• Zápis do materskej školy

          • Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa, Ul. Andreja Kmeťa 1 v Žiari nad Hronom oznamuje, že ZÁPIS detí do materskej školy na školský rok 2020/2021 sa uskutoční od 4.5.2020 do 15.5.2020.

            Forma zápisu: bez osobnej účasti detí!

            Viac info aj s prihláškou je na stránke školy v pravom stĺpci!

          • OZNAM!

          • Usmernenie riaditeľky školy

            o úprave hodnotenia žiakov v ZŠ s MŠ Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom

            v II. polroku školského roku 2019/2020

                    Usmernenie riaditeľky školy vychádza z dokumentu vydaného MŠVVaŠ SR dňa 6. apríla 2020, podpísaného ministrom školstva a na základe aktualizácie tohto dokumentu zo dňa 17. apríla 2020 Usmernenie na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020.

                       Mimoriadna situácia, zapríčinená prerušením vyučovania v školách od 16. 3. 2020, pretrváva aj v prípade, že by vyučovanie v školách bolo obnovené ešte pred ukončením školského roka, t. j. pred 30. 6. 2020.

                         Uvedené usmernenie k hodnoteniu bolo prerokované pedagogickou radou prostredníctvom elektronickej komunikácie zo dňa 20.4.2020.

            Na základe rozhodnutia pedagogickej rady vydávam podrobnosti o priebežnej a koncoročnej klasifikácii žiakov v II. polroku šk. roka 2019/2020.  

            Celý text si môžete stiahnuť nižšie:

          • PRIJÍMACIE KONANIE NA STREDNÉ ŠKOLY

          • KLASICKÉ PRIJÍMACIE SKÚŠKY SA ROZHODNUTÍM MINISTRA ŠKOLSTVA V TOMTO  ŠKOLSKOM ROKU RUŠIA

            ŽIACI BUDÚ PRIJÍMANÍ NA SŠ  NA  ZÁKLADE ZOHĽADNENIA ŠTUDIJNÝCH VÝSLEDKOV

             

            Za prospech na základnej škole budú pridelené preferenčné body podľa známok z koncoročnej klasifikácie za 8. ročník a polročnej klasifikácie za 9. ročník základnej školy  nasledovne:

             

            Dva povinné predmety:

            Do celkového súčtu budú pridelené body za každú známku samostatne podľa nasledujúceho vzťahu: počet bodov = 5. (4-x). (4-x), kde x je známka

            • Slovenský jazyk a literatúra
            • Matematika

             

            Profilové predmety:

            Do celkového súčtu budú pridelené body za každú známku samostatne podľa nasledujúceho vzťahu: počet bodov= 3. (4-x). (4-x), kde x je známka. Stredná škola si určí maximálne 3 profilové predmety, ktoré zohľadňujú zameranie strednej školy.

            profilový predmet: Biológia

            druhý profilový predmet: Chémia

            tretí profilový predmet: Fyzika

             

            Doplnkové predmety:

            Do celkového súčtu budú pridelené body za každú známku samostatne podľa nasledujúceho vzťahu: počet bodov= 2. (4-x). (4-x), kde x je známka. Stredná škola si určí maximálne 5 doplnkových predmetov.

            prvý doplnkový predmet: Dejepis

            doplnkový predmet: Geografia

            tretí doplnkový predmet: Anglický jazyk

            štvrtý doplnkový predmet: -

            piaty doplnkový predmet: -            

             

            2. PROSPECH Ak žiak dosiahol v posledných troch školských rokoch vzdelávania stupeň 1 - výborný zo všetkých predmetov, do celkového hodnotenie sa započíta 5 bodov za každý školský rok.

                                  

            ĎALŠIE KRITÉRIÁ Do celkového súčtu budú pridelené body za každé kritérium samostatne z intervalu {0;100} bodov.

            3. 1. Predmetová olympiáda

             Predmetová olympiáda sa započítava do celkového hodnotenia, ak sa žiak umiestnil na 1. mieste až 5. mieste. v okresnom alebo krajskom kole v 8. ročníku alebo 9. ročníku v olympiáde zo SJL, cudzieho jazyka (ANJ, NEJ, RUJ, SJA, FRJ), DEJ, MAT, FYZ, CHE, BIO, GEG alebo technickej olympiáde a Pytagoriáde.

            3. 2. Športová súťaž alebo športová výkonnosť. Športová súťaž alebo športová výkonnosť sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

             3. 3. Umelecký výkon Umelecký výkon sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

             3. 4. Celonárodné a medzinárodné  umiestnenia žiaka sa započítavajú do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy.

            3. 5. Jedno vlastné kritérium strednej školy. Jedno vlastné kritérium strednej školy sa započítava do celkového hodnotenia podľa profilácie strednej školy. V odboroch vzdelávania, v ktorých sa overuje umelecký talent alebo športový výkon, je možné vlastné kritérium strednej školy využiť na dištančné overenie alebo v nevyhnutnom prípade prezenčné overenie s písomným súhlasom zriaďovateľa.

             4. V prípade rovnosti bodov, budú postupne uplatnené nasledovné kritériá:

            a/ Podľa § 67 ods. 3 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov bude prednostne prijatý uchádzač, ktorý má podľa rozhodnutia posudkovej komisie sociálneho zabezpečenia zmenenú pracovnú schopnosť,

            b/ získal väčší počet bodov za bod č. 3 Ďalšie kritéria,

             c/ dosiahol väčší počet z určeného profilového predmetu školy.

             Vstupné údaje: vyplnená prihláška na vzdelávanie na strednú školu, prípadne vysvedčenie

            žiaka, diplomy alebo výsledkové listiny preukazujúce poradie žiaka, prípadne jeho výkon.

             

             

            + ďalšie informácie, termíny, kritériá, rozhodnutie, zápis a 2.kolo PS  na stránke minedu.sk

            https://www.minedu.sk/minister-skolstva-rozhodol-o-terminoch-a-organizacii-prijimacich-skusok-na-stredne-skoly/

             

            V prípade otázok kontaktujte výchovnú poradkyňu alebo triedneho učiteľa, mailom, na edupage

          • Zápis do 1.ročníka ZŠ

          • Dňa 16.4.2020 sa uskutočnil v našej škole  zápis do 1. ročníka ZŠ. Zapísali sme spolu 46 detí.

            Ďakujeme všetkým rodičom za ich rozhodnutie a prejavenú dôveru. 

            Tešíme sa na Vás v septembri!

             

          • Sviatok Božieho milosrdenstva

          • Prvá nedeľa po Veľkej noci je sviatkom Božieho milosrdenstva.

            Tento sviatok je v dnešnej dobe veľmi dôležitou výzvou pre každého človeka.  Sviatok sprostredkovala priamo od Pána Ježiša sestra Faustína Kowalská, ktorej sa zjavil a odkázal svetu veľmi dôležité skutočnosti o Božej láske a zľutovaní.

            Keď pápež Ján Pavol II. kanonizoval sestru Faustínu, v rovnaký deň prekvapil celý svet zavedením Nedele Božieho milosrdenstva ako sviatku pre celú Cirkev. O tomto dni Ján Pavol II. povedal: „Toto je najšťastnejší deň môjho života!“

            Pápež Ján Pavol II. zomrel na vigíliu Božieho milosrdenstva. Aj  z týchto dôvodov jeho svätorečenie pripadlo práve na tento sviatok.

            O zavedenie tohto sviatku poprosil Pán Ježiš sv. Faustínu v niekoľkých zjaveniach. Spasiteľ opäť vyjadril veľkú túžbu, aby sa v prvú nedeľu po Veľkej noci slávil sviatok milosrdenstva. V ten deň sa má z kazateľníc ohlasovať chvála Milosrdenstva, ktoré nezastaví nijaká ľudská bieda. Počas tohto zjavenia Ježiš po prvý raz vyslovil veľký prísľub spojený so slávením sviatku Milosrdenstva: „Kto v tento deň pristúpi k prameňu života, dosiahne úplné odpustenie hriechov a trestov.“

            Sviatku Božieho milosrdenstva má podľa zjavení sestre Faustíne predchádzať deviatnik, pozostávajúci z korunky k Božiemu milosrdenstvu, ktorý sa má začať na Veľký piatok.

            Ježiš požiadal svoju dôverníčku, aby povedala ostatným, že sviatok Božieho milosrdenstva vytryskol z jeho vnútra pre potechu celého sveta.

            Sviatok Milosrdenstva má byť nielen dňom všeobecného uctievania Boha v tomto tajomstve, ale aj dňom milosti pre všetkých ľudí, zvlášť pre hriešnikov. Lebo Pán Ježiš spojil s týmto sviatkom veľké prisľúbenia. Najväčšie z nich spojil so svätým prijímaním, prijatým v tento deň ‒ je to prisľúbenie „úplného odpustenia hriechov i trestov“, čiže taká milosť, akú dostávame len vo sviatosti svätého krstu. Veľkosť tohto sviatku je aj v tom, že všetci, dokonca tí, ktorí sa v tom dni iba obracajú, si môžu vyprosiť každú milosť, ak je to v zhode s Božou vôľou.

            Podstatou úcty k Božiemu milosrdenstvu a apoštolátu je svedectvo života v duchu detskej dôvery v Božiu dobrotu a všemohúcnosť, ako aj činná láska k blížnemu.

            Sme radi, že sviatok Božieho milosrdenstva slávime aj v našej škole, kedy sú v našej kaplnke hody. Tento rok pozývame všetkých k duchovnému spojeniu v modlitbe korunky o 15:00 hod. Preukazujme si navzájom skutky milosrdenstva, aby sme raz sami Božie milosrdenstvo obsiahli.

          • OZNAM!

          • Vážení rodičia,

            na základe požiadaviek Vám oznamujeme, že naša škola bude pre Vás otvorená jeden celý týždeň od 20.-24.4.2020  od 10:00 do 15:00. V tomto čase si môžete vyzdvihnúť  veci  Vašich detí zo skriniek či tried PO DOHODE S TRIEDNYMI UČITEĽMI /tr. učiteľ si s Vami dohodne presný čas/

            Ak chcete veci len zo skriniek, môžete prísť v čase od 10:00-15:00 ! 

            Ak nepotrebujete veci zo školy - nemusíte prísť!

            Prosíme Vás, aby ste dodržiavali hygienické pokyny, prichádzali jednotlivo v rúškach a  v rukaviciach.

            Ďakujeme za pochopenie.

             

          • Pozvánka na spoločný duchovný program

          • V prvej polovičke týždňa budeme môcť naživo sledovať svätú omšu, krížovú cestu a poklonu pred oltárnou sviatosťou na webe katolíckych škôl zkss.sk alebo priamo na facebookovej stránke https://facebook.com/zkss.sk/videos/.

            Pondelok 6. 4.

            10:30 Svätá omša (celebrant otec biskup Jozef Haľko, pomocný biskup Bratislavskej arcidiecézy)

            Utorok 7. 4.

            10:30 Krížová cesta (obetovaná za zastavenie pandémie)

            Streda 8. 4.

            10:30 Adorácia pred vyloženou Oltárnou sviatosťou (so sprievodným slovom, ktoré predstaví žiakom udalosti Veľkého týždňa)

            Od pondelka sa môžeme spojiť a prežívať sv. omše so žiarskym farským spoločenstvom, ale aj veľkonočné obrady prostredníctvom živého vysielania na youtube kanáli Sedembolestná ZH.

            Pondelok, utorok a stredu: o 18:00

            Zelený štvrtok 9. 4.

            18:00 Svätá omša

            Veľký piatok 10. 4.

            14:00 Krížová cesta

            15:00 Obrady umučenia

            Biela sobota 11. 4.

            19:30 Veľkonočná vigília, obrad vzkriesenia

            Veľkonočná nedeľa 12. 4.

            11:00 Svätá omša

          • Blíži sa Veľký týždeň: všetko, čo by sme mali o ňom vedieť

          • Katolíci (a mnohí kresťania) majú každý rok pred Veľkonočnou nedeľou špeciálne tradície a pobožnosti, ktoré im pomáhajú vstúpiť do umučenia, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Je to mimoriadne obdobie roka, ktoré vrcholí najväčším sviatkom v cirkevnom kalendári.

            Každé slávenie počas tohto „Veľkého týždňa“ má svoje vlastné zameranie a liturgické zvyky.

            Prinášame vám základné body, na ktoré sa môžete tešiť počas týždňa, ktorý predchádza Veľkonočnej nedeli.

            Kvetná nedeľa

            Tento deň slávnostne otvára Svätý týždeň triumfálnym vstupom Ježiša do Jeruzalema. V evanjeliách Ježiš prichádza do mesta sediac na oslovi a ľudia pred neho kladú palmové ratolesti s radostným zvolaním: Hosana! Na svätej omši v tento deň zhromaždenie prežíva túto udalosť slávnostnou procesiou s požehnaním ratolestí, palmových alebo z iných stromov, u nás najčastejšie bahniatok. Ratolesti uchovávané doma pripomínajú veriacim Kristovo víťazstvo, ktoré slávili procesiou. V tento deň sa číta alebo spieva príbeh umučenia (pašie).

            Pondelok

            V tento deň zvyčajne nemáme žiadnu špeciálnu liturgiu, ale v príbehu Veľkého týždňa Ježiš navštevuje svojich priateľov v Betánii a Mária ho pomaže vzácnym olejom, pripraviac ho tak na jeho pohreb.

            Utorok

            V týždni sa blížime k Ježišovmu umučeniu a v tento deň sa liturgia zameriava na Ježiša, ktorý predpovedá Judášovu zradu a Petrovo zapretie.

            Streda

            Deň pred zradením Ježiša navštívi Judáš veľkňazov chráme a sľubuje, že im Ježiša vydá výmenou za 30 strieborných. Tento deň sa v angličtine tradične nazýva „Spy Wednesday“ (spy – špión) v súvislosti so „špiónom“ alebo „zradcom“ Judášom. Veľa farností a náboženských komunít oslavuje v tento večer špeciálnu večernú modlitbu známu ako Tenebrae (z latinčiny pre „rastúca temnota“), počas ktorej sa čítajú biblické pasáže pašií a po každom čítaní sa zhasína sviečka, až kým nie je kostol alebo kaplnka v úplnej tme. Zvyk považovať stredu za pôstny deň vychádza práve z toho, že streda je dňom, kedy sa Judáš sprisahal s veľkňazmi.

            Zelený štvrtok

            V tento deň biskup slávi spolu s kňazmi z diecézy Omšu svätenia olejov, v ktorej svätí krizmu a požehnáva ostatné oleje.

            Svätou omšou slávenou vo večerných hodinách na Zelený štvrtok Cirkev vstupuje do Veľkonočného trojdnia a spomína na tú Poslednú večeru, pri ktorej Pán Ježiš v tú noc, keď bol zradený, v bezhraničnej láske k svojim, čo boli vo svete, obetoval Bohu Otcovi svoje telo a krv pod spôsobmi chleba a vína, podal ich apoštolom, aby jedli, a prikázal im, ako pokračovateľom vo svojom kňazstve, aby prinášali obetu.

            Počas oslavnej piesne Sláva Bohu na výsostiach, podľa miestnych zvyklostí, zvonia zvony. Keď sa oslavná pieseň dospieva, odmlčia sa až do Sláva Bohu na výsostiach na Veľkonočnú vigíliu.

            Témou tohto dňa je ustanovenie Eucharistie a sviatosti kňazstva. V angličtine sa tento deň tiež nazýva „Maundy Thursday“ v súvislosti s „mandatum“, Ježišovým prikázaním milovať sa navzájom, čoho symbolom je umývanie nôh apoštolom. Často toto gesto celebrant pri sv. omši v tento deň zopakuje. Na záver sv. omše sa Eucharistia prenesie z kostola a umiestni sa na samostatný bočný oltár na súkromnú adoráciu až do polnoci na pamiatku Ježišovej agónie v záhrade, ktorú prežíva tej noci.

            Veľký piatok

            Cirkev v tento deň podľa pradávnej tradície neslávi Eucharistiu; sväté prijímanie sa veriacim dáva jedine v slávení Pánovho umučenia a smrti.
            Ježiša dnes predvedú pred Pontského Piláta a odsúdia na smrť. Berie svoj kríž a je ukrižovaný na Kalvárii.
            Spomienka na Kristovo Umučenie sa zvyčajne slávi medzi 12:00 a 15:00. Na začiatku obradov kňaz uctí oltár a padne na tvár. Táto prostrácia vyjadruje jednak pokorenie „pozemského človeka“ a jednak žiaľ a bolesť Cirkvi. Počas obradov veriaci počúvajú pašie, uctia si kríž a prijímajú sv. prijímanie z hostií, ktoré boli premenené na Zelený štvrtok.
            Špeciálna zbierka na Veľký piatok ide na podporu cirkvi vo Svätej zemi. Veľký piatok je dňom prísneho pôstu a odriekania pre všetkých katolíkov.

            Biela sobota

            Na Bielu sobotu Cirkev zotrváva pri Pánovom hrobe a rozjíma o jeho utrpení a smrti, ako aj o zostúpení k zosnulým a na modlitbách a pôstom očakáva jeho zmŕtvychvstanie.
            Svätá omša sa neslávi až do večernej veľkonočnej vigílie, ktorá sa začína potme a končí vo svetle Kristovho vzkriesenia. Aleluja a spev Sláva Bohu na výsostiach sa do liturgie vracajú a kostolné zvony, ktoré počas pôstu mlčali, sa radostne rozoznejú.
            Veľkonočná vigília sa slávi takto: Po obrade svetla a veľkonočnom chválospeve (prvá časť vigílie) svätá Cirkev rozjíma o divoch, ktoré Pán Boh konal pre svoj ľud od začiatku (druhá časť vigílie, liturgia slova) až do chvíle, keď je so svojimi novými členmi zrodenými v krste (tretia časť) pozvaná k sviatostnému stolu, ktorý Pán pripravil Cirkvi ako pamiatku svojej smrti a zmŕtvychvstania, až kým nepríde (štvrtá časť).

            Veľkonočná nedeľa

            Kristus vstal z mŕtvych! Radostný deň Veľkej noci, najdôležitejší a najväčší Sviatok Cirkvi, je tu a liturgia ho odráža krásnou hudbou, kvetmi a dekoráciami. Na tejto sv. omši sa často obnovujú krstné sľuby a všetci prítomní sú pokropení svätenou vodou. Veľkonočnou nedeľou sa začína 50-dňové Veľkonočné obdobie, počas ktorého majú katolíci povinnosť aspoň raz prijať sv. prijímanie.