• Sviatok narodenia Panny Márie

          • 8.9. slávime sviatok narodenia Panny Márie. Aj naša škola oslávi narodeniny našej Nebeskej Matky a to v utorok spoločnou modlitbou detí pri soche Panny Márie na školskom dvore.

            Cirkev zvyčajne neoslavuje deň pozemského narodenia svätých, ale ich deň narodenia pre nebo, teda deň smrti. Výnimkou sú dvaja najväčší svätci v Cirkvi: Prečistá Panna Mária a sv. Ján Krstiteľ. Preto sa v liturgickom kalendári slávi nielen ich nebeské, ale aj ich pozemské narodenie. 

            Sviatok Narodenia Presvätej Bohorodičky je veľmi radostný sviatok, lebo ako hovorí východný hymnus, narodenie Bohorodičky zvestovalo radosť celému svetu, veď z nej zažiarilo Slnko pravdy, Kristus, Boh náš“. Evanjelium zaznamenalo veľmi málo zo života Presvätej Panny Márie. Nič sa v ňom nehovorí o jej narodení, mladosti, či jej zosnutí, ba dokonca sa nespomínajú ani mená jej spravodlivých rodičov. Odkiaľ o tom teda vieme? Vieme o tom z tradície Cirkvi, ktorá hovorí, že rodičmi Panny Márie boli sv. Joachim a Anna. Tí boli bohatí, no dlho nemohli mať deti. Neskôr však boli ich modlitby vyslyšané, a aj preto dali svojej dcére meno Mária (hebr. Miriam) – čo v preklade znamená Bohu milá. Tradícia tiež hovorí, že Panna Mária sa už v útlom detstve zasvätila Pánu Bohu a neskôr bola vychovávaná v Jeruzalemskom chráme a chcela celý život žiť v panenstve. Panna Mária chcela vždy plniť iba Božiu vôľu, a preto si ju uctievame aj my, aby sme celý život robili iba to, čo chce Pán Boh.

            Majte teda v tento deň na pamäti od skorého rána, vo vašom srdci a na vašich perách, že treba pozdraviť Pannu Máriu a vysloviť: Zdravas‘ Mária, milosti plná, Pán s tebou. Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho, Ježiš. Svätá Mária, Matka Božia, pros za nás hriešnych teraz i  v hodinu smrti našej. Amen.

          • Poplatky za stravu - september 2024

          • Prosíme uvádzať variabilné symboly.

            Zamestnanci                         124                 21 dní x 1,80€ = 37,80€
            Deti do 5 rokov                      224                21 dní x 1,70€ = 35,70€
            Predškoláci s dotáciou        324                21 dní x 0,30€ = 6,30€
            Cudzí                                       424                21 dní x 4,44€ = 93,24€
            Žiaci 1.stupeň s dotáciou     524               20€ záloha + 20€ réžia   
            Žiaci 2.stupeň s dotáciou     624               20€ záloha + 20€ réžia  
                    
            Desiata 1. a 2.stupeň        16 dní x 0,70€ = 11,20€
            Desiata pre žiakov sa vydáva až od 9.9.2024.    
            V prípade záujmu o desiatu  do poznámky pri platbe uviesť - desiata.
                    

            Záloha a réžia pre žiakov sú jednorazové poplatky na celý školský rok.     
                    
            Číslo účtu             SK5502000000004112630953       

          • Letný ŠKD 2024

          • Dni plné hier, súťaží, zábavy, radosti a nových zážitkov. Tento požehnaný čas od 1.7. do 12.7. všetkým ubehol veľmi rýchlo. Každý deň sme začali s Pánom na sv. omši  alebo rannými modlitbami.  Interaktívne divadlo, ktoré nás navštívilo, deti veľmi rýchlo vtiahlo do deja v príbehu Duch Vianoc.  Veľmi zaujímavá bola exkurzia v Tescu.  Deti tam mali možnosť vidieť a dozvedieť sa veľa nového aj zo ,,zákulisia “ tejto predajne, kam sa pri bežných nákupoch nedostanú. Šikovné rúčky si vyskúšali tvorenie vo viacerých dielničkách: zdobenie drevených príveskov, výrobu kľúčeniek a magnetiek z pixelov a tiež prácu s hlinou na hrnčiarskom kruhu. Veľmi sa im páčila aj výroba autíčka na balónový pohon. Park nám učaroval svojou atmosférou, hrami, lanovými preliezačkami  a zábavné bolo aj vozenie na koníkoch.  Veľa nového sme sa dozvedeli v planetáriu a veľkým prekvapením bol film  v  kine - Lessie: Nové dobrodružstvo. Medzi najzaujímavejšie zážitky patrila návšteva papagájov z Arakova.  Okrem toho deti zaujalo mnoho súťaží, kvízov i tvorba a prezentácia projektov o koníkoch. Vďaka Pánu Bohu za super počasie, skvelé deti, dobrú náladu a všetko, čo sme mohli spolu prežiť.

            Tešíme sa opäť o rok.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Poďakovanie Koľko lásky

          • Dobrý deň,

            v mene občianskeho združenia Koľko Lásky by sme sa Vám chceli touto cestou čo najsrdečnejšie poďakovať, že sa ZŠ s MŠ Štefana Moysesa, Žiar nad Hronom stala dôležitou súčasťou jarnej výzvy

            Láska kvitne v každom veku v roku 2024.

             

            Aj vďaka Vám bola naša výzva úspešná, znovu posilnila vzťahy medzi školskými zariadeniami a domovmi pre seniorov a potešili sme spoločne 22 798 seniorov po celom Slovensku.

            Ako malé poďakovanie Vám udeľujeme čestné ocenenie "Škola naplnená láskou".

            Nech je pre Vás pripomenutím, že aj malá pomoc dokáže naozaj veľa! Budeme radi, ak sa v budúcnosti zapojíte aj do našich ostatných výziev. Budeme Vás o nich včas informovať!

             

            Radi by sme Vás ešte pozvali pri tejto príležitosti na stránku našej novej darovacej kampane ‘Láska v každom dotyku’, v ktorej darujeme terapeutické pomôcky na rozvoj jemnej motoriky seniorom!

            Pomôcť nám viete najmä zviditeľnením tejto kampane a viete si tieto pomôcky aj zakúpiť v časti ODMENY a venovať ľubovolnému domovu pre seniorov, alebo svojim blízkym.

            Kampaň nájdete TU:

            https://www.startlab.sk/projekty/3899-laska-v-kazdom-dotyku-darujme-terapeuticke-pomocky-seniorom/?slbref=a08582ca-bc06-44b9-b8c0-d8298d487a5a

             

            Ďakujeme, že Vašou láskavou prácou vediete deti k dobročinnosti a pomoci zraniteľným a že ste naším partnerom v pomoci pre seniorov!

             

            Tím Koľko Lásky o.z.

          • Svätí Cyril a Metod: Apoštoli Slovanov

          • 5. júla si pripomíname sviatok svätých Cyrila a Metoda.

            Títo dvaja bratia zo Solúna nám zanechali nesmierne dedičstvo, ktoré formovalo našu kultúru a duchovný život, bolo zdrojom nábožnosti, solidarity a slovanskej vzájomnosti. 

            Kto boli Cyril a Metod?

            Cyril, pôvodným menom Konštantín, a jeho starší brat Metod pochádzali z gréckeho mesta Solún (dnešná Thessaloniki). Vďaka svojmu vzdelaniu a zanietenosti pre vieru ich byzantský cisár Michal III. v roku 863 vyslal na Veľkú Moravu na žiadosť kniežaťa Rastislava, ktorý túžil po duchovnom vzdelaní a upevnení kresťanskej viery medzi svojím ľudom.

            Misia na Veľkej Morave

            Bratia Cyril a Metod sa stali misionármi, ktorí priniesli nielen evanjelium, ale aj nový písomný systém – hlaholiku, ktorá sa stala základom pre rozvoj slovanského písomníctva. Vďaka ich úsiliu bol preložený liturgický text a Biblia do staroslovienčiny, čo umožnilo šírenie kresťanstva v rodnom jazyku ľudu.

            Dedičstvo svätých Cyrila a Metoda

            Ich práca mala nesmierny dopad na duchovný a kultúrny rozvoj slovanských národov. Okrem zavedenia písomnej kultúry sa Cyril a Metod zaslúžili o vznik samostatnej cirkevnej provincie na Veľkej Morave, ktorá bola nezávislá od vplyvu nemeckých biskupov. Toto upevnenie náboženskej samostatnosti malo kľúčový význam pre zachovanie a rozvoj miestnej kultúry a viery.

            Odkaz pre dnešok

            Ich odhodlanie prinášať evanjelium aj do najvzdialenejších kútov sveta je prejavom ich hlbokej lásky k Bohu a nezištnej služby ľuďom. Ich príklad nech nám pomáha, aby sme žili svoju vieru v každodenných skutkoch lásky a služby našim blížnym v duchu evanjelia, ktoré nech sa stane základným pravidlom nášho života.

          • Šachový víťaz

          • Napriek tomu, že tento školský rok je už za nami, predsa sme ho zakončili famóznym úspechom v podobe 1. miesta v celoslovenskom kole ( Grand prix mládeže SSŽ) v šachu, ktoré získal náš žiak 7.B triedy Jakub Šimko.

            Jeden známy veľmajster v šachu povedal: „Šach nie je hrou šťastia“. Nikdy nerozhoduje náhoda, ale len naše schopnosti alebo slabosti.  Jakubovi srdečne blahoželáme a prajeme ešte mnoho podobných víťazstiev.

          • AKCIE ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

          • V mesiaci jún si pre našich žiakov školský parlament pripravil dve skvelé akcie.

            Prvá bola Všetko len nie taška, kde si žiaci namiesto školskej tašky doniesli niečo iné, netradičné. Musíme oceniť každého jedného, kto sa zapojil, pretože vaša fantázia a tvorivosť bola neskutočná. Medzi najlepšie nápady patrila obliečka z vankúša, rybárska sieť, sušiak, obal na ukulele, koše, dáždnik, vianočný stromček, krhla, korýtko a vyskytol sa aj „živý nosič“ v podobe jednej našej žiačky.  

            Deti, ďakujeme za skvelý zážitok!


            Druhou akciou bol futbalový turnaj Malí vs. Veľkí, kde si zmerali sily prváci so školským parlamentom. Bolo to naozaj napínavé. Prváci boli veľmi šikovní a to svedčí aj o výsledkoch oboch zápasov. Veríme, že na tejto akcii sa stretneme aj s budúcimi novými prváčikmi!

          • Plavecký výcvik našich štvrtákov

          • V letnom mesiaci jún naši štvrtáci absolvovali v žiarskej plavárni plavecký výcvik.

            Viedol ho pán učiteľ Lukáš Kmeť, ktorý sa snažil aj neplavcom vytvoriť kladný vzťah k vodnému prostrediu. Každá výuka začínala hrami vo vode, po ktorej si žiaci osvojili plavecké dýchanie do vody, ponáranie či orientáciu pod vodou. Ďalej pokračovali vznášaním a splývaním na hladine. Osvojili si plavecké štýly kraul a prsia. Plávanie je športová aktivita s mnohými pozitívnymi účinkami pre zdravie, a preto veríme, že žiaci budú v plávaní pokračovať.

          • Tenisové moduly na základných školách

          • Projekt “Tenisové moduly” ako inovatívna iniciatíva, ktorú realizuje Ministerstvo školstva priniesla pre žiakov tenis na hodiny telesnej výchovy aj do našej školy. Žiaci sa naučili základy tenisu hravou a zábavnou formou, čím bola zároveň podporená ich pohybová aktivita a zlepšené motorické schopnosti.

            Každá trieda absolvovala 6 hodín tenisových lekcií. Tieto hodiny boli rozdelené do jednotlivých tréningových modulov, ktoré boli prispôsobené veku a úrovni zručností žiakov. Tenisové lekcie boli vedené skúseným trénerom, ktorý sa staral o to, aby sa deti bavili a zároveň sa učili základy tenisu.

            Projekt “Tenisové moduly” priniesli pre našich žiakov množstvo výhod:

            - Zlepšenie fyzickej kondície: Pravidelný pohyb pomáha deťom zlepšovať ich celkovú fyzickú kondíciu.

            - Rozvoj motorických schopností: Tenisové aktivity podporujú koordináciu, rýchlosť a presnosť pohybov.

            - Socializácia a tímová práca: Hravé formy výučby tenisu podporujú spoluprácu a fair play medzi žiakmi.

            - Zábava a motivácia: Hravý prístup k učeniu tenisu motivuje deti k pravidelnému pohybu a športovaniu.

            Projekt “Tenisové moduly” je skvelým príkladom toho, ako môžeme priniesť šport a pohyb do škôl inovatívnym a zábavným spôsobom. Vďaka tomuto projektu mali deti možnosť objaviť tenis, zlepšiť svoje fyzické schopnosti a zažiť radosť z pohybu. Tento projekt je dôležitým krokom k podpore zdravého životného štýlu medzi mladými genaráciami.

             

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • V tomto školskom roku sme spolu vyzbierali 4435 kg starého papiera. V rámci jednotlivcov boli vyhodnotení prví traja žiaci, ktorí získali pekné odmeny: 

            1. miesto       175 kg             Martina Beňovičová 2. A
            2. miesto       172 kg             Timea Mandincová 7. B
            3. miesto       142 kg             Matúš Chovanec 4. B

             V rámci tried je poradie nasledovné:

            1. miesto       23,89 kg na žiaka             2. A
            2. miesto       23,70 kg na žiaka             4. B
            3. miesto       18,20 kg na žiaka             6. A

            Víťazná trieda získava zdarma zaplatenú cestu autobusom na spoločný výlet.

            Chceme sa však poďakovať všetkým žiakom, ktorí sa do zberu zapojili a tak prispeli k ochrane životného prostredia. 

          • Rozlúčka s predškolákmi

          • V piatok sa v kaplnke našej školy konala rozlúčka s predškolákmi. Bolo to dojemné, ale aj radostné dopoludnie, počas ktorého sme sa symbolicky rozlúčili s našimi najväčšími škôlkármi, ktorí čoskoro nastúpia do školy. 

            Slávnosť sme začali svätou omšou, počas ktorej sme poďakovali za všetky chvíle, ktoré sme spolu prežili. Atmosféra bola plná vďačnosti, lásky a spomienok. Po omši nasledovalo krátke vystúpenie detí. Predškoláci si s veľkým nadšením a snahou pripravili pekné básničky. 

            Najväčšie prekvapenie prišlo na záver. Deti zaspievali pani učiteľkám doma nacvičenú pieseň, ktorú im venovali na znak vďaky za všetku lásku, starostlivosť a trpezlivosť.

            Táto rozlúčka nebola len koncom školského roka, ale aj začiatkom niečoho nového. Prajeme našim predškolákom veľa úspechov a radosti na ich ďalšej ceste!

          • Záver výtvarno-kreatívneho krúžku

          • V piatok 14.6.2024 sme mali poslednýkrát Výtvarno-kreatívny krúžok v tomto školskom roku.
            Odovzdala som deťom pamiatku na prácu v tohtoročnom krúžku a tvorili sme, aj keď trochu netradične.
            Na konci sme mohli farebné, chutné, zdravé a estetické chuťovky z ovocia dozdobiť šľahačkou
            a spapať ☺.
            Detičky boli po celý rok veľmi kreatívne, mali chuť tvoriť a spoznávať aj menej známe výtvarné
            techniky a postupy. Vždy zanietene pracovali a ich radosť z tvorby sa premietala do prác, ktoré nás
            vítali pri vstupe do školy na nástenkách vo vestibule.
            Želám im i Vám všetkým krásne prázdniny, plné oddychu, vody, kamarátov a slnečných dní. Choďte
            s otvorenými očkami, obdivujte a užívajte si krásy okolo nás, ktoré nám dal Náš Pán ... a vzdávajte
            mu za ne vďaky modlitbami, spevom, kresbami či maľbami....každý spôsobom... na ktorý mu boli
            nadelené talenty....
            Mgr. Helena Jakubechová Tesáková

          • Púť detí a žiakov z cirkevných škôl na Starých Horách

          • V sobotu 8. júna sme oslavovali sviatok Nepoškvrneného srdca Panny Márie. Niektorí žiaci, rodičia a učitelia využili možnosť stretnúť sa na Starých Horách, kde sa konala Púť detí a žiakov pod záštitou cirkevných škôl BB diecézy.

            Stále dobre naladený biskupský vikár pre školstvo Mons. Martin Ďuračka svätou omšou v Bazilike Navštívenia Panny Márie začal spoločné stretnutie.

            Po skončení svätej omše sme sa veselo, radostne, pokojne a s úsmevom presúvali k Studničke. Deti si cestou plnili úlohy na stanovištiach, ktorých bolo šesť a pripravili ich pedagógovia zúčastnených cirkevných škôl. Za našu školu si aktivity  pripravili Maťka Beňová a Miška Medlová . Spolu s Maťkou Korcovou vytvorili kartičky do Logico Picolo s náboženskými úlohami, deti si prešli aj rôznymi bludiskami, primeranými ich veku. Na stanovišti pomáhali dávať detičkám inštrukcie aj Maťka Čabáková a Paťka Karvašová, ktoré mali pripravené aj športové aktivity v závere stretnutia pri bazilike.

            Na Studničke na nás čakala Božia Matka s otvorenou náručou. Zložili sme jej naše poďakovania, prosby, odovzdali naše starosti...

            Po návrate k bazilike každá škola dostala časť veľkého farebného obrazu a modré kvapky. Na ne mohli deti i dospelý napísať prosby, poďakovania, nakresliť obrázok.

            Jednotlivé časti potom učiteľky levickej školy (tá mala tohtoročnú púť organizačne na starosti) zlepili do obrovského obrazu znázorňujúceho Božiu ruku, ktorá chráni človeka pred nepriaznivými situáciami v živote.

            Púť vyvrcholila modlitbou zasvätenia sa rodín Božej ochrane, ktorú sme prečítali spoločne s kaplánom Lukášom Líškom.

            Na záver sa deti vyšantili  pri športovom a tanečnom stanovišti a dostali malé darčeky na pamiatku.

            Púť detí a žiakov cirkevných škôl na Starých Horách bola krásnym duchovným zážitkom. Do svojich domovov sme si odnášali posilnenie a povzbudenie, ktoré nám dala blízkosť Matky, duchovných otcov, pedagógov a kamarátov z našej aj ostatných škôl.

            Ďakujeme za pekne zorganizovaný priebeh a tešíme sa o rok...

             

            Mgr. Helena Jakubechová Tesáková

             

             

          • Karneval ku Dňu detí v našej škôlke

          • Utorkový deň bol plný radosti a zábavy! 

            Naša škôlka usporiadala karneval ku Dňu detí a deti si to užili na maximum. Bok po boku tancovali vedľa seba princezné, labkové patroly, šašovia, superhrdinovia (dokonca aj vysávač) a ďalšie úžasné masky. Okrem zmrzliny sme mali na dvore pripravené ďalšie špeciálne prekvapenie - auto, na ktoré mohli deti kresliť kriedami! 

            Ďakujeme www.veterano.sk za to, že prispeli k tejto krásnej udalosti. Deti mali nezabudnuteľný deň plný smiechu a radosti! 

          • Slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho

          • 7. júna, teda na tento piatok, pripadá slávnosť Najsvätejšieho Srdca Ježišovho.

            Podľa zjavenia sv. Margite Márii Alacoque, dáva Ježiš dvanásť prisľúbení pre tých, ktorí uctievajú jeho Srdce: 

            1. Dám im všetky milosti potrebné ich stavu. 
            2. Uvediem pokoj do ich rodín. 
            3. Poteším ich v utrpení. 
            4. Budem ich útechou v živote a zvlášť v smrti. 
            5. Vylejem hojné požehnanie na ich prácu. 
            6. Hriešni nájdu v mojom srdci prameň, nesmierny oceán milosrdenstva. 
            7. Vlažní sa stanú horlivými. 
            8. Horliví dospejú k veľkej dokonalosti. 
            9. Požehnám všetky miesta, kde bude vystavený a uctievaný obraz môjho srdca. 
            10. Kňazom dám  milosť pohnúť i najzatvrdnutejšími srdciami. 
            11. Mená tých, ktorí budú rozširovať túto pobožnosť, budú zapísané v mojom srdci a nikdy sa odtiaľ nevymažú. 
            12. Z hojnosti milosrdenstva môjho Srdca uštedrí moja všemohúca láska milosť pokánia na konci života tým, ktorí pristúpia k sv. prijímaniu v prvý piatok mesiaca a po deväť ďalších mesiacov. Nezomrú v mojej nemilosti bez prijatia sv. sviatosti. Moje Srdce im bude záštitou a pevným útočiskom v poslednej hodine.

             

            Úcta k Najsvätejšiemu Srdcu je rozšírená po celom svete, v mnohých farnostiach je prvý piatok zasvätený Božskému Srdcu a prvopiatková spoveď je príležitosťou, ako sa zastaviť, zrátať, zhodnotiť svoj život, odovzdať Bohu svoje chyby a začať nový mesiac s čistým štítom.

             

            Úplné odpustky

            Veriaci, ktorý sa v tento deň zúčastní na verejnom recitovaní modlitby Najmilší Ježišu (po omši počas adorácie), môže získať za obvyklých podmienok úplné odpustky.

             

          • Exkurzia v hlavnom meste

          • Posledná streda v mesiaci máj bola pre nás, žiakov zo 4. B triedy, výnimočná, pretože sme sa ocitli v hlavnom meste. Krásne slnečné počasie nás sprevádzalo počas celého dňa. Do Bratislavy sme cestovali vlakom, dlhú cestu sme si spríjemňovali hrami a ani sme sa nenazdali, ako nám 3 hodiny ubehli. Prvou zastávkou bola prezidentská záhrada, kde nás očarili krásne upravené trávniky, alej z dubových stromov, Mária Terézia na koni či prezidentská stráž za bránou Grasalkovičovho paláca. Dominantou, ktorú hlavné mesto má, je Michalská veža. Po schodoch sme vystúpili na jej terasu, skadiaľ bol výhľad na hrad i Ufo. V jej blízkosti je múzeum farmácie s názvom Lekáreň U Červeného raka. Zaujímavé maľby na stenách tohto múzea zdobia fresky. Pred pokračovaním prehliadky starého mesta sme sa posilnili obedom a sladkým dezertom v podobe zmrzliny. Z hlavného námestia sme zamierili do korunovačného kostola, Dómu sv. Martina. Na záver exkurzie sme si užili panoramatický okruh turistickým vláčikom Prešporáčikom. Vyhliadková jazda bola sprevádzaná výkladom. Videli sme množstvo historických budov. Zastávku sme mali na Slavíne i na Bratislavskom hrade. Unavení, ale plní zážitkov sme cestovali späť domov. Určite sa sem ešte vrátime, lebo Krásavica na Dunaji ukrýva ešte veľa zaujímavosti, ktoré sa oplatí vidieť.

          • POZVÁNKA NA PÚŤ NA STARÉ HORY

          • Srdečne Vás pozývame na tradičnú Púť detí a žiakov z cirkevných škôl a ich rodín, ktorá sa bude konať dňa 8. 6. 2024 na Starých Horách.

            Pre škôlkarov a školákov sú pripravené stanovištia, športové aktivity a duchovný program. Začíname o 10.00 hod. svätou omšou v Bazilike navštívenia Panny Márie.
            V prípade väčšieho záujmu bude zabezpečený autobus zdarma. Tešíme sa na Vás.