• Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Aj v tomto roku sa naši žiaci zapojili do školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

            Svoje vedomosti zo slovenčiny si overilo šesť  žiakov 9. ročníka.  

            Olympiáda pozostávala z troch častí: online test, transformácia textu a prednes rečníckeho prejavu. Žiaci sa museli popasovať s náročným odborným textom o migrácii vtákov, ale to ich neodradilo.

            Najviac sa darilo Zuzke Paulovej z 9.B, ktorá obsadila 1. miesto a postupuje do okresného kola.

            Na 2. mieste sa umiestnila Terezka Machová z 9.B a 3. miesto získal Robko Lakatoš z 9.B.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným súťažiacim a víťazom srdečne gratulujeme!

          • Sviatok všetkých svätých a Spomienka na všetkých verných zosnulých

          • Katolícka Cirkev si v novembri pripomenie dva významné sviatky.

            Prvým je Sviatok všetkých svätých (1. november). Druhým významným dňom je Spomienka na všetkých verných zosnulých – ľudovo nazývaná Dušičky (2. novembra).

             

            Sviatok všetkých svätých

            Cirkev už po stáročia spája so Slávnosťou všetkých svätých nádej na vzkriesenie. Je to deň radosti, a nie strachu. Po vzkriesení Krista sa nachádzame na ceste do večného mesta, kde nás očakáva blaženosť všetkých tých, ktorí boli Pánom oslávení. To má byť zmyslom Slávnosti všetkých svätých. 

            Slávnosť všetkých svätých prvýkrát slávil v Ríme 13. mája 609, pápež Bonifác IV. keď prebral od cisára Fokasa pohanský chrám všetkých bohov, tzv. Pantheon a zasvätil ho Preblahoslavenej Panne Márii, vždy Panne a všetkým svätým mučeníkom. Pápež Gregor III. (731-741) zmenil slávenie Všetkých svätých z 13. mája na 1. novembra, keď v Bazilike sv. Petra slávnostne posvätil kaplnku k úcte všetkých svätých. 

            Prvého novembra sa sviatok Všetkých svätých (už nielen mučeníkov) začal sláviť v 8. storočí, najprv v Írsku, potom v Anglicku. Pápež Gregor IV. (827-844) rozšíril sviatok na celú cirkev. Veriaci si v tento deň pripomínajú aj svätých, ktorí nemajú miesto v kalendári alebo nie sú oficiálne vyhlásení za svätých. Na Slovensku je Slávnosť všetkých svätých dňom pracovného pokoja.

             

            Spomienka na všetkých verných zosnulých

            Svätý opát Odilo z Cluny (benediktínsky mních) roku 998 zaviedol tradíciu 1. novembra večer  vyzváňať a spievať žalmy za mŕtvych a na druhý deň slúžiť veľkú zádušnú omšu. Vplyvom clunyjských benediktíkov sa táto spomienka behom 11. storočia veľmi rozšírila. V Ríme ju prijali v 14. storočí. 

            Veriaci, ktorý v deň Spomienky na všetkých verných zosnulých nábožne navštívi kostol alebo kaplnku a pomodlí sa Modlitbu Pána a Verím v Boha, môže získať úplné odpustky, ktoré sa môžu privlastniť iba dušiam v očistci. 

            Okrem tohto odpustkového úkonu sa žiada splniť tri podmienky: svätá spoveď (krátko predtým alebo potom), sv. prijímanie (najlepšie v ten istý deň) a modlitba na úmysel Svätého otca (stačí Otče náš, Zdravas a Sláva). Okrem toho treba vylúčiť akúkoľvek pripútanosť k hriechu aj k všednému. Tieto odpustky možno získať od poludnia predchádzajúceho dňa až do polnoci určeného dňa. 

            Veriaci, ktorý nábožne navštívi cintorín a pomodlí sa za zosnulých, môže získať odpustky, ktoré sa môžu privlastniť iba dušiam v očistci, raz denne od 1. novembra do 8. novembra. Treba splniť aj ďalšie obvyklé podmienky.

            Odpustky sú odpustenie časného trestu pred Bohom za hriechy, ktoré sú už odpustené, čo sa týka viny... Odpustky sú čiastočné alebo úplné podľa toho, či oslobodzujú od časného trestu za hriechy čiastočne alebo úplne. Každý veriaci môže odpustky... získať buď pre seba, alebo aplikovať za zosnulých (KKC 1471).

             

          • Oznam - poplatky za obedy - november 2023

          •  

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

            Zamestnanci                        123          20 dní x 1,80€ = 36€

            Deti do 5 rokov                     223          20 dní x 1,70€ = 34€

            Predškoláci s dotáciou         323          20 dní x 0,30€ = 6€

            Cudzí                                   423           20 dní x 4,44€ = 88,80€

            Žiaci 1.stupeň s dotáciou     523           2€ réžia

            Žiaci 2.stupeň s dotáciou     623           2€ réžia

            Desiata 1. a 2.stupeň           20 dní x 0,70€ = 14€

            Číslo účtu SK5502000000004112630953

          • V parku s hasičmi

          • V stredu, 18. 10. sme využili posledné teplé jesenné lúče slniečka na vychádzku do parku. Čakalo nás tam nielen krásne počasie, stromy hýriace pestrými farbami ale najväčšiu radosť sme mali z príchodu hasičského auta. Privítali sme možnosť, že jeden žiak zo špeciálnej triedy má ocka, ktorý pracuje ako hasič.

            Prišiel na veľkom hasičskom aute aj s kolegom, aby nám priblížili svoju mimoriadne zodpovednú a dôležitú prácu. Vysvetlili deťom, pri akých situáciách zasahujú, akú používajú techniku. Všetci si mohli vyskúšať nasadiť prilbu a len tí odvážni a telesne zdatní si vzali na chrbát aj celú výstroj kyslíkového prístroja. Najväčšiu radosť mali deti, keď si mohli sadnúť za volant hasičského auta. Na záver nám predviedli aj spoluprácu s centrálou prostredníctvom vysielačky. A bodkou za celou ukážkou bolo spustenie sirény.

            Túto aktivitu sme si všetci maximálne užili, bolo to veľmi zaujímavé, zážitkové. Ďakujeme všetkým hasičom za ich nesmierne náročnú a obetavú prácu.

             

            Tr. učiteľka ŠT: Mgr. Eva Jóbová

          • Štefan Moyses

          • Naša škola bude dňa 24.10.2023 sláviť spomienku na Mons. Štefana Moysesa (patróna školy) pri príležitosti 226. výročia jeho narodenia. Začneme sv. omšou o 8.30 hod. v Kostole Povýšenia sv. Kríža a žiaci prvého stupňa budú pokračovať ďalšími aktivitami v triedach.

             

            Štefan Moyses

            Narodil sa 24. októbra 1797. Pochádzal z chudobnej rodiny z dedinky Veselé na Považí. Hoci priezvisko jeho rodičov a predkov bolo Krajč, omylom ho do matriky zapísali pod menom Mojžiš, ktoré potom v rôznych obmenách a napokon v definitívnej podobe Moyses používal po celý život.

            Počas svojho života sa Štefan Moyses stýkal so slovenskými vzdelancami, ako napríklad s Martinom Hamuljakom a Jánom Kollárom. S veľkým oduševnením vyučoval cudzie jazyky (maďarčina, nemčina, francúzština).

            Dlhší čas pôsobil v bratskom, no predsa len vzdialenom Chorvátsku. Od 1. januára 1830 pracoval v Záhrebe ako riadny profesor logiky, etiky, metafyziky a filozofie na Filozofickej fakulte Kráľovskej akadémie a zotrval tam až do 18. októbra 1847. Štefan Moyses sa stal i členom rozličných školských komisií, pričom sa zaslúžil nielen o zakladanie škôl nižšieho stupňa na území Chorvátska, ale aj o zveľadenie hudobného ústavu v Záhrebe. Svoje slovenské publikácie prezentoval medzi svojimi chorvátskymi priateľmi.

            Po návrate na Slovensko sa v roku 1851 stal ako 54-ročný biskupom banskobystrickej diecézy so sídlom vo Svätom Kríži (vtedajší oficiálny názov dnešného Žiaru nad Hronom). Bol zvolený za prvého predsedu Matice slovenskej. Staral o jej úspešný rozvoj a o zachovanie slovenského charakteru banskobystrického gymnázia. Ďalej vynaložil úsilie aj na založenie hospodárskeho spolku.

            Po roku 1866 sa jeho zdravotný stav zhoršil natoľko, že v nasledujúcich rokoch svojho života vykonával iba najnevyhnutnejšie povinnosti. Zomrel nečakane 5. júla 1869 na sviatok sv. Cyrila a Metoda. Pochovaný je v krypte pod kostolom Povýšenia Sv. Kríža v našom meste.

             

          • OZNÁMENIE O VOĽNÝCH PRACOVNÝCH MIESTACH NA POZÍCIE KUCHÁRKA A POMOCNÁ SILA V KUCHYNI

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Š. Moysesa, Ul. A Kmeťa 1285/4, Žiar nad Hronom prijme do pracovného pomeru kuchárku a pomocnú silu do školskej jedálne na dobu určitú.

            Kvalifikačné predpoklady kuchárky:

            Stredné odborné vzdelanie - výučný list v odbore kuchár

            Úplné stredné odborné vzdelanie v odbore kuchár

            Platové podmienky:

                V zmysle zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov, zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a nariadenia vlády č. 296/2022 Z.z., ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

            Žiadosť a životopis prosíme zasielať na adresu:

            1. e-mail : nemcova@zssmzh.edu.sk

            2. ZŠ s MŠ Š. Moysesa

                Školská jedáleň

               A. Kmeťa 1285/4

               Žiar nad Hronom

                    965 01

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Srdečne Vás pozývame dňa 18. októbra 2023 o 7.00 hod. (streda) do kaplnky našej školy na modlitbu sv. ruženca. V tento deň sa na celom svete budú deti modliť ruženec za mier a jednotu vo svete. Naša škola sa aj tento rok pridá k deťom modliacim sa za mier.

          • Pozvánka pre rodičov

          • Srdečne pozývame manželov na Program Amoris,

            ktorý sa uskutoční 14. a 15. októbra v pastoračnom centre Sedembolestnej Panny Márie v Žiari nad Hronom.

            Program je zameraný na posilnenie manželstva a vzájomnej dôvery.

            Prednášajúci bude pripojený cez Zoom. 

            Po prednáške bude vytvorený priestor na manželský dialóg vo dvojici. 

            Počas programu nebudete musieť nič hovoriť pred ostatnými účastníkmi. 

             

          • Európsky deň jazykov

          • Aj tento rok sme na našej Základnej škole s materskou školou oslávili Európsky deň jazykov.

            Začali sme už 25.9. s viacjazyčnými aktivitami pre žiakov 6. až 9. ročníka. V pripravených aktivitách sme uplatnili moderný plurilingválny prístup, ktorý je zároveň výstupom projektu Erasmus plus Vzdelávaním k viacjazyčnosti 2022-SK01-KA122-SCH-000095283.

            Žiaci si pri hraní viacjazyčných hier overili, že vďaka cudziemu jazyku, ktorý už ovládajú, môžu hravo porozumieť ďalším. S prekvapením zistili, že slová v príbuzných jazykoch sa na seba podobajú, čo značne uľahčuje naučiť sa ich.

            Rozbehnutá oslava jazykov pokračovala aj nasledujúci deň 26.9., pričom na žiakov 1. až 5. ročníka čakalo 5 stanovíšť – krajín, do ktorých cestovali so svojimi cestovnými lístkami. Na žiakov čakali krajiny ako Španielsko, Anglicko, Nemecko, Taliansko a Rusko. Do jednotlivých krajín si skupinky žiakov odviedli p. učiteľky a vydali sa na cestu plnú zážitkov. V každej krajine čakalo žiakov zážitkové učenie, pričom p. učiteľky so žiakmi komunikovali v jazyku, typickým pre danú krajinu. Žiakom to však vôbec nerobilo problém a dokázali pochopiť, čo im p. učiteľky rozprávali. V Anglicku na deti čakalo oboznámenie sa s anglickými raňajkami, zážitková jazda autobusom po Londýne a aktivitu zakončili pitím čaju. V Rusku sa pomocou skladania obrázkov prešli po Moskve. Pomocou posluchu a sledovania sa snažili porozumieť typickým detským rozprávkam ako sú Mrázik či Máša a medveď. Na záver si vyskúšali, aké to je písať v azbuke. V Španielsku ochutnávali typické španielske dobroty ako sú nachos, churros či salsa. Zahrali sa slovné puzzle, domino so španielskymi slovami a zakončili aktivitu hrou na kastanetách a tancovaním samby. V Nemecku sa žiaci preniesli do obchodu s oblečením, kde triedili kusy oblečenia, poznávali zvuky zvierat a priraďovali v domčeku nábytok. Vo Francúzsku poznávali krajinu, typické znaky pre túto krajinu, skladali croissant.

             Sladkou bodkou na záver bola účasť našich deviatakov na francúzskych, anglických a nemeckých aktivitách pripravených pedagógmi na Strednej škole obchodu a služieb v ZH. Tie sa niesli v duchu gastronómie, a tak žiaci v rámci súťaží mali možnosť ochutnať macronky, olivovú tapenade, slimáky, camembert, francúzske pečivo, Mozartovu guľu, či čierny anglický čaj s koláčikom. A samozrejme, na výhercov čakali aj pekné ceny. Za dobre zvládnuté jazykové podujatie patrí veľká vďaka všetkým, ktorí sa na ňom podujali- na pôde našej školy, ako aj na Strednej odbornej škole obchodu služieb!

            Martina Štefanková a Martina Bistová 

          • Zoznam krúžkov otvorených v školskom roku 2023/2024

          • Krúžková činnosť už prebieha. Niektoré krúžky už začali, iné začnú tento týždeň.

            Pozor!

            Španielčina začína tento týždeň, ale až v piatok.

            Krúžok remesiel mal začať až v októbri, ale začne už túto stredu.

            Krúžky Malý športovec, Hudobníček a Dajme spolu gól začínajú až v októbri.

             

          • Oznam - poplatky za obedy - október 2023

          • Prosíme uvádzať variabilný symbol

            Zamestnanci                        123              21 dní x 1,80€ = 37,80€

            Deti do 5 rokov                    223              21 dní x 1,70€ = 35,70€

            Predškoláci s dotáciou        323               21 dní x 0,30€ = 6,30€

            Cudzí                                   423              21 dní x 4,44€ = 93,24€

            Žiaci 1.stupeň s dotáciou    523                     2€ réžia 

            Žiaci 2.stupeň s dotáciou    623                     2€ réžia

            Desiata 1. a 2.stupeň                               19 dní x 0,70€ = 13,30€

             

            Číslo účtu          SK5502000000004112630953

          • Biela pastelka

          • V piatok  22. 9. 2023  bude prebiehať aj v našej škole celoslovenská zbierka Biela pastelka.

            Vyzbierané finančné prostriedky budú použité na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím.


            Prispieť budete môcť aj vy, priamo počas vyučovania vo vašej triede, kam za vami prídu naši zástupcovia zo študentského parlamentu spolu s pedagógom z CVČ Žiar nad Hronom, ktorí sa zapojili do sprostredkovania tejto zbierky.
            Veríme, že sa zapojíte do tejto peknej akcie a podporíte tých, ktorí to nemajú v živote ľahké.

          • Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska - 15. september

          • Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci ako svoju národnú Patrónku. V iných krajinách je známa pod menom „Bolestná Panna Mária“.

            „Sedem“ je symbolické číslo. Panna Mária mala vo svojom živote mnoho bolestí. Celý jej život je popretkávaný nečakanými bolestnými udalosťami. Číslo sedem v biblickom slova zmysle znamená plnosť. No predsa tradícia hovorí o konkrétnych siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila.

            Sú to:

            1. Proroctvo Simeona v chráme („tvoju dušu prenikne meč“)
            2. Útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša
            3. Strata dvanásťročného Ježiša v chráme
            4. Stretnutie s Ježišom na krížovej ceste
            5. Ukrižovanie a smrť Ježiša
            6. Snímanie z kríža
            7. Ježišov pohreb

            Prvé stopy sviatku Sedembolestnej Panny Márie badať v 15. storočí. Pre celú Cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten istý pápež povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako Patrónka Slovenska. Najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie je u nás bazilika minor v Šaštíne. Dejiny tohto chrámu siahajú do roku 1564. Za baziliku minor bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. v roku 1964. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú Patrónku Slovenska. Každoročne na tento sviatok tisíce pútnikov putujú do šaštínskej baziliky, kde býva hlavná púť, aby si uctili našu Patrónku a vyprosili pomoc v bolestiach a utrpení každodenného života.

             Dňa 15.9.2023 sa plánuje vo farnosti Sedembolestnej Panny Márie farský deň, keďže sú hody.

            Tento deň  Vás čaká bohatý program.

            Doobeda budú 2 sv. omše, kde sa nám prihovorí slávnostný kazateľ vdp. Ján Kulan.

            Poobede, pozývame na farské priestory, kde bude od 15:00 farský piknik.

            Pán Boh zaplať!

          • Povýšenie svätého Kríža - 14. september

          •      Kríž, na ktorom Ježiš zomrel, bol zo začiatku iba hmotným nástrojom jeho popravy. Avšak už v apoštolských časoch sa stal symbolom jeho obetnej smrti, pojmom pre samého Krista a vôbec pre kresťanskú vieru. Už nie je znakom potupnej smrti, ale úctyhodným prameňom nového života.

            Prvé stopy sviatku uctievania kríža vedú do prvej polovice 4. storočia. Podľa „Kroniky z Alexandrie“ mala cisárovná Helena 14. septembra 320 nájsť Kríž Pána. O tom sa zachovala prekrásna legenda: Keď na svojich cestách cisárovná Helena prišla do Jeruzalema, pozvala si sebe predstavených židovskej obce. Tí sa hrozne zľakli, keď sa dozvedeli, že cisárovná chce vedieť, kde je ukrytý kríž, na ktorom zomrel Ježiš. Iba jeden poznal to miesto, menoval sa Judáš, ale nechcel prezradiť tajomstvo, lebo jeho starý otec mu povedal, že keď raz budú hľadať kríž, židovská ríša zanikne a potom budú vládnuť tí, ktorí sa klaňajú Ukrižovanému. Judáš sa vyhováral cisárovnej, že sa nemôže rozpamätať na to miesto, veď od tej udalosti uplynulo už dvesto rokov.

            Cisárovná pohrozila Judášovi, že ho bude mučiť hladom a smädom, až kým jej to neprezradí. Aj tak urobila. Viac dní ležal vo vyschnutej studni a trpel hladom i smädom, až napokon požiadal, aby ho vytiahli, že všetko prezradí a tak sa aj stalo. Na mieste, kde cisárovnú zaviedli, našli tri kríže. Ale ktorý je pravý? Tu niesli mŕtveho mladíka okolo. Museli zastať a priložili na jeho mŕtve telo postupne tri kríže a tretí kríž mŕtveho vzkriesil. Hľa, pravý kríž Kristov. Judáš vtedy uveril Kristovi, dal sa pokrstiť a prijal meno Qiriacus. Neskoršie sa stal biskupom v Jeruzaleme. Helena priniesla kríž svojmu synovi Konštantínovi do Konštantinopolu (Carihradu). Neskoršie Helena rozobrala kríž na tri diely a každý diel dala jednému z troch synov Konštantína.

            Nuž toľko legenda. My budeme pokračovať v histórii. Na Golgote v Jeruzaleme 13. septembra roku 335 bola posviacka chrámu Vzkriesenia a mučeníkov (ktorý nazývajú aj chrámom svätého Kríža). Nasledujúci deň ukázali veriacemu ľudu nájdený svätý Kríž, aby mu veriaci vzdali úctu. Táto udalosť bola potom podkladom pre sviatok, ktorého slávenie sa dá dokázať pre Konštantinopol už v 5. storočí a pre Rím na konci 7. storočia. 14. septembra vo veľkých chrámoch, ktoré mali relikviu svätého Kríža ju ukazovali veriacim, aby svätej relikvii vzdali úctu. Tento akt nazývali „exaltatio“ - povýšenie Kríža a tak vzniklo aj pomenovanie sviatku.

            A tak sme dospeli ku koncu našej úvahy o slávnosti Povýšenia svätého kríža. Kiež by nás tieto úžasné poznatky o osudoch Kríža, na ktorom nás Ježiš Kristus spasil a vykúpil, viedli k jeho úcte aj v našom živote. Oslavujme ho aktom pokánia pri svätej spovedi, aktom Eucharistie, keď trpiaceho a víťazného Krista prijímame do svojho srdca a aj skutkami lásky pre svojich blížnych.

             

          • Exkurzia v meteorologickej stanici

          • Dňa 6.septembra 2023 žiaci 8.A a 8.B triedy zažili netradičnú hodinu fyziky. Priamo v teréne, v prostredí meteorologickej stanice za budovou Krajskej hvezdárne a planetária Maximilliána Hella v Žiari nad Hronom.

            Žiaci sa dozvedeli o tom, čo všetko má vplyv na tvorbu počasia a jeho zmeny. S odborným výkladom p. Jána Wolfa, pracovníka meteorologickej stanice, videli ako prebiehajú všetky merania potrebné na stanovenie predpovede počasia vykonávané v priebehu dňa. Samotné merania sa prevádzajú pravidelne trikrát denne o 6:45, 13:45 a 20:45 hod. miestneho času. Ukázal im aj prístroje, ktoré automaticky zaznamenávajú merané údaje a priebežne ich odosielajú do počítača.

            Dominantou každej meteorologickej stanice je meteorologická búdka. Názvy ako ombrograf, héliograf, barograf alebo anemometer sa im už nezdajú také neznáme. Žiaci na teplomeroch odčítali najnižšiu nameranú teplotu toho dňa 9,6°C a taktiež odčítali najvyššiu teplotu, ktorú ukazoval teplomer a to 29.8°C.

            Exkurzia bola pre žiakov poučná a presvedčili sa, že s počasím a hlavne s jeho predpovedaním to nie je také jednoduché. V praxi si overili to, čo sa naučili na hodinách fyziky v časti meteorológia v 7.ročníku.

            Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) eviduje 98 meteorologických staníc. Najznámejšie sú v Bratislave, Hurbanove, v Poprade, na Lomnickom štíte. Centrálnym pracoviskom pre predpoveď počasia je na Slovensku SHMÚ v Bratislave. Účelom práce meteorologickej stanice v Žiari nad Hronom je získavanie meteorologických údajov. Tieto údaje slúžia ako podklady pre vedecké spracovanie klimatických pomerov SR, pre rôzne práce vo výskume, najmä pre poľnohospodárstvo, lesníctvo, pozemnú a leteckú dopravu, energetiku, poisťovníctvo (škody spôsobené poveternostnými vplyvmi) a podobne.

            Zapamätali sme si, že najnižšia teplota nameraná v Žiari bola 13.novembra 1987 a to -28,3°C a najvyššia teplota bola nameraná 20.júla 2022 a to +39,1°C. Od marca 1968 sídlila meteorologická stanica pri kúpalisku, od 1.novembra 1989 sa nachádza za budovou Krajskej hvezdárne a planetária. Sme radi, že sme využili blízkosť našej školy a stihli sme absolvovať exkurziu počas jednej vyučovacej hodiny.

            Mgr. Diana Mišíková
            vyučujúca fyziky

          • Sviatok narodenia Panny Márie

          • 8.9. slávime sviatok narodenia Panny Márie. Aj naša škola oslávi narodeniny našej Nebeskej Matky a to spoločnou modlitbou detí pri soche Panny Márie na školskom dvore, postupne počas celého dňa.

            Cirkev zvyčajne neoslavuje deň pozemského narodenia svätých, ale ich deň narodenia pre nebo, teda deň smrti. Výnimkou sú dvaja najväčší svätci v Cirkvi: Prečistá Panna Mária a sv. Ján Krstiteľ. Preto sa v liturgickom kalendári slávi nielen ich nebeské, ale aj ich pozemské narodenie.

            Sviatok Narodenia Presvätej Bohorodičky je veľmi radostný sviatok, lebo ako hovorí východný hymnus, narodenie Bohorodičky zvestovalo radosť celému svetu, veď z nej zažiarilo Slnko pravdy, Kristus, Boh náš“.

            Evanjelium zaznamenalo veľmi málo zo života Presvätej Panny Márie. Nič sa v ňom nehovorí o jej narodení, mladosti, či jej zosnutí, ba dokonca sa nespomínajú ani mená jej spravodlivých rodičov. Odkiaľ o tom teda vieme? Vieme o tom z tradície Cirkvi, ktorá hovorí, že rodičmi Panny Márie boli sv. Joachim a Anna. Tí boli bohatí, no dlho nemohli mať deti. Neskôr však boli ich modlitby vyslyšané, a aj preto dali svojej dcére meno Mária (hebr. Miriam) – čo v preklade znamená Bohu milá. Tradícia tiež hovorí, že Panna Mária sa už v útlom detstve zasvätila Pánu Bohu a neskôr bola vychovávaná v Jeruzalemskom chráme a chcela celý život žiť v panenstve.

            Panna Mária chcela vždy plniť iba Božiu vôľu, a preto si ju uctievame aj my, aby sme celý život robili iba to, čo chce Pán Boh.

            Majte teda v tento deň na pamäti od skorého rána, vo vašom srdci a na vašich perách, že treba pozdraviť Pannu Máriu a vysloviť: Zdravas‘ Mária, milosti plná, Pán s tebou. Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho, Ježiš. Svätá Mária, Matka Božia, pros za nás hriešnych teraz i  v hodinu smrti našej. Amen.

          • Rozvrh krúžkov 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Predkladáme vám aktualizovanú ponuku krúžkov na šk. rok 2023/2024. Každý žiak dostane túto ponuku spolu s prihláškou aj vo vytlačenej podobe prvý školský deň.