• Všetko nie je len taška

          • V piatok 23.6. si školský parlament pripravil pre svojich spolužiakov No backpack day, po našom Všetko len nie taška.

            Úlohou žiakov bolo nechať v tento deň tašky doma, vymyslieť originálne nápady, ako si doniesť školské pomôcky. Musíme oceniť kreativitu našich žiakov, pretože nápady mali naozaj skvelé. Počas dňa nám vyčarovali úsmev na tvárach napríklad učebnice na skateboarde, koše na prádlo, hrnce, detská vanička, prepravky na zvieratá, fúriky a množstvo iného. Každého nápad bol v niečom jedinečný a už sa nevieme dočkať, čo žiaci vymyslia budúci školský rok. 

          • V krajine remesiel - naše úspechy

          • Od septembra tohto  školského roka pracovala tvorivá skupinka dievčat (Kristýna Hazuchová, Katarína Jakubechová, Dorota Krajčiová, Adelka  Krajčiová, Hana Kupcová) pod vedením Mgr. Heleny  Soboslayovej v Remeselnom krúžku, ktorý bol zameraný na osvojenie si tradičných techník – textil, práca s drôtom, plstenie, vyšívanie, tkanie na cievke, doštičke a krosnách,  ručné šitie, ale aj  maľba na textil...

            Vyvrcholením celého tvorivého  úsilia bolo prihlásenie sa do 9. ročníka  celoslovenskej výstavy V krajine remesiel 2023, organizovanej ÚĽUV-om v Bratislave. Do súťaže boli zaslané práce z modrotlače, sklomaľby  a pletenie zo sitiny.

            Súťažilo sa v v šiestich témach v dvoch vekových kategóriách( 8 -11 rokov a 12-16rokov). Hodnotiaca komisia vybrala z celkového počtu 639 prihlásených  prác 292, ktoré postúpili do užšieho výberu. Sú vystavené  v Thurzovom dome v Banskej Bystrici . 85 prác získalo aj medailové ocenenia, či Čestné uznania.

            Porota ocenila aj troch pedagógov, ktorí považujú šírenie tradičnej ľudovej kultúry a tradičných remesiel za svoje poslanie a svojím tvorivým prístupom trpezlivo odovzdávajú mladej generácii svoje zručnosti.

             Jednou z ocenených bola aj Mgr. Helena Soboslayová. Pod jej vedením sa výborne umiestnili aj naše dievčatá. Hanka Kupcová sa dostala so svojou bábikou do užšieho výberu. Môžete si ju pozrieť na výstave, rovnako ako  práce ďalších štyroch dievčat, ktoré získali v svojich kategóriách aj medailové umiestnenia:

            Adelka a Dorotka Krajčiové – Sliepočka a kohútik – 2.miesto

            Katka Jakubechová – Koník vraný – 2. miesto

            Kristýna Hazuchová – Rodinka – 2. miesto

             

            Všetkým srdečne blahoželáme a želáme im ešte veľa nápadov, ktoré sa im podarí zrealizovať. Nech Vás kreativita čerpajúca z bohatstva ľudových tradícií neopúšťa...

             

             

             

          • Finančná sloboda

          •   V piatok 2.6.2023 sa v CVČ konalo finále strategickej spoločenskej hry FINANČNÁ SLOBODA. Mestskému kolu predchádzali školské kolá na piatich ZŠ v Žiari nad Hronom.

              Na dodržiavanie pravidiel dohliadali skúsení lektori R. Černák a J. Galko, ktorí opäť dokázali, že finančné vzdelávanie môže byť aj zážitkové a zábavné.               

              Z 32 súťažiacich bola najšikovnejšia dvojica z našej školy Filip Kazár a Viktor Kučera – obaja z 9. B. Odchádzali s putovným pohárom a priniesli ho opäť na našu školu.

                        Srdečne im gratulujeme a želáme, aby dosiahnuté zručnosti využili aj v budúcnosti.

                         

          • ENTER PROGRAMIÁDA

          • Dnešné vyhlásenie výsledkov nám urobilo veľkú radosť - náš CZŠ tím s projektom BABY DEFENDER získal pred odbornou porotou 3. miesto v celkovom poradí v kategórii ZŠ a 8-ročné gymnáziá, kde bolo prihlásených 52 projektov z celého Slovenska.

            A navyše - VĎAKA Vám, milí naši rodičia, kolegovia, kamaráti, fanúšikovia, sme sa stali digitálnymi šampiónmi a získali sme Cenu verejnosti.

            Sme nesmierne šťastní, že Vás náš projekt oslovil natoľko, že ste nám dali svoj hlas vo verejnom hlasovaní. 

            Ďakujeme za Vašu skvelú podporu a veríme, že nám budete fandiť aj naďalej! 

            Váš CZŠ tím - Kristína Tóthová, Lukáš Ďuriš, Matúš Mesároš, Ján Weiss, Július Malý, Mgr. Janka Malá (vedúca tímu) + Mgr. Jozef Hlinka (autor nápadu).

          • 30. výročie školy

          • „Jasaj Bohu, celá zem; hrajte a spievajte na slávu jeho mena, vzdávajte mu chválu.  Hovorte Bohu: "Aké úžasné sú tvoje diela...“ (žalm 66)

             

             V takomto radostnom duchu sa niesli udalosti 25. a 26. mája 2023, keď si naša Základná škola s materskou školou Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom pripomínala 30. výročie svojho vzniku.

            Zriaďovateľ našej školy, žiaci a ich rodičia, pedagógovia, nepedagogickí zamestnanci, priaznivci našej školy a všetci jej podporovatelia sa pridali k nadšeným slovám žalmistu. Veď vznik kresťanskej katolíckej školy a jej úspešné dlhoročné pôsobenie dodnes, i napriek rôznym prekážkam, je predsa Božie dielo!

            Pre všetkých oslavujúcich bol vo štvrtok pripravený bohatý a nápaditý kultúrny program, v ktorom svoje talenty ukázali už žiačikovia od materskej školy až po žiakov 9. ročníka.

            Zaujímavé tanečné čísla striedal ľudový, moderný i cudzojazyčný spev, divadelné scénky, recitácie veršov, „živá“ hudba a podobne. Nejednému divákovi účinkujúce deti vyčarovali na perách úsmev alebo v očiach slzu dojatia... Celý program sprevádzali video-prezentácie súčasných tried školy, ako aj spomienok našich bývalých žiakov.

            V slávnostnom duchu sa uberala aj piatková svätá omša celebrovaná otcom biskupom Mons. Mariánom Chovancom v prítomnosti ďalších 17 kňazov spätých s našou školou, samozrejme s účasťou našich učiteľov- súčasných i minulých, našich žiakov, zamestnancov a pozvaných hostí.

            Oslavy skončili „sladkou čerešničkou na torte“, a to výborným slávnostným obedom v našej školskej jedálni pre zamestnancov školy a hostí.

            K spomínaným významným udalostiam sa pomyselne môžeme vrátiť nielen prostredníctvom mnohých fotografií z akcie na školskej stránke, ale aj vďaka školskému časopisu vydanému k tomuto jubileu.

            Ostáva už len vysloviť veľké ĎAKUJEM všetkým zúčastneným, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na vydarenom priebehu osláv a našej škole popriať ďalšie požehnané roky.

                                                                                                                                       Mgr. Martina Štefanková   

          • Sme v národnom finále ENTER PROGRAMIÁDY!!!

          • V rámci nášho robotického krúžku sa venujeme hlavne programovaniu LEGO robotov, ale nechceme ostať len pri tom. Preto sme sa tento rok rozhodli zapojiť do grantovej výzvy cez Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis z grantového programu ST_ENTER Programiáda 2023, ktorá bola zameraná na nákup micro:bitov. Samotný grant však bol podmienený zapojením sa do súťaže v programovaní micro:bitov - ENTER PROGRAMIÁDA. Nevedeli sme, či sa nám grant podarí získať, ale vedeli sme, že ak, áno, budeme mať necelé 2 mesiace na to, aby sme ich zakúpili, naučili sa s nimi pracovať, vymysleli projekt, zostrojili ho, naprogramovali, podrobne popísali, urobili fotodokumentáciu, nahrali video a hotový odoslali!!! Keďže termíny boli neúprosné, my sme v škole žiadne micro:bity zatiaľ nemali a nikto s nimi nevedel pracovať, požiadali sme o pomoc kolegyne z nášho Gymnázia M. Rúfusa. Veľká vďaka patrí hlavne PaedDr. M. Mesárošovej a Mgr. M. Wagnerovej, ktoré nám ochotne a veľmi promptne zapožičali potrebné micro:bity a navyše nám aj pomohli so zaškolením, o ktoré sa ochotne postaral ich študent a náš bývalý žiak – Martin Hronský. Napokon sa nám grant podarilo získať a vďaka vzorovej spolupráci s gymnáziom sme sa dostali o krok vpred a všetky termíny sme stihli včas.

            ...a napokon... náš CZŠ_tím s projektom BABY DEFENDER zabojuje 6. a 7. júna 2023 v národnom finále v Bratislave! Tak nám, prosím, držte palce! ❤

                                                                                   Mgr. Janka Malá, vedúca robotického krúžku

          • Exkurzia Bratislava

          • Vo štvrtok 19. mája absolvovali žiaci ôsmych ročníkov exkurziu do Bratislavy. Cestu im sladkosťami spríjemnila pani poslankyňa Adriana Tatárová. 

            Prvé kroky žiakov viedli do Incheby na výstavu COSMOS DISCOVERY. Výstava je zameraná na históriu pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatku až po súčasné a plánované misie. Žiaci prešli viac ako 2000 m² výstavnej plochy. Mohli vidieť originálne exponáty z USA a ZSSR, zbierku skafandrov, programy APOLLO, SOJUZ a SPACE X. Dozvedeli sa o najnovších projektoch, ktorých cieľom je kolonizácia Mesiaca a pilotované lety na Mars. Na konci si mohli vyskúšať, aký je to pocit byť vo vesmírnej lodi a aj to, aká by bola ich váha na rôznych planétach.

            Po tomto zážitku žiaci dostatočne vyhladli a tak sa už nevedeli dočkať návštevy nákupného centra AUPARK. Posilnení sa vydali na poslednú časť cesty do Národnej rady Slovenskej republiky. Na mieste žiakov privítala pani PhDr. Lujza Kittlerová. Vďaka jej vystupovaniu a zmyslu pre humor bola prehliadka parlamentu mimoriadne príjemná. Žiaci si zopakovali svoje vedomosti z hodín občianskej náuky a získali aj mnoho nových zaujímavých informácií. Okrem iného mali možnosť pozrieť si priestory parlamentu z balkóna rokovacej sály a boli prítomní aj na hlasovaní. Počas schôdze ich poslanci privítali potleskom. Žiaci mali zážitok zo stretnutia s predsedom NR SR Borisom Kollárom. Pán predseda bol veľmi ústretový a ochotne sa so žiakmi fotil. V rámci prehliadky absolvovali aj krátku diskusiu s poslancom NR Ing. Igorom Kašperom a s poslankyňou JUDr. Petrou Hajšelovou, ktorí pohotovo odpovedali na otázky žiakov. Skoro na konci dňa sa unavení a plní zážitkov všetci účastníci exkurzie vybrali na cestu domov.

            Ďakujeme starostovi obce Slaská Mgr. Danielovi Gelienovi za finančnú podporu exkurzie aj za mimoriadne zážitky v NR SR.  

            Poďakovanie za finančnú podporu patrí aj Ing. Emilovi Vozárovi.

          • Oznam - poplatky za obedy jún 2023

          •  

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

             

            Zamestnanci                            123                   22 dní x 1,80 € = 39,60 €

            Deti do 5 rokov                         223                  22 dní x 1,70 € = 37,40 €

            Predškoláci s dotácoiu             323                  22 dní x 0,30 € = 6,60 €

            Cudzí                                       423                   22 dní x 4,44 € = 97,68 €       

            Žiaci 1.stupeň s dotáciou         523                                           2 € réžia     

            Žiaci 2.stupeň s dotáciou         623                                           2 € réžia

            Desiata 1. a 2.stupeň                                           22 x 0,70€ = 15,40 €

             

             

             

             

            Číslo účtu SK5502000000004112630953

          • Farský tábor 2023

          • Drahí rodičia,
            pozývame Vaše deti na náš tábor. Čakajú ich úžasné biblické postavy a príbehy, neopísateľné zážitky s Bohom, nové priateľstvá, netradičné súťaže, nečakané atrakcie, každoročná diskotéka, nočná hra či bezkonkurenčné pochúťky.
            Prosíme Vás o podrobné prečítanie inštrukcií k táboru kvôli určitým zmenám oproti minulým ročníkom!

            V prípade akýchkoľvek otázok, či problémov s prihláškou, prosíme kontaktujte nášho administrátora e-formulárov na čísle: 0917 284 758.

             

            Na prihlášku sa dostanete cez QR-code, ktorý je na plagáte, alebo kliknutím na nižšie priložený link alebo na link na farskej stránke http://ziar.fara.sk


            Termín: 7. 8. (PO) - 11. 8. (PIA) 2023

            Harmonogram týždňa:
                    - PO, UT, STR, PIA: od 8:00 do 16:00 (príchod detí 7:30 - 8:00). Prosíme Vás o dochvíľnosť!
                  - ŠTV: celý deň, nakoľko sa zo štvrtka na piatok prespáva na fare; tak ako aj minulý rok, aj tento rok je pripravený zábavný večer aj pre celú rodinu + možnosť občerstvenia

             

            Miesto: areál fary pri kostole Sedembolestnej Panny Márie v Žiari nad Hronom + areál I. ZŠ

             

            Veková kategória: 5 - 14 rokov
            Prosíme o rešpektovanie rozdelenia detí do skupín podľa nášho uváženia počas celého tábora. Ide nám hlavne o vytváranie nových priateľstiev, budovanie vzťahov a získavanie nových nezabudnuteľných zážitkov!

            Strava:

            - desiata: nosiť si vlastnú

            - obed: zabezpečený

            - olovrant: jedlo pripravené rodičmi/farníkmi (v sakristii kostola je papier na zapísanie sa pre toho, kto by priniesol niečo sladké/slané)

             

            Cena za tábor pre: 

            1 dieťa: 50€

            2 súrodenci: 95€

            3 a viac súrodencov: 120€
            Prosíme o pochopenie zvýšenia poplatku za tábor na základe rastúcich cien energií, naplánovaných výletov mimo okres, prenájmov priestorov a techniky. Cena zároveň zahŕňa celotýždennú stravu pre deti.

            Sumu je nutné uhradiť do 30. 6. 2023 elektronicky!

            Zodpovedný vedúci: pán farár Vladimír Václavík

            E-mail: vladis2803@gmail.com

            Tel.: 0902 398 422

            Ak máte záujem, aby sa Vaše deti zúčastnili nášho tábora, vypíšte prihlášku nižšie do 30. 6. 2023. Podrobné informácie Vám poskytneme v júli mailom, prípadne tlačivom v kostole.
            Ak sa Vaše dieťa z akéhokoľvek dôvodu nemôže dostaviť na tábor, je potrebné nás kontaktovať čo najskôr!

            V prípade uvoľnenia miesta na tábore budeme kontaktovať náhradníkov do 15. 7. 2023.

          • Exkurzia Orava 2023

          • V utorok 9. 5. 2023 sme s našimi siedmakmi zavčas ráno vyrazili na literárno – dejepisno – chemickú exkurziu. Cieľom našej cesty bola nádherná Orava. Najprv sme zavítali do rodného domu Mateja Bencúra alias Martina Kukučína v Jasenovej, kde nám pani lektorka veľmi zaujímavo vyrozprávala životný príbeh tohto nášho veľkého, no vo vtedajšej dobe u nás nedoceneného, lekára a spisovateľa. Dozvedeli sme sa aj mnohé zaujímavosti zo života dedinských ľudí z prelomu 19. a 20. storočia.

            Odtiaľ sme sa presunuli do Dolného Kubína, kde sme tentokrát absolvovali prehliadku čističky odpadových vôd. Tu sme sa takisto dozvedeli veľa zaujímavostí, ktorými sme si rozšírili naše teoretické vedomosti z hodín chémie. Uvedomili sme si aj to, aká je táto práca náročná, no zároveň veľmi dôležitá, pretože mať doma vodu, vôbec nie je samozrejmosť! Zistili sme napríklad aj to, že sa naozaj neoplatí všetko hádzať a vylievať do kanalizácie. Zamestnanci vodární nás totižto vedia ľahko „vystopovať“ a môžeme dostať aj mastnú pokutu za znečisťovanie vodných zdrojov.  

             Našu celodennú exkurziu sme zavŕšili návštevou Oravského hradu, ktorý na nás dýchal svojou honosnosťou a tajomnosťou. Niektorých z nás takmer zdolal už len pohľad na hradné bralo. Napokon sme predsa len všetci prekonali strach aj únavu a spolu sme vystúpili až do najstaršej časti hradu – Citadely. Veľkolepé sály i malé zákutia nám s ľahkosťou odhaľoval sprievodca Tomáš, ktorý nás prostredníctvom rôznych legiend a príbehov zasvätil do tajov života vtedajšej šľachty i obyčajných ľudí.

            Veľká vďaka za to patrí aj pánovi šoférovi, ktorý nás napokon unavených bezpečne dopravil domov 😊

             

          • Aj my sme ekologickí

          • Za odovzdaný elektroodpad a použité batérie v roku 2022 sme získali ZELENÝ CERTIFIKÁT.

            Je potvrdením toho, že zodpovedne pristupujeme k ochrane životného prostredia a správne triedime odpad.

          • V okresnom kole speváckych súťaží všetci žiaci odchádzali s krásnym umiestnením

          • Vďaka usilovnosti a pracovitosti našich detí sa môžeme pochváliť žiakmi, ktorým sa aj tento školský rok v speve darilo.

            V pondelok 24.4. do Kremnice cestovala Lianka Páleníková z 5.A, ktorá si v súťaži Spievam, spievaš v 3. kategórii v ľudovej piesni vyspievala krásne 3. miesto. Spolu s ňou sa spomínanej súťaže zúčastnil aj Maroško Tončo zo 4.B, ktorý súťažil v 2. kategórii, tiež s ľudovou piesňou a umiestnil sa na víťaznom 1. mieste. Musíme podotknúť, že Lianka aj Maroško súťažili v Kremnici prvýkrát.   

            V stredu 26.4. sa opäť naši dvaja žiaci zúčastnili speváckej súťaže, v tom istom meste, ale už v postupovej, Slávik Slovenska. Šťastie prialo aj tentokrát našim spevákom a domov odchádzali Marek Gábor z 3.B triedy, ktorý súťažil v 1. kategórii s nádherným 2. miestom a Lukáško Ďuriš z 5.A, získal 1. miesto a zároveň s týmto umiestnením postupuje na krajské kolo.  

            Všetkým tlieskame za ich snahu, výborné výsledky a Lukáškovi držíme palce.

                                                                                            Pani učiteľky Kupcová a Bistová M.

          • Nedeľa Božieho milosrdenstva

          • Prvá nedeľa po Veľkej noci je sviatkom Božieho milosrdenstva.

            Sviatok sprostredkovala priamo od Pána Ježiša sestra Faustína Kowalská, ktorej sa zjavil a odkázal svetu veľmi dôležité skutočnosti o Božej láske a zľutovaní.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prišli v nedeľu do našej kaplnky na spoločnú hodovú slávnosť.

          • Oznam - poplatky za obedy máj 2023

          • Prosíme uvádzať variabilný symbol

             

            Zamestnanci                            123                    21 dní x 1,80 € = 37,80 €

            Deti do 5 rokov                         223                   20 dní x 1,70 € = 34 €

            Predškoláci bez dotácie           323                   20 dní x 1,70 € = 34 €

            Predškoláci s dotácoiu             323                   20 dní x 0,30 € = 6 €

            Cudzí                                       423                    20 dní x 4,44 € = 88,80 €

            Žiaci 1.stupeň bez dotácie       523                   20 dní x 1,30 € = 26 €

                                                                           +2 € réžia         SPOLU 28 €

            Žiaci 2.stupeň bez dotácie       623                  20 dní x 1,50 € = 30 €

                                                                           + 2 € réžia         SPOLU  32 €

                    

            Žiaci 1.stupeň s dotáciou        523                20 € záloha + 2 € réžia       SPOLU 22 €

            Žiaci 2.stupeň s dotáciou        623                20 € záloha + 2 € réžia       SPOLU 22 €

            Desiata 1. a 2.stupeň         20 x 0,70€ = 14 €

             

            Zálohu nemusia platiť žiaci, ktorí majú na účte preplatky.

            Zo zálohy sa bude strhávať stravné v prípade neodhlásenia žiaka z obeda počas neprítomnosti na vyučovaní.

             

            Číslo účtu SK5502000000004112630953

             

          • Remeselný krúžok

          • Od septembra tohto  školského roka pracovala tvorivá skupinka dievčat (Kristýna Hazuchová, Katarína Jakubechová, Dorota Krajčiová, Adelka  Krajčiová, Hana Kupcová) pod vedením Mgr. Heleny  Soboslayovej v Remeselnom krúžku, ktorý bol zameraný na prácu s textilom, ale aj drôtikom. Použitím  rôznych tradičných techník -  plstenie, vyšívanie, tkanie na cievke, doštičke a krosnách,  ručné šitie, ale aj  maľba na textil -  vznikli krásne dekoratívne a úžitkové  predmety.  K Vianociam si vytvorili malých drôtených anjelikov. 

            Vyvrcholením celého tvorivého  úsilia bolo prihlásenie sa do celoslovenskej výstavy , organizovanej ÚĽUV – om v Bratislave - V krajine remesiel.  Do súťaže boli zaslané práce z modrotlače, sklomaľba  a pletenie zo sitiny.

          • Regionálne súťažné prehliadky Hviezdoslavov Kubín 2023

          • 13. a 14. apríla 2023 sa uskutočnili regionálne súťažné prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Zechenterova Kremnica v sále MsKS v Kremnici a Hviezdoslavov Kubín v POS v Žiari nad Hronom. V Kremnici súťažili recitátori III. – V. kategórie v próze. Tu nás reprezentovala Lucia Kadlecová zo 7. A triedy a umiestnila sa na krásnom 2. mieste! V domácom prostredí POS ZH súťažili recitátori I. a II. kat., kde nás reprezentovali dve žiačky – Emka Gocníková zo 4. A  a Lujza Štangová z 5. A triedy, ktorá takisto obsadila 2. miesto v prednese prózy!

            Dievčatám srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov a radosti z prednesu umeleckého slova!