• Oznam - poplatky za obedy - december 2023

          • Prosíme uvádzať variabilný symbol

            Zamestnanci                        123          16 dní x 1,80€ = 28,80 €

            Deti do 5 rokov                     223          16 dní x 1,70€ = 27,20 €

            Predškoláci s dotáciou         323          16 dní x 0,30€ = 4,80 €

            Cudzí                                   423           16 dní x 4,44€ = 71,04 €

            Žiaci 1.stupeň s dotáciou     523           2€ réžia

            Žiaci 2.stupeň s dotáciou     623           2€ réžia

            Desiata 1. a 2.stupeň           16 dní x 0,70€ = 11,20 €

            Číslo účtu SK5502000000004112630953

          • Vyhlásenie výsledkov volieb členov Kontrolnej komisie RS pri ZŠ s MŠ Š. Moysesa

          • Vo voľbách bolo celkovo spočítaných 298 hlasov z celkového počtu 467 (nadpolovičná väčšina).

            Za členov kontrolnej komisie boli zvolené obidve navrhnuté kandidátky na základe počtu získaných hlasov:

            Mgr. Lenka Ďurianová 283 hlasov

            JUDr. Denisa Sedliaková 284 hlasov

            Ďakujeme všetkým hlasujúcim..

          • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo

          • Dňa 14.11. 2023 si svoje vedomosti a zručnosti z angličtiny zmeralo našich 22 šikovných žiakov v školskom kole anglickej olympiády. Hodnotili sa ich výkony v týchto oblastiach: počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, gramatika, slovná zásoba, individuálny ústny prejav a použitie jazyka v interakcii - v dialógu.

            Ukázalo sa, že sú v angličtine naozaj dobrí a niektorých v postupovom rebríčku delilo od seba iba pár bodov.

            V kategórii 1A (6.a 7. ročník) sa na 1. mieste umiestnil Gabriel Ťažký (6.B), na 2. mieste Nella Slašťanová (7.B) a 3. miesto obsadila Timea Mandincová (7.B) .

            V kategórii 1B (8.a 9. ročník) získal 1. miesto Marko Paulík (9.A), 2. miesto Eliška Beňadiková (8.A) a 3. priečku obsadil Róbert Lakatoš (9.B).

            Víťazom srdečne gratulujeme a držíme palce v okresnom kole súťaže!!!

          • Exkurzia v múzeu

          • Žiaci špeciálnej triedy sa 13. 11. 2023 zúčastnili exkurzie v Pohronskom múzeu v Novej Bani.

            Mali možnosť vidieť výstavu hračiek zo zbierkového fondu Modrý Kameň a taktiež súkromného zberateľa Štefana Škorupu. Jeho úctyhodnú zbierku v súčasnosti tvorí viac ako štyritisíc hračiek. Zaujala nás aj expozícia sklárstva, krása úžitkových a umeleckých predmetov zo skla, kovu, dreva i porcelánu. Veľkým prekvapením pre žiakov bola časť venovaná baníctvu, vrátane modelu Potterovho parného stroja. A všetci si mohli vyskúšať udierať na klopačku, na ktorú sa klopaním oznamoval baníkom čas fárania.
            Pre všetkých bolo nevšedným zážitkom vrátiť sa takto do čias minulých a pripomenúť si časť našej histórie.
            Mgr. Eva Jóbová, tr. učiteľka ŠT 

          • Deň boja za slobodu a demokraciu

          • Ako iste dobre viete, 17. november je dňom voľna, kedy sa nechodí do školy ani do práce. Nazýva sa Medzinárodný deň študentov, ale aj Deň boja za slobodu a demokraciu.

            Čo sa v tento deň vlastne udialo?

            Písal sa rok 1989 a vtedy ešte samostatné Slovensko neexistovalo. Žili sme v štáte, ktorý sa volal Československá socialistická republika a viac ako 40 rokov v ňom vládol neslobodný režim – komunizmus, ktorý bol opakom demokracie, vlády ľudu. V čase komunizmu ľudia nemali základné ľudské, občianske a politické práva, napr. právo na slobodu názoru, na náboženskú slobodu, právo voliť a podobne. Mnoho ľudí bolo prenasledovaných, väznených či zabitých.

            A práve 17. novembra v roku 1989 začali udalosti, ktoré ukončili toto dlhé obdobie neslobody a strachu. Začala tzv. Nežná revolúcia, kedy sa ľuďom podarilo zvrhnúť vládu komunizmu bez použitia zbraní, bez násilia. Nežnú revolúciu uskutočnili nespokojní mladí študenti, ku ktorým sa najskôr pridali  herci a potom aj ostatní obyvatelia. Všetci sa začali zhromažďovať na námestiach v Prahe,  Bratislave a iných mestách, kde vystupovali so svojimi požiadavkami a žiadali pád komunistickej vlády. Po niekoľkých dňoch komunizmus naozaj padol a odstúpil aj posledný komunistický prezident Gustáv Husák. Bola vymenovaná demokratická vláda, novým prezidentom sa stal Václav Havel a už v nasledujúcom roku 1990 sa u nás konali slobodné parlamentné voľby.

            17. november si každoročne pripomíname, aby sme nikdy nezabudli, že sloboda a demokracia, v ktorých v súčasnosti na Slovensku žijeme, nie sú samozrejmosťou a máme byť za ne vďační.

             

          • Trenčiansky robotický deň

          • 8. a 9. novembra 2023 sa konala medzinárodná súťažná prehliadka autonómnych robotov Trenčiansky robotický deň, do ktorej sa zapojili aj naši žiaci z 9. A -  Július Malý, Jakub Ondruš a Jakub Tapfer.

            Do súťaže bolo zapojených celkovo 109 tímov zo 42 základných a stredných škôl z celého Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska. Vo 8 disciplínach sa predstavilo celkovo 141 robotov.

            Naši chlapci sa zapojili do 2 disciplín vo vekovej kategórii do 16 r. Prvou bola disciplína Follower Easy <16. Úlohou robota bolo prejsť po bielej dráhe vopred neznámeho tvaru od štartu do cieľa v čo najkratšom čase. Tu chlapci skončili na 15. mieste v konkurencii 34 robotov.

            Oveľa viac sa im však darilo v kategórii DoIT <16, kde sa umiestnili na krásnom 2. mieste. Tu bolo úlohou robota v čo najrýchlejšom čase prejsť po čiernej čiare vopred neznámeho tvaru a následne prejsť bludiskom vopred neznámeho tvaru, ktoré bolo tvorené zelenými a červenými panelmi. V obidvoch prípadoch musel byť robot plne autonómny, t. j. nesmel byť diaľkovo ovládaný, ale vopred naprogramovaný.

            Chlapcom srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich krásneho úspechu! 😊

                                                                                  

            Mgr. Janka Malá, vedúca robotického krúžk

          • Október v špeciálnej triede

          • Starnutie je jeseňou života. V mesiaci október sme si s deťmi v špeciálnej triede pripomenuli, že medzi nami žijú veľmi vzácni a dôležití ľudia v našom živote. Sú to naše staré mamy. Prijali naše pozvanie a počas troch týždňov sa striedali v špeciálnej triede a čítali deťom rozprávky.

            Prvou rozprávkou sme sa dostali až k Medovníkovému domčeku a vďaka šikovnej starkej sme aj ochutnali upečený medovníkový koláč. Druhá starká nás previedla šibalstvami Janka Hraška a hrášok sme si vyrobili z papiera. Snehulienka síce zjedla otrávené jablko ale my sme si vďaka ďalšej starkej pochutnali na výborných jabĺčkach. Aby sme neboli leniví ako prasiatka v rozprávke O troch prasiatkach nám pripomenula štvrtá starká v poradí. Priniesla deťom tašku plnú sladkostí a tak sa im oveľa ľahšie zdolávali úlohy v pracovnom liste. A na záver nám posledná starká prečítala menej známu rozprávku O rybárovi a zlatej rybke, vďaka ktorej sme si pripomenuli, že nie je pekné byť sebeckí a lakomí. Zlatú rybičku sme si vyrobili z papiera.

            V rozprávkach je prirodzené, že si mladí ľudia chodia po múdre rady k starším. Rozprávky sú výrazom ľudských túžob a dobrá rada ukazuje správny smer.

            Vyjadrujem veľkú vďaku všetkým starým mamám, ktoré nás potešili svojou prítomnosťou a vytvorili tak neopakovateľnú atmosféru. Želáme im, aby ďalšie roky prežili v láske, úcte a pozornosti od svojich najbližších. Nech je ich jeseň plná farieb.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Aj v tomto roku sa naši žiaci zapojili do školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

            Svoje vedomosti zo slovenčiny si overilo šesť  žiakov 9. ročníka.  

            Olympiáda pozostávala z troch častí: online test, transformácia textu a prednes rečníckeho prejavu. Žiaci sa museli popasovať s náročným odborným textom o migrácii vtákov, ale to ich neodradilo.

            Najviac sa darilo Zuzke Paulovej z 9.B, ktorá obsadila 1. miesto a postupuje do okresného kola.

            Na 2. mieste sa umiestnila Terezka Machová z 9.B a 3. miesto získal Robko Lakatoš z 9.B.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným súťažiacim a víťazom srdečne gratulujeme!