• Beseda s výtvarníkom M. Regitkom

          • V utorok 4. 2. 2020 sa naše žiačky cirkevnej školy, ktoré rady kreslia, maľujú, tvoria, zúčastnili besedy organizovanej Pohronským osvetovým strediskom v Žiari nad Hronom. Po krátkom príhovore a zodpovedaných otázkach prešiel výtvarník, ilustrátor – okrem mnohých kníh aj časopisu Fifík ‒ a karikaturista Mgr. art. Miroslav Regitko k činom, keďže bol prisľúbený aj workshop. „Nakreslime si škriatkov, drakov, ježibaby do detskej knihy,“ určil tému. Ale ani pán Regitko nelenil, chodil pomedzi účastníkov, radil, dokresľoval, besedoval veselo a vtipne až do predĺženého konca. Výsledky spoločného tvorenia si môžete pozrieť na nástenke vo vestibule školy. A ak chcete vidieť aj iné jeho diela okrem známeho časopisového Fifíka, výstava jeho prác v POS potrvá do 29. 2. 2020.

            Ďakujeme za príležitosť tvorivo sa stretnúť s naším slovenským výtvarníkom!

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            • Prosíme pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!
            • Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské spoločenstvo. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!
            • Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole
              • skvalitnenie vybavenia školy a školskej jedálne

              /Tlačivá sú na hlavnej stránke v pravom hornom riadku!/     ĎAKUJEME!

          • OZNAM!

          • Polročné prázdniny sú 3.2.2020.

            Počas polročných prázdnin 3.2.2020 (pondelok) nebude v prevádzke ŠKD ani školská jedáleň.

            Nástup žiakov ZŠ do školy je 4.2.2020 (utorok)

            Materská škola je 3.2.2020  v prevádzke!

          • 31. január: Svätý Ján Bosco - Otec a učiteľ mládeže

          • Narodil sa pri Turíne 16. augusta 1815. Od dvoch rokov vyrastal ako sirota bez otca. Ako 11-ročný musel odísť z domu kvôli nevlastnému bratovi Antonovi. Pracoval u sedliakov, aby sa uživil. Po nedeliach sa venoval apoštolátu medzi chlapcami. Jeho nadanie si všimol starší kňaz don Calosso, ktorý mu chcel pomôcť ku kňazstvu. Ten však čoskoro náhle zomrel, a tak bol Bosco ponechaný sám na seba. Ako 16-ročný nastúpil na štúdia v Castelnuove. Popri štúdiu si zarábal rozličnými pomocnými prácami u remeselníkov, čo sa mu neskôr veľmi zišlo. V roku 1835 vstúpil do seminára a 5. júna 1841 bol vysvätený na kňaza a začal praktické kňazské účinkovanie medzi chudobnými a opustenými chlapcami. Začínal s holými rukami, avšak s veľkou dôverou v Pannu Máriu, ktorú Bosco považoval ako katolícky kňaz za svoju Pomocnicu. Od roku 1846 sa natrvalo usadil na zlopovestnom turínskom predmestí Valdocco, kde vybudoval oratórium a neskôr aj baziliku. Veľmi sa inšpiroval sv. Františkom Saleským, vzorom láskavosti, podľa ktorého sa nazýva aj rehoľná spoločnosť, ktorá bola schválená v roku 1869 (pozri saleziáni). Svoju výchovnú prácu postavil na preventívnom systéme, ktorého hlavnými piliermi sú nábožnosť, rozum a láskavosť. V 1872 založil ženskú rehoľnú spoločnosť Dcéry Panny Márie Pomocnice, ktoré sa starajú o opustené a chudobné dievčatá. V jeho práci mu pomáhal široký okruh spolupracovníkov. Don Bosco zomrel 31. januára 1888.

            Ján Bosco sa narodil v Becchi (Castelnuovo di Asti) 16. augusta 1815 v roľníckej rodine. Po smrti otca Františka Bosca sa už ako dvojročný stal sirotou a Margita Occhienová ostala na výchovu Antona, Jozefa a Janka sama. S láskavou vytrvalosťou spojenou s neohraničenou vierou Margita ako múdra vychovávateľka vytvorila zo svojej rodiny domácu cirkev. Ján už odmala cítil túžbu stať sa kňazom. Rozprával o svojom sne z deviatich rokov, ktorý mu ukázal jeho poslanie: „Buď pokorný, statočný a silný,“ povedala mu vznešená pani žiariaca ako slnko, „to, čo sa teraz deje s týmito vlkmi, ktorí sa menia na baránkov, ty urobíš s mojimi deťmi. Ja ti budem učiteľkou. Príde čas, že všetko pochopíš.“ Už od chlapčenských rokov si Ján začal získavať svojich spolužiakov hrami a kúzlami, ktorým predchádzal tvrdý tréning. Každé jeho vystúpenie sprevádzala práca a modlitba. Staručký don Calosso ho uviedol do kňazských štúdií, no zároveň sa musel popasovať s mnohými ťažkosťami, dokonca opustiť aj vlastný dom kvôli nezhodám s bratom Antonom, ktorý chcel, aby Ján pracoval na poliach. Ján ako seminarista v Chieri založil Spolok veselosti, v ktorom boli združení mladíci z mestečka. Za kňaza bol vysvätený v júni v roku 1841. Jeho duchovný vodca don Cafasso mu odporučil, aby si štúdium ešte doplnil v cirkevnom konvikte. Popritom však don Bosco začal okolo seba zbierať prvých chlapcov a organizoval sviatočné oratórium, ktoré sa spočiatku presúvalo z miesta na miesto, až nakoniec zakotvilo na Valdoccu. Mama Margita, aj keď už bola v pokročilom veku, prijala jeho pozvanie a prišla do Turína, aby mu pomohla s chlapcami. Stala sa pre nich mamou Margitou. Don Bosco začal poskytovať útulok sirotám bez prístrešia. Učil ich práci a láske k Pánovi, spieval, hral a modlil sa s nimi. Z prvých chlapcov sa stali prví spolupracovníci a začala sa rozvíjať aj jeho výchovná metóda, známa ako preventívny systém. „Buďte s chlapcami, rozumom, vierou a láskavosťou predídete hriechu. Stanete sa svätými a vychovávateľmi svätých. Naši chlapci budú cítiť, že sú milovaní.“ Z prvých spolupracovníkov, aj vďaka pomoci pápeža Pia IX., vznikla kongregácia, ktorá si za svoj cieľ stanovila, že sa bude usilovať o spásu mládeže, a to takým spôsobom, že bude bojovať proti každej chudobe a osvojí si heslo: „Daj mi duše a ostatné si vezmi.“ Mladý Dominik Savio bol prvým ovocím preventívneho systému. Mária Pomocnica, ktorá vždy pomáhala donovi Boscovi v jeho diele, ho obdarila mnohými milosťami, často aj výnimočnými, ba aj peniazmi, ktoré potreboval pre svoje aktivity. Pomohla mu aj pri stavbe baziliky postavenej na jej počesť. Spolu so svätou Máriou Dominikou Mazzarellovou založil Inštitút dcér Márie Pomocnice, so svojimi dobrodincami a spolupracujúcimi laikmi zase saleziánskych spolupracovníkov.

            Spomedzi množstva aktivít, ktoré vykonal počas svojho života, za osobitnú zmienku stojí jeho misionárska horlivosť a angažovanosť v šírení dobrej tlače, najmä cez saleziánsky vestník Bolettino salesiano. Don Bosco zomrel zodratý od práce ako 72-ročný dňa 31. januára 1888. Dnes sú saleziáni prítomní po celom svete. Donovi Boscovi dala Cirkev titul otec a učiteľ mládeže. Pius XI., ktorý ho osobne poznal, ho v roku 1929 vyhlásil za blahoslaveného a na Veľkú noc 1. apríla 1934 za svätého.

            Ako našiel sv. Ján Bosco skutočné šťastie? Tu je šesť odporúčaní, ako žiť život v radosti:

            1. Ži život pre samotného Boha – Dávaj Bohu najväčšiu možnú slávu a cti ho celou svojou dušou. Ak máš vo svojom svedomí hriech, odstráň ho čím skôr dobrou spoveďou.
            2. Buď služobníkom – Nikdy nikoho neurážaj. A najviac zo všetkého buď ochotný poslúžiť iným. Buď náročnejší na seba než na druhých.
            3. Buď opatrný pri výbere svojich priateľov – Nedôveruj tým, ktorí neveria v Boha a ktorí sa neriadia jeho prikázaniami. Tým, ktorí nemajú žiadne škrupule v urážaní Boha a ktorí mu nedávajú to, čo mu patrí a dokonca ťa zradia vtedy, keď im to vyhovuje.
            4. Peniaze míňaj s rozumom – Ak nechceš byť zničený, nikdy nemíňaj viac, ako zarobíš. Mal by si to mať stále na mysli a vždy odhadnúť svoje skutočné možnosti čo najpresnejšie.
            5. Buď pokorný – Nerozprávaj o sebe veľa a nikdy sa pred nikým nevychvaľuj. Ten, kto sa vychvaľuje, dokonca aj ak je to oprávnené, riskuje stratu dobrej mienky iných. Ten, kto hľadá len pochvalu a ocenenia, má prázdnu hlavu napĺňanú len vetrom… nebude mať pokoj v duši a nebude spoľahlivý vo svojich záväzkoch.
            6. Nes svoj kríž – Nes svoj kríž na chrbte a prijmi ho taký, aký je, veľký či malý, či od priateľov, nepriateľov alebo z akéhokoľvek iného dreva. Najinteligentnejší a najšťastnejší z ľudí je ten, kto, vediac, že je odsúdený niesť kríž počas celého svojho života, dobrovoľne a odovzdane prijíma, čo mu Boh posiela.
          • Biblická olympiáda – školské kolo

          • Aj v tomto školskom roku 2019/2020 sa naši žiaci zapojili do BIBLICKEJ OLYMPIÁDY.

            Poslaním a cieľom tejto súťaže je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí.

            Žiaci si otestovali vedomosti z vybraných biblických kníh:

            Starý zákon: Exodus (1. - 24. kapitola) Jonáš

            Nový zákon: Evanjelium podľa Jána

            Nosná téma: Z tmy do svetla

             (predmetom štúdia sú texty biblických kníh vrátane poznámok pod čiarou)

            nové: 

            Komentáre k biblickým knihám od prof. Františka Trstenského si môžete stiahnuť TU. (aktualizované 29. 1. 2020)

            Triednych kôl sa  zúčastnilo 177 žiakov 2. stupňa. Do školského kola, ktoré sa uskutočnilo 17. 01. 2020, postúpilo spolu 19  žiakov (z toho 2 ospravedlnení). Tešíme sa, že do školského kola sa prebojovalo aj 5 piatakov z 5. B triedy. Dúfame, že aj viacerých žiakov v tomto ROKU BOŽIEHO SLOVA pritiahne čítanie Biblie a zamyslenie sa nad tým, čo nám cez prečítané slovo chce povedať sám Boh.

            Výsledky školského kola: 

            1. miesto – Michal Cibuľa, 8. A
            2. miesto – Klára Karvašová, 9. B
            3. miesto – Adela Krajčiová, 5. B

            4. miesto – Martin Hronský 9. B (náhradník)

            5. miesto – Zuzana Mudrončíková 9. A (náhradníčka)

            Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v dekanátnom kole (v utorok 24. 03. 2020),v ktorom budú všetci spolu reprezentovať našu školu ako jeden tím.

          • Poplatok za obedy - február 2020 - OZNAM!          

          • Prosíme uvádzať nový variabilný symbol  /VS/  CELÝ ROK ROVNAKÝ!                    

            Obedy    zamestnanci  VS     120           1,33 x 19 = 25,27

            Deti do 5 rokov             VS     220           1,37 x 19 = 26,03

            Predškoláci                  VS    320             0,17 x 19 =  3,23                                                                                     Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • Výsledky celoslovenského testovania piatakov!

          • Testovania 5-2019 sa v novembri zúčastnilo 55 žiakov. Sme radi, že bezprostredné pocity našich piatakov po napísaní testu sa ukázali aj na ich výsledkoch. Posúďte sami:

            Priemerná úspešnosť našej školy: MAT 73,9%, SJL 74,1%.

            Priemerná úspešnosť  SR: MAT 63,4%, SJL 64,8%.

            Ďakujeme vyučujúcim za prípravu, ale aj samotným žiakom 5. ročníka. :-)

          • OZNAM!

          • Vianočné prázdniny v ZŠ sú od  23.12.2019 - do 7.1.2020.

             

            Nástup žiakov do základnej školy je  8.1.2019 /streda/!

                                                                                

            Materská škola je otvorená od 7.1.2020 /utorok/!

          • OZNAM!

          • Poplatok za obedy - január 2020

             

            Obedy  MŠ a ZŠ  zamestnanci                      1,33 x 18 = 23,94

            Deti do 5 rokov                                                1,37 x 19 = 26,03

            Predškoláci                                                       0,17 x 19 =   3,23

             

            Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • ŽIVÝ BETLEHEM

          • Ako každoročne, tak i tento rok sa v Žiari nad Hronom organizoval tradičný ŽIVÝ BETLEHEM, ktorý priblížil históriu vzniku blížiacich sa vianočných sviatkov. ŽIVÝ BETLEHEM organizuje Mesto Žiar nad Hronom, Mestské kultúrne centrum, žiaci cirkevnej školy a spevácky zbor Holúbky z Kríža.

            V prevedení našich žiakov sme videli putovanie Jozefa a Márie do Betlehema, hľadanie nocľahu a narodenie v maštaľke. Počas Vianoc sa aj vy pripojte k pastierom, ľuďom a trom kráľom, aby ste sa poklonili Ježiškovi v jasličkách.

          • Srdce dobrovoľníka

          • 19.12.2019 si ocenenie prevzali naši žiaci z 5.A so svojou bývalou triednou učiteľkou A. Čamajovou. Blahoželáme :)

            Minuloročné Vianoce sa žiaci 4. A triedy opätovne snažili spríjemniť osamelým starým ľuďom, ktorí trávia vianočné sviatky v rôznych sociálnych zariadeniach na celom Slovensku. Väčšinou sú to ľudia žijúci v domovoch dôchodcov, či rôznych seniorských zariadeniach, mnohí sú imobilní, niektorí ležiaci. Pripojili sa k projektu Vianočná pošta, kde každý žiak vlastnoručne vyrobil vianočnú pohľadnicu a napísal vianočný pozdrav pre konkrétneho človeka v niektorom zariadení na Slovensku. A nielen pre jedného, každý vyrobil minimálne dva pozdravy. Adresy ľudí po zaregistrovaní dostali od organizátorov projektu. Bolo veľmi zaujímavé, ba až dojímavé pozorovať deti pri tvorení. Keďže mali meno konkrétneho človeka, začali si ho predstavovať a aj najväčší odporcovia strihania, tvorenia aj písania boli naplno sústredení a snažili sa svoju prácu urobiť čo najdokonalejšie. Každé dieťa vložilo do obálky kus svojho srdiečka. Spoločne išli na poštu, kde každý štvrták osobne poslal svoje pohľadnice. Prišlo im trošku ľúto, že nepíšu seniorom v našom meste, ktorí žijú v domove dôchodcov. Preto sa skontaktovali s týmto zariadením, slovo dalo slovo a posledný štvrtok pred Vianocami celé dopoludnie strávili v našom žiarskom domove dôchodcov. Pripravili vianočné divadielko s koledami, tančekmi, čím mnohým vyčarili úsmev na tvári, ba nejednému sa po vráskavým lícach kotúľali slzy od dojatia. Ich misia však neskončila. Priniesli spoločenské hry a spolu so seniormi strávili celé dopoludnie. Mnohí boli ťažšie chápaví, niektorí zasa ťažšie pohybliví, iní mali rôzne diagnózy, ktoré sú časté v tomto veku, avšak všetky deti predviedli svoju veľkú trpezlivosť pri vysvetľovaní pravidiel i pri samotnej hre, veľkú ochotu pomáhať pri posúvaní predmetov a obrovskú empatiu pri spoločnom hľadaní riešení. Ešte veľmi dlho doznievali dojmy zo spoločne stráveného času v mysliach detí a z celej aktivity mali príjemné pocity a radosť z toho, že mohli niekoho potešiť. Od tohto dňa získali na seniorov nový uhol pohľadu.

             

            https://drive.google.com/…/1XbeWzPHVZ09KypF1MmOYSVR-bc9bgwn…