• Krásny darček ku Dňu učiteľov

          • 28. marca sa v priestoroch CVČ v Žiari nad Hronom uskutočnilo okresné kolo 69. ročníka postupovej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín, do ktorého sme vyslali 8 recitátoriek a 1 recitátora v 3 kategóriách. Veľmi sa tešíme z toho, ako sa im darilo!

            V 1. kategórii (2. – 4. ročník) získala Emka Gocníková 2. miesto.

            V 2. kategórii (5. – 6. ročník) sa darilo Lianke Páleníkovej, ktorá v poézii obsadila 3. miesto, Lujze Štangovej, ktorá sa v próze umiestnila na 2. mieste a Emmka Busnyáková bola za svoj výkon odmenená čestným uznaním.

            V 3. kategórii (7. – 9. ročník) bola najúspešnejšia Lucka Kadlecová, ktorá v próze obsadila 1. miesto.

            Všetkým dievčatám srdečne gratulujeme a postupujúcim z 1. a 2. miesta želáme veľa šťastia v regionálnom kole!!!

            Za krásnu reprezentáciu školy ďakujeme aj Miriamke Markovej, Nellke Sofii Bakšovej, Lei Harmadyovej a Matejovi Cibuľovi a veríme, že recitovaniu ostanú verní aj naďalej!

            Veľká vďaka patrí tiež všetkým pani učiteľkám, ktoré sa už stabilne venujú príprave našich recitátorov. Krásne úspechy našich zverencov sú aj pre nás veľkou odmenou a povzbudením do ďalšej práce.

            Decká, ĎAKUJEME za takýto krásny darček ku Dňu učiteľov! 

             

          • Zábavný týždeň na ľade

          • Žiaci prvého ročníka našej školy v spolupráci s CVČ , SZHĽ a mestom Žiar nad Hronom sa v týždni od
            20. 3.- 24. 3.2023 zúčastnili kurzu korčuľovania na zimnom štadióne. Žiakom sa venovali
            vyškolení, veľmi milí a trpezliví ambasádori -tréneri. Každý deň mali pripravené zaujímavé činnosti
            a hry, prostredníctvom ktorých sa žiaci zábavnou a nenásilnou formou postupne učili korčuľovať.
            Na ľade si rozvíjali pohybové schopnosti a rýchlostné zručnosti: na korčuliach napodobňovali rôzne
            zvieratká -bociana, medveďa, tučniaka, hada, zdolávali prekážkové dráhy, zahrali si hokej, vcítili sa do
            role policajtov, požiarnikov, taxikárov i záchranárov prvej pomoci v mini dopravnom ihrisku.
            Mnohí žiaci napriek bojazlivosti, neistote i strachu z korčuľovania sa na ľade osmelili a zvládli
            základnú techniku korčuľovania.
            Ukončenie kurzu prebiehalo formou olympijských hier, v závere ktorých boli prváci ocenení
            diplomom, sladkosťou a zlatou medailou.

          • Exkurzia Kremnica 8. ročník

          • V piatok 24. marca sa žiaci ôsmych ročníkov vybrali na exkurziu do Kremnice. Navštívili Kremnický hrad a Múzeum mincí a medailí. V areáli mestského hradu mohli žiaci vidieť Karner sv. Ondreja, ktorý sa skladá z kaplnky a kostnice. V Malej (hodinovej) veži si žiaci vypočuli nahrávku, v ktorej sa im prihováral národný umelec Karol Machata a počuli aj zvonenie zvonov. Najkrajší výhľad na okolitú prírodu a panorámu mesta si všetci užili v izbe strážcov. Dostali sa do nej výstupom po 127 točitých schodoch. Pokračovali v Severnej veži, kde sa nachádza expozícia z archeologického výskumu. Dominantou areálu je Kostol sv. Kataríny a tam žiaci ukončili prehliadku mestského hradu. Vo vnútri kostola mali krátku prednášku o piatich oltároch a maľovanej výzdobe.

            V Múzeu mincí a medailí absolvovali žiaci hodinu neformálneho finančného vzdelávania zameraného na rozvoj finančnej gramotnosti. Vzdelávaním ich sprevádzala muzejná pedagogička Agáta Lešková. Spolu sa prešli oblasťami príjem mám z práce, moje povolanie snov, moje silné stránky, práca, ktorá ma baví. Žiaci si vyskúšali ukážky rôznych povolaní. Následne zistili, že zarábame hrubú mzdu, platíme odvody a dane a ako ich využíva štát. V skupinovej práci si vyskúšali finančne zabezpečiť štvorčlennú rodinu. Nakoniec dostali materiály, ktoré môžu využiť napríklad na hodinách občianskej výchovy.  

            Po kvalitne strávenom čase si dopriali výletníci sladkú odmenu v cukrárni Malinová pani a mohli sa vydať na cestu domov.

            Opäť vyslovujeme veľkú vďaku Oddeleniu regionálnych centier kariéry BBSK, ktoré nám uhradilo cestovné náklady na túto našu exkurziu. Osobitná vďaka patrí kariérnej konzultantke RCK Mgr. Adriane Schveigert, ktorá zabezpečila všetko potrebné a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu!

          • Exkurzia Kremnica 7. ročník

          • Vo štvrtok 23.3.2023 bolo v našej škole riaditeľské voľno. Napriek tomu sa naši siedmaci so svojimi p. učiteľkami ochotne vydali na exkurziu do Kremnice. A veru – nikto neľutoval!

            Navštívili sme Mincovňu – najstaršiu fabriku svojho druhu na svete, ktorá funguje nepretržite od r. 1328. Najprv sme si prezreli modernú výrobnú halu, v ktorej sa momentálne razia mince pre krajiny Strednej Ameriky. Následne nás p. sprievodkyňa zaviedla do historických priestorov, v ktorých sa nachádzali obrovské staré stroje. Fascinujúce bolo najmä to, že takmer všetky boli stále funkčné a spoľahlivé! Dokonca sa niektoré stále príležitostne používajú – napr. na razbu originálnych vstupeniek.

            Odtiaľ sme sa presunuli do Múzea mincí a medailí, kde sme absolvovali zaujímavé neformálne vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti na tému: „Príjem a práca“. Tvorivá skupinová práca bola prispôsobená tak, aby pomohla žiakom lepšie pochopiť súvislosti medzi svojimi záujmami a silnými stránkami s ohľadom na výber budúceho povolania, čo bolo pre nás veľmi zaujímavé a podnetné.

            Pauzu medzi jednotlivými expozíciami sme využili na návštevu miestnej cukrárne a kaviarne, kde sme si pochutili na výborných maškrtách a nakukli sme trochu do tajov gastronómie vďaka veľmi šikovným a ochotným pani čašníčkam.

            Spokojní a trochu unavení sme sa vrátili domov aj vďaka šikovným a spoľahlivým pánom šoférom, ktorí nás bezpečne dopravili tam aj späť.

            Na záver však vyslovujeme veľkú vďaku Oddeleniu regionálnych centier kariéry BBSK, ktoré nám uhradilo cestovné náklady na túto našu exkurziu. Osobitná vďaka patrí kariérnej konzultantke RCK Mgr. Adriane Schveigert, ktorá zabezpečila všetko potrebné a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu!

             

             

          • Oznam - poplatky za obedy apríl 2023

          • Poplatky za obedy - apríl

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

            Zamestnanci      123                    1,80 € x 16 dní - 28,80 €

            Deti do 5 rokov  223                    1,70 € x 17 dní - 28,90 €

            Predškoláci        323                    1,70 € x 17 dní - 28,90 €

            Cudzí                  423                    4,44 € x 17 dní - 75,48 €

            Žiaci 1.stupeň    523                    1,30 € x 16 dní - 20,80 €

                                                              + 2 € réžia                  SPOLU 22,80 €

            Žiaci 2.stupeň    623                    1,50 € x 16 dní - 24 €

                                                             + 2 € réžia                  SPOLU 26 €

            Desiata 1. a 2.st.                         0,70 € x 16 dní - 11,20 €

            Číslo účtu SK5502000000004112630953

          • Popolcová streda

          • V rímskokatolíckom liturgickom kalendári je POPOLCOVÁ STREDA prvým dňom pôstneho obdobia. Jej termín pripadá na 40. deň pred Veľkou nocou. Do 40 dní sa nepočítajú nedele, preto v praxi je Popolcová streda na 47. deň pred Veľkonočnou nedeľou. Pre nepravidelný dátum Veľkej noci sa jej termín každý rok mení. Tento rok pripadol na 22. február 2023.

            Názov dňa pochádza zo zvyku páliť palmy či bahniatka z Kvetnej nedele z minulého roka. Takto získaný popol sa používa pri bohoslužbe Popolcovej stredy, kedy sú veriaci poznačení krížikom, popolom na čelo. Poznačenie popolom je sprevádzané slovami: „Pamätaj, že si prach a na prach sa obrátiš.“ alebo „Obráť sa a ver evanjeliu.“ Je to symbol pokánia.

            Popolcová streda je pripomienkou ľudskej konečnosti, cieľa či smerovania vlastného života.

            Popolcovou stredou začíname pôstne obdobie a v tento deň je prísny pôst. Nasledujúce dni nás privedú k Veľkej noci, pamiatke na umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Pána. Pripomína nám pominuteľnosť pozemského života ‒ všetko sa raz pominie a aj my zomrieme. Sme pútnikmi na tomto svete, ktorí nesmú zabudnúť na svoj pravý a konečný cieľ.   

            Popolcová streda je začiatkom pôstneho obdobia ‒ je to čas, kedy sme pozvaní premáhať pohodlnosť, aby sme sa obrátili celým srdcom k Bohu. Sme pozvaní oľutovať každú nelásku, ktorá sa zmocnila našich bytostí, a prosiť Boha, aby sa vrátil do nášho srdca.

          • Fašiangový sprievod

          • Dňa 21.2. sa na našej škole uskutočnil fašiangový sprievod. Členovia školského parlamentu zavítali do každej triedy a priestorov školy, aby rozveselili svojich spolužiakov a učiteľov.

            Svojim spevom a hudbou oznamovali: “ Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti…” a nastáva pôstne obdobie. Prípravám na tento deň venovali veľa svojho času a úsilia, aby sa čo najviac priblížili tradíciám z minulosti.

            Dúfame a veríme, že členovia školského parlamentu priniesli veľa úsmevov, dobrej nálady a spríjemnenie školského dňa všetkým.

          • Oznam - poplatky za obedy marec 2023

          • Poplatky za obedy - marec

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

            Zamestnanci      123            1,80 € x 20 dní - 36 €

            Deti do 5 rokov  223            1,70 € x 23 dní - 39,10 €

            Predškoláci        323            1,70 € x 23 dní - 39,10 €

            Cudzí                  423            4,44 € x 23 dní - 102,12 €

            Žiaci 1.stupeň    523            1,30 € x 20 dní - 26 €

                                                       + 2 € réžia                  SPOLU 28 €

            Žiaci 2.stupeň    623            1,50 € x 20 dní - 30 €

                                                       + 2 € réžia                  SPOLU 32 €

            Desiata 1. a 2.st.                 0,70 € x 20 dní - 14 €

            Číslo účtu SK5502000000004112630953

          • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

          • MIMORIADNY ÚSPECH NAŠICH ŽIAKOV V OKRESNOM KOLE DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

            Naši žiaci zožali vynikajúce umiestnenia v okresnom kole Dejepisnej olympiády. Aj napriek tomu, že test bol náročný a žiaci sa museli naučiť mnoho informácií navyše, podarilo sa im získať až tri 1. miesta!

            Najlepšie sa darilo týmto žiakom:

            kategória C:

            1. miesto Matej Poliak

            3. miesto Janka Kenížová

             

            kategória D:

            1.miesto Adelka Krajčiová

             

            kategória E:

            1. miesto Natálka Vanková

             

            kategória F:

            2. miesto Šimon Pažítka

             

            Ďakujeme všetkým súťažiacim a víťazom blahoželáme! Matej Poliak a Natálka Vanková postupujú na krajské kolo. Držíme im palce!

                                    

          • Šachový turnaj

          • Vraví sa, že šach je hra kráľov. Ťažko povedať, či aspoň jeden z našich 32 účastníkov dnešného šachového turnaja si to uvedomil. No šachový turnaj na našej škole ukázal mnoho schopných a šikovných ľudí.

            Na 3. mieste skončil Matej Poliak z 9.B , na 2. mieste Sofiane Ján Danko 9.B a víťazom turnaja a putovného pohára pre školský rok 2022/2023 sa stal Jakub Šimko zo 6.B.

            Slovami Edwina Tana: „Život je ako šachová partia. Nemôžeme vrátiť pohyby, ale môžeme urobiť ďalší krok lepším.“ J.Hlinka

          • Oznam - poplatky za obedy - február 2023

          • Poplatky za obedy - február

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

             

            Zamestnanci      123            1,80 € x 20 dní - 36 €

            Deti do 5 rokov  223            1,70 € x 20 dní - 34 €

            Predškoláci        323            1,70 € x 20 dní - 34 €

            Cudzí                  423            4,44 € x 20 dní - 88,80 €

            Žiaci 1.stupeň    523            1,30 € x 18 dní - 23,40 €

                                                       + 2 € réžia                  SPOLU 25,40 €

            Žiaci 2.stupeň    623            1,50 € x 18 dní - 27 €

                                                       + 2 € réžia                  SPOLU 29 €

            Desiata 1. a 2.st.                 0,70 € x 18 dní - 12,60 €

             

            Číslo účtu SK5502000000004112630953

          • Vyhodnotenie vianočného turnaja o pohár riaditeľa školy vo futbale chlapcov a vybíjanej dievčat

          • Futbal chlapcov:

            1. miesto:       9.A trieda
            2. miesto:       8.B trieda
            3. miesto:       7.A trieda

            Najlepší strelec:

            1. miesto:             Dominik Rigo               7 gólov

                                               Matej Ďuríček               7 gólov

                  2. miesto:             Alex Bachleda             6 gólov

                                               Patrik Koza                   6 gólov

                  3. miesto:             Martin Barniak              4 góly

                                               Oliver Švarc                  4 góly

                                               Peter Bohumel              4 góly

                                               Tomáš Daniel                4 góly

             

            Vybíjaná dievčat:

            1. miesto:       9.A trieda
            2. miesto:       6.B trieda
            3. miesto:       8.B trieda
          • Vianoce 2022

          • Milí žiaci, vážení rodičia, drahí kolegovia a priatelia školy!

            Dívajúc sa detskými očami na očakávanie príchodu malého Ježiška je jednou z najúžasnejších momentov v ľudskom živote. Pamätám si na svoje detstvo, kedy adventné obdobie trvalo nekonečne dlho. Vždy som sa ohromne tešil na to, kedy sa už opäť zažne ďalšia svieca na adventnom venci. A keď už Vianoce konečne prišli, bolo to úžasné.

            Verím, milé deti, že tento najkrajší čas roka prežívate podobne. Že sa nemôžete dočkať Vianoc, že sa veľmi tešíte na to, ako si nájdete pod stromčekom darčeky. Je to krásny pocit umocnený tým, že s Vianocami príde hlavne On sám – malý Ježiško, pretože nás má nesmierne rád. On je našim najväčším darom. Prichádza každý rok, prichádza každý deň. Pomáha nám v škole pri učení, rodičom v práci, ale aj doma keď oddychujeme, na výletoch, pri športe, jednoducho všade a vždy. Je naším najlepším priateľom.

            Teraz, keď som už trochu starší adventný čas ubehne rýchlejšie. A myslím, že aj Vám, milí dospeláci. Rýchlejšie sa zapália sviečky, rýchlejšie prídu Vianoce. Ale to vôbec nevadí. Aspoň rýchlejšie urobíme radosť svojim deťom a hlavne sa opäť rýchlejšie stretneme s malým Ježiškom. Dôležité je, aby sme sa s ním rýchlejšie nerozlúčili, ale aby sme s ním zostávali deň čo deň, celý rok, celý život.

            Prajem Vám všetkým, drahí priatelia, nádherné Vianoce plné lásky a pokoja. Nech sa ten čas aspoň na malý okamih spomalí práve vtedy, keď budete šťastní spolu so svojimi najbližšími.

            Martin Ivan