deťom

          • Dobrý deň, záleží nám na našich deťoch a ich budúcnosti. Nastala doba, kedy potrebujú našu pomoc ešte viac. 19. novembra sa mala na našej škole konať zbierka Hodina deťom, avšak kvôli pandemickým opatreniam sa tento rok spájame za všetky deti na Slovensku len virtuálne. Ak chcete podporiť deti v ohrození a krízových situáciách, môžete tak spraviť zaslaním SMS na číslo 800 v hodnote 4  alebo online na www.hodinadetom.sk. Ďakujeme!

            Prispejte k tomu, aby táto Hodina deťom nebola poslednou.