• Európsky deň jazykov

          • Aj tento rok sme na našej Základnej škole s materskou školou oslávili Európsky deň jazykov.

            Začali sme už 25.9. s viacjazyčnými aktivitami pre žiakov 6. až 9. ročníka. V pripravených aktivitách sme uplatnili moderný plurilingválny prístup, ktorý je zároveň výstupom projektu Erasmus plus Vzdelávaním k viacjazyčnosti 2022-SK01-KA122-SCH-000095283.

            Žiaci si pri hraní viacjazyčných hier overili, že vďaka cudziemu jazyku, ktorý už ovládajú, môžu hravo porozumieť ďalším. S prekvapením zistili, že slová v príbuzných jazykoch sa na seba podobajú, čo značne uľahčuje naučiť sa ich.

            Rozbehnutá oslava jazykov pokračovala aj nasledujúci deň 26.9., pričom na žiakov 1. až 5. ročníka čakalo 5 stanovíšť – krajín, do ktorých cestovali so svojimi cestovnými lístkami. Na žiakov čakali krajiny ako Španielsko, Anglicko, Nemecko, Taliansko a Rusko. Do jednotlivých krajín si skupinky žiakov odviedli p. učiteľky a vydali sa na cestu plnú zážitkov. V každej krajine čakalo žiakov zážitkové učenie, pričom p. učiteľky so žiakmi komunikovali v jazyku, typickým pre danú krajinu. Žiakom to však vôbec nerobilo problém a dokázali pochopiť, čo im p. učiteľky rozprávali. V Anglicku na deti čakalo oboznámenie sa s anglickými raňajkami, zážitková jazda autobusom po Londýne a aktivitu zakončili pitím čaju. V Rusku sa pomocou skladania obrázkov prešli po Moskve. Pomocou posluchu a sledovania sa snažili porozumieť typickým detským rozprávkam ako sú Mrázik či Máša a medveď. Na záver si vyskúšali, aké to je písať v azbuke. V Španielsku ochutnávali typické španielske dobroty ako sú nachos, churros či salsa. Zahrali sa slovné puzzle, domino so španielskymi slovami a zakončili aktivitu hrou na kastanetách a tancovaním samby. V Nemecku sa žiaci preniesli do obchodu s oblečením, kde triedili kusy oblečenia, poznávali zvuky zvierat a priraďovali v domčeku nábytok. Vo Francúzsku poznávali krajinu, typické znaky pre túto krajinu, skladali croissant.

             Sladkou bodkou na záver bola účasť našich deviatakov na francúzskych, anglických a nemeckých aktivitách pripravených pedagógmi na Strednej škole obchodu a služieb v ZH. Tie sa niesli v duchu gastronómie, a tak žiaci v rámci súťaží mali možnosť ochutnať macronky, olivovú tapenade, slimáky, camembert, francúzske pečivo, Mozartovu guľu, či čierny anglický čaj s koláčikom. A samozrejme, na výhercov čakali aj pekné ceny. Za dobre zvládnuté jazykové podujatie patrí veľká vďaka všetkým, ktorí sa na ňom podujali- na pôde našej školy, ako aj na Strednej odbornej škole obchodu služieb!

            Martina Štefanková a Martina Bistová 

          • Zoznam krúžkov otvorených v školskom roku 2023/2024

          • Krúžková činnosť už prebieha. Niektoré krúžky už začali, iné začnú tento týždeň.

            Pozor!

            Španielčina začína tento týždeň, ale až v piatok.

            Krúžok remesiel mal začať až v októbri, ale začne už túto stredu.

            Krúžky Malý športovec, Hudobníček a Dajme spolu gól začínajú až v októbri.

             

          • Oznam - poplatky za obedy - október 2023

          • Prosíme uvádzať variabilný symbol

            Zamestnanci                        123              21 dní x 1,80€ = 37,80€

            Deti do 5 rokov                    223              21 dní x 1,70€ = 35,70€

            Predškoláci s dotáciou        323               21 dní x 0,30€ = 6,30€

            Cudzí                                   423              21 dní x 4,44€ = 93,24€

            Žiaci 1.stupeň s dotáciou    523                     2€ réžia 

            Žiaci 2.stupeň s dotáciou    623                     2€ réžia

            Desiata 1. a 2.stupeň                               19 dní x 0,70€ = 13,30€

             

            Číslo účtu          SK5502000000004112630953

          • Biela pastelka

          • V piatok  22. 9. 2023  bude prebiehať aj v našej škole celoslovenská zbierka Biela pastelka.

            Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím.


            Prispieť budete môcť aj vy, priamo počas vyučovania vo vašej triede, kam za vami prídu naši zástupcovia zo študentského parlamentu spolu s pedagógom z CVČ Žiar nad Hronom, ktorí sa zapojili do sprostredkovania tejto zbierky.
            Veríme, že sa zapojíte do tejto peknej akcie a podporíte tých, ktorí to nemajú v živote ľahké.

          • Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska - 15. september

          • Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci ako svoju národnú Patrónku. V iných krajinách je známa pod menom „Bolestná Panna Mária“.

            „Sedem“ je symbolické číslo. Panna Mária mala vo svojom živote mnoho bolestí. Celý jej život je popretkávaný nečakanými bolestnými udalosťami. Číslo sedem v biblickom slova zmysle znamená plnosť. No predsa tradícia hovorí o konkrétnych siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila.

            Sú to:

            1. Proroctvo Simeona v chráme („tvoju dušu prenikne meč“)
            2. Útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša
            3. Strata dvanásťročného Ježiša v chráme
            4. Stretnutie s Ježišom na krížovej ceste
            5. Ukrižovanie a smrť Ježiša
            6. Snímanie z kríža
            7. Ježišov pohreb

            Prvé stopy sviatku Sedembolestnej Panny Márie badať v 15. storočí. Pre celú Cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten istý pápež povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako Patrónka Slovenska. Najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie je u nás bazilika minor v Šaštíne. Dejiny tohto chrámu siahajú do roku 1564. Za baziliku minor bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. v roku 1964. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú Patrónku Slovenska. Každoročne na tento sviatok tisíce pútnikov putujú do šaštínskej baziliky, kde býva hlavná púť, aby si uctili našu Patrónku a vyprosili pomoc v bolestiach a utrpení každodenného života.

             Dňa 15.9.2023 sa plánuje vo farnosti Sedembolestnej Panny Márie farský deň, keďže sú hody.

            Tento deň  Vás čaká bohatý program.

            Doobeda budú 2 sv. omše, kde sa nám prihovorí slávnostný kazateľ vdp. Ján Kulan.

            Poobede, pozývame na farské priestory, kde bude od 15:00 farský piknik.

            Pán Boh zaplať!

          • Povýšenie svätého Kríža - 14. september

          •      Kríž, na ktorom Ježiš zomrel, bol zo začiatku iba hmotným nástrojom jeho popravy. Avšak už v apoštolských časoch sa stal symbolom jeho obetnej smrti, pojmom pre samého Krista a vôbec pre kresťanskú vieru. Už nie je znakom potupnej smrti, ale úctyhodným prameňom nového života.

            Prvé stopy sviatku uctievania kríža vedú do prvej polovice 4. storočia. Podľa „Kroniky z Alexandrie“ mala cisárovná Helena 14. septembra 320 nájsť Kríž Pána. O tom sa zachovala prekrásna legenda: Keď na svojich cestách cisárovná Helena prišla do Jeruzalema, pozvala si sebe predstavených židovskej obce. Tí sa hrozne zľakli, keď sa dozvedeli, že cisárovná chce vedieť, kde je ukrytý kríž, na ktorom zomrel Ježiš. Iba jeden poznal to miesto, menoval sa Judáš, ale nechcel prezradiť tajomstvo, lebo jeho starý otec mu povedal, že keď raz budú hľadať kríž, židovská ríša zanikne a potom budú vládnuť tí, ktorí sa klaňajú Ukrižovanému. Judáš sa vyhováral cisárovnej, že sa nemôže rozpamätať na to miesto, veď od tej udalosti uplynulo už dvesto rokov.

            Cisárovná pohrozila Judášovi, že ho bude mučiť hladom a smädom, až kým jej to neprezradí. Aj tak urobila. Viac dní ležal vo vyschnutej studni a trpel hladom i smädom, až napokon požiadal, aby ho vytiahli, že všetko prezradí a tak sa aj stalo. Na mieste, kde cisárovnú zaviedli, našli tri kríže. Ale ktorý je pravý? Tu niesli mŕtveho mladíka okolo. Museli zastať a priložili na jeho mŕtve telo postupne tri kríže a tretí kríž mŕtveho vzkriesil. Hľa, pravý kríž Kristov. Judáš vtedy uveril Kristovi, dal sa pokrstiť a prijal meno Qiriacus. Neskoršie sa stal biskupom v Jeruzaleme. Helena priniesla kríž svojmu synovi Konštantínovi do Konštantinopolu (Carihradu). Neskoršie Helena rozobrala kríž na tri diely a každý diel dala jednému z troch synov Konštantína.

            Nuž toľko legenda. My budeme pokračovať v histórii. Na Golgote v Jeruzaleme 13. septembra roku 335 bola posviacka chrámu Vzkriesenia a mučeníkov (ktorý nazývajú aj chrámom svätého Kríža). Nasledujúci deň ukázali veriacemu ľudu nájdený svätý Kríž, aby mu veriaci vzdali úctu. Táto udalosť bola potom podkladom pre sviatok, ktorého slávenie sa dá dokázať pre Konštantinopol už v 5. storočí a pre Rím na konci 7. storočia. 14. septembra vo veľkých chrámoch, ktoré mali relikviu svätého Kríža ju ukazovali veriacim, aby svätej relikvii vzdali úctu. Tento akt nazývali „exaltatio“ - povýšenie Kríža a tak vzniklo aj pomenovanie sviatku.

            A tak sme dospeli ku koncu našej úvahy o slávnosti Povýšenia svätého kríža. Kiež by nás tieto úžasné poznatky o osudoch Kríža, na ktorom nás Ježiš Kristus spasil a vykúpil, viedli k jeho úcte aj v našom živote. Oslavujme ho aktom pokánia pri svätej spovedi, aktom Eucharistie, keď trpiaceho a víťazného Krista prijímame do svojho srdca a aj skutkami lásky pre svojich blížnych.

             

          • Exkurzia v meteorologickej stanici

          • Dňa 6.septembra 2023 žiaci 8.A a 8.B triedy zažili netradičnú hodinu fyziky. Priamo v teréne, v prostredí meteorologickej stanice za budovou Krajskej hvezdárne a planetária Maximilliána Hella v Žiari nad Hronom.

            Žiaci sa dozvedeli o tom, čo všetko má vplyv na tvorbu počasia a jeho zmeny. S odborným výkladom p. Jána Wolfa, pracovníka meteorologickej stanice, videli ako prebiehajú všetky merania potrebné na stanovenie predpovede počasia vykonávané v priebehu dňa. Samotné merania sa prevádzajú pravidelne trikrát denne o 6:45, 13:45 a 20:45 hod. miestneho času. Ukázal im aj prístroje, ktoré automaticky zaznamenávajú merané údaje a priebežne ich odosielajú do počítača.

            Dominantou každej meteorologickej stanice je meteorologická búdka. Názvy ako ombrograf, héliograf, barograf alebo anemometer sa im už nezdajú také neznáme. Žiaci na teplomeroch odčítali najnižšiu nameranú teplotu toho dňa 9,6°C a taktiež odčítali najvyššiu teplotu, ktorú ukazoval teplomer a to 29.8°C.

            Exkurzia bola pre žiakov poučná a presvedčili sa, že s počasím a hlavne s jeho predpovedaním to nie je také jednoduché. V praxi si overili to, čo sa naučili na hodinách fyziky v časti meteorológia v 7.ročníku.

            Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) eviduje 98 meteorologických staníc. Najznámejšie sú v Bratislave, Hurbanove, v Poprade, na Lomnickom štíte. Centrálnym pracoviskom pre predpoveď počasia je na Slovensku SHMÚ v Bratislave. Účelom práce meteorologickej stanice v Žiari nad Hronom je získavanie meteorologických údajov. Tieto údaje slúžia ako podklady pre vedecké spracovanie klimatických pomerov SR, pre rôzne práce vo výskume, najmä pre poľnohospodárstvo, lesníctvo, pozemnú a leteckú dopravu, energetiku, poisťovníctvo (škody spôsobené poveternostnými vplyvmi) a podobne.

            Zapamätali sme si, že najnižšia teplota nameraná v Žiari bola 13.novembra 1987 a to -28,3°C a najvyššia teplota bola nameraná 20.júla 2022 a to +39,1°C. Od marca 1968 sídlila meteorologická stanica pri kúpalisku, od 1.novembra 1989 sa nachádza za budovou Krajskej hvezdárne a planetária. Sme radi, že sme využili blízkosť našej školy a stihli sme absolvovať exkurziu počas jednej vyučovacej hodiny.

            Mgr. Diana Mišíková
            vyučujúca fyziky

          • Sviatok narodenia Panny Márie

          • 8.9. slávime sviatok narodenia Panny Márie. Aj naša škola oslávi narodeniny našej Nebeskej Matky a to spoločnou modlitbou detí pri soche Panny Márie na školskom dvore, postupne počas celého dňa.

            Cirkev zvyčajne neoslavuje deň pozemského narodenia svätých, ale ich deň narodenia pre nebo, teda deň smrti. Výnimkou sú dvaja najväčší svätci v Cirkvi: Prečistá Panna Mária a sv. Ján Krstiteľ. Preto sa v liturgickom kalendári slávi nielen ich nebeské, ale aj ich pozemské narodenie.

            Sviatok Narodenia Presvätej Bohorodičky je veľmi radostný sviatok, lebo ako hovorí východný hymnus, narodenie Bohorodičky zvestovalo radosť celému svetu, veď z nej zažiarilo Slnko pravdy, Kristus, Boh náš“.

            Evanjelium zaznamenalo veľmi málo zo života Presvätej Panny Márie. Nič sa v ňom nehovorí o jej narodení, mladosti, či jej zosnutí, ba dokonca sa nespomínajú ani mená jej spravodlivých rodičov. Odkiaľ o tom teda vieme? Vieme o tom z tradície Cirkvi, ktorá hovorí, že rodičmi Panny Márie boli sv. Joachim a Anna. Tí boli bohatí, no dlho nemohli mať deti. Neskôr však boli ich modlitby vyslyšané, a aj preto dali svojej dcére meno Mária (hebr. Miriam) – čo v preklade znamená Bohu milá. Tradícia tiež hovorí, že Panna Mária sa už v útlom detstve zasvätila Pánu Bohu a neskôr bola vychovávaná v Jeruzalemskom chráme a chcela celý život žiť v panenstve.

            Panna Mária chcela vždy plniť iba Božiu vôľu, a preto si ju uctievame aj my, aby sme celý život robili iba to, čo chce Pán Boh.

            Majte teda v tento deň na pamäti od skorého rána, vo vašom srdci a na vašich perách, že treba pozdraviť Pannu Máriu a vysloviť: Zdravas‘ Mária, milosti plná, Pán s tebou. Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho, Ježiš. Svätá Mária, Matka Božia, pros za nás hriešnych teraz i  v hodinu smrti našej. Amen.

          • Rozvrh krúžkov 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Predkladáme vám aktualizovanú ponuku krúžkov na šk. rok 2023/2024. Každý žiak dostane túto ponuku spolu s prihláškou aj vo vytlačenej podobe prvý školský deň.

          • Informácie k nástupu do školy v pondelok 4.9.2023

            • žiaci 1. ročníka – podľa pokynov v liste od tr. uč. /stretnutie  pred kostolom s rodičmi/,
            • žiaci 2.-9. ročníka – príchod do triedy do 7:55 – pri príchode je nevyhnutné použiť čip na pípnutie,
            • 8:05 - odchod na sv. omšu s tr. uč.,
            • 8: 30 - slávnostná svätá omša,
            • 9:30 – 10:00 – triednická hodina – úvodné informácie, rozvrh hodín, BOZ, školský poriadok, ponuka krúžkov,
            • od 10:00 – odchod domov, do ŠKD alebo na obed v ŠJ pre prihlásených žiakov – ešte je možnosť prihlásiť si obed cez EduPage do 1.9.2023,
            • ŠKD -  funguje od 4.9. v čase 6:00 – 17:00,
            • od utorka 5.9. sa učí podľa rozvrhu hodín,
            • desiata sa bude vydávať od 11.9./pondelok/.
          • Majsterky Slovenska z našej školy

          • Máme zlato !!!

            Veľký úspech našich atlétok, ktoré sa stali majsterkami Slovenska. Nemali to jednoduché, svoje víťazstvo si vybojovali spomedzi 10 skvelých tímov.

            Gratulujeme dievčatá, sme na vás nesmierne hrdí..

          • Oznam - poplatky za obedy - september 2023

          • Prosíme uvádzať variabilný symbol

            Zamestnanci                        123              19 dní x 1,80€ = 34,20€

            Deti do 5 rokov                    223              19 dní x 1,70€ = 32,30€

            Predškoláci s dotáciou        323               19 dní x 0,30€ = 5,70€

            Cudzí                                   423              19 dní x 4,44€ = 84,36€

            Žiaci 1.stupeň s dotáciou    523               2€ réžia +18€ záloha = 20€

            Žiaci 2.stupeň s dotáciou    623               2€ réžia +18€ záloha = 20€

            Desiata 1. a 2.stupeň                               19 dní x 0,70€ = 13,30€

            V prípade záujmu o desiatu uviesť pri platbe do poznámky meno žiaka, desiata. 

            Číslo účtu          SK5502000000004112630953

          • Pedagogická stáž v Nice

          •    V júli 2023 som mala česť zúčastniť sa  niekoľkodňovej zahraničnej stáže pre učiteľov cudzích jazykov vo francúzskom Nice, a to vďaka programu Erasmus plus 2022-2-SK01-KA122-SCH-000095283, Vzdelávaním k viacjazyčnosti.

            Počas bohatého vzdelávacieho programu som sa mohla oboznámiť nielen s najnovšími prístupmi vo výučbe cudzích jazykov a kultúr, ale aj nadviazať kontakt s učiteľmi jazykov z celého sveta (Nemecko, Írsko, Maďarsko, Česko, Rumunsko, Argentína, Kolumbia, Kanada, USA) a vymeniť si s nimi skúsenosti a poznatky zo školskej praxe.

            Počas vyučovania som sa detailnejšie oboznámila s novým dokumentom CARAP (Referenčný rámec pre pluralitné prístupy jazykov a kultúr) využívaným v zahraničí pri výučbe cudzích jazykov, taktiež s uplatňovaním metódy vzájomného porozumenia medzi jazykmi a medzipredmetového presahu pri projektovom vyučovaní.

            Celá stáž sa niesla v pracovnom duchu, pričom vyučovacie hodiny boli v popoludňajších hodinách doplnené zaujímavými konferenciami, praktickými workshopmi a obohacujúcimi interkultúrnymi výmenami.

            V rámci jedného medzinárodného stretnutia, na ktorom sa predstavovali rôzne krajiny, a kde som aj ja s ostatnými kolegami zo slovenskej delegácie prezentovala Slovensko, sa zúčastnili aj významné osobnosti, ako napríklad vedúci úradu  zo štátneho saského úradu  ministerstva kultúry  Wilfried Kűhner.

            Na základe rozprávania so zahraničnými kolegami môžem skonštatovať, že naša cirkevná škola za zahraničnými vôbec nezaostáva, a aj vďaka ponúknutým príležitostiam pre rozvoj svojich pedagógov, ako je aj vyššie spomínaná stáž, sa určite posúva ešte viac dopredu.

                                                                                                                      Martina Štefanková

          • Pomôžme zberom vrchnáčikov

          • Zber plastových vrchnáčikov pokračuje, tentokrát pre Martinku z Handlovej. Aj keď sa už niektoré vrchnáčiky nedajú zobrať z obalov, v obehu ostalo množstvo iných, ktoré je možné zbierať, napr. z minerálnych vôd, sladených nápojov, z džúsov a iných tetrapakov, z olejov, z niektorých šampónov, sprejov, pracích prostriedkov a pod. Vhodné vrchnáčiky majú v maličkom trojuholníku číslo 2, 4, 5 (HDPE, LDPE, PP). Vrchnáčiky môžete doniesť na vrátnicu školy. Ďakujeme.

          • Oznam

          • Pre prihlásené deti bude letný ŠKD v termíne od 3.7. 2023 do 14.7. 2023.

            Materská škola škola bude v prevádzke pre zapísané deti celý mesiac júl.

            Vyučovanie v šk. roku 2023/2024 začína 4. 9. 2023.

          • Výlet Štiavnické vrchy

          • Vo štvrtok 22. júna sa vydali žiaci piateho, šiesteho a ôsmeho ročníka na výlet do Štiavnických vrchov. Dobrodružná cesta začala v kaštieli vo sv. Antone. Žiaci absolvovali prehliadku 13 historických miestností a jedinečnej poľovníckej expozície. Dozvedeli sa množstvo zaujímavých informácií o majiteľoch z rodov Koháry a Coburg. Počas prehliadky ich zaujali vzácne výtvarné diela, výzdoby stien aj zlatý nábytok, svadobný dar od Márie Terézie pre svoju dcéru Máriu Antoinettu.

            Po prehliadke sa žiaci občerstvili na nádvorí kaštieľa. Posilnení sa účastníci výletu presunuli autobusom do Štiavnických baní. Keďže bolo krásne slnečné počasie, mohli sa osviežiť v bufete pri jazere Klinger a pokochať sa výhľadom na nádhernú okolitú prírodu.

            Následne ich kroky viedli do Základnej školy s materskou školou Maximiliána Hella. Je to prvá základná škola na svete, kde sa vyučuje sokoliarstvo ako povinný klasifikovaný predmet. Žiaci si prezreli areál školy, ktorého súčasťou boli rôzne pernaté dravce, exotické vtáctvo,  leguán zelený, krokodíl, opice, kengury atď. Čerešničkou na torte bola pre našich žiakov ukážka sokoliarskeho výcviku a lovu. Nakoniec sa pedagógovia a žiaci ZŠ Maximiliána Hella rozlúčili citátom: „Sokoliarstvo je láska, a pokiaľ budú dravce lietať na modrej oblohe, sokoliarstvo bude žiť ďalej, pretože táto láska je večná.“  Unavení, ale plní zážitkov, sa výletníci mohli pobrať na cestu domov.

          • Rozlúčka s predškolákmi

          • ,,Dovidenia, milá škôlka, my už nie sme malí, ..."

            Takto znel text piesne, ktorou sa 27.6.2023 naši predškoláci lúčili s našou materskou školou.

            Školský rok 2022 / 2023 končí pre našich 19 predškolákov, ale navždy sa im zapíše do srdiečka. 

            Kde sa niečo končí, začína nové - nová etapa ich života. Zavítajú do veľkej školy, spoznajú písmenká a mnoho iného.

            Našu rozlúčku sme začali svätou omšou v kaplnke školy. Krátkym príhovorom pani zástupkyňa materskej školy privítala prítomné deti, rodičov, pána riaditeľa aj pána farára Mgr. Jozefa Cerovského. 

            Po svätej omši nasledoval krátky program, ktorý si pripravili predškoláci s pani učiteľkami Anetkou Hricovou a Michaelou Medlovou.

            Záver spestrili pani učiteľky krátkymi básničkami o deťoch.

            Húževnatú prácu pani učiteliek ocenili aj rodičia, ktorí  pripravili milé dary a kytice.

            Slávnostná atmosféra a dojatie nás utvrdili v tom, že je to silná emócia a veľký deň nielen pre deti, ale aj pre rodičov a učiteľky.

            Prajeme našim budúcim prváčikom veľa zdravia, v škole samé úspechy a jednotky v žiackej knižke.

            Aby s Ježiškom v srdiečkach prekonávali všetky nástrahy a pod ochranou Matky Márie sa vždy cítili bezpečne.

            Všetkým našim deťom prajeme krásne leto plné zážitkov a rodinnej pohody.

          • EXKURZIA V OSVIENČIME

          • „Kto nepozná minulosť, je odsúdený prežiť ju znovu.“ (George Santayana)

            Dňa 16.6.2023 sa uskutočnila exkurzia do bývalého koncentračného tábora Osvienčim v Poľsku. Zúčastnili sa jej žiaci ôsmych a deviatych ročníkov spolu s niektorými rodičmi a príbuznými. Táto exkurzia nepatrí k príjemným zážitkom, práve naopak! Napriek tomu sme radi, že sme ju absolvovali, pretože raz vidieť je viac, ako stokrát počuť. Na vlastné oči sme videli miesto, kde nacisti zavraždili približne 1,1 milióna ľudí, prevažne Židov. Každý z nás prežíval rozporuplné pocity a bol to nepochybne silný zážitok, na ktorý len tak ľahko nezabudneme. A to je aj dôvod, pre ktorý sme Osvienčim navštívili. NIKDY NESMIEME ZABUDNÚŤ!