• Veľký týždeň

          • Katolíci (a mnohí kresťania) majú každý rok pred Veľkonočnou nedeľou špeciálne tradície a pobožnosti, ktoré im pomáhajú vstúpiť do umučenia, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista. Je to mimoriadne obdobie roka, ktoré vrcholí najväčším sviatkom v cirkevnom kalendári.

            Každé slávenie počas tohto „Veľkého týždňa“ má svoje vlastné zameranie a liturgické zvyky.

            Prinášame vám základné body, na ktoré sa môžete tešiť počas týždňa, ktorý predchádza Veľkonočnej nedeli.

            Kvetná nedeľa

            Tento deň slávnostne otvára Svätý týždeň triumfálnym vstupom Ježiša do Jeruzalema. V evanjeliách Ježiš prichádza do mesta sediac na oslovi a ľudia pred neho kladú palmové ratolesti s radostným zvolaním: Hosana! Na svätej omši v tento deň zhromaždenie prežíva túto udalosť slávnostnou procesiou s požehnaním ratolestí, palmových alebo z iných stromov, u nás najčastejšie bahniatok. Ratolesti uchovávané doma pripomínajú veriacim Kristovo víťazstvo, ktoré slávili procesiou. V tento deň sa číta alebo spieva príbeh umučenia (pašie).

            Pondelok

            V tento deň zvyčajne nemáme žiadnu špeciálnu liturgiu, ale v príbehu Veľkého týždňa Ježiš navštevuje svojich priateľov v Betánii a Mária ho pomaže vzácnym olejom, pripraviac ho tak na jeho pohreb.

            Utorok

            V týždni sa blížime k Ježišovmu umučeniu a v tento deň sa liturgia zameriava na Ježiša, ktorý predpovedá Judášovu zradu a Petrovo zapretie.

            Streda

            Deň pred zradením Ježiša navštívi Judáš veľkňazov chráme a sľubuje, že im Ježiša vydá výmenou za 30 strieborných. Tento deň sa v angličtine tradične nazýva „Spy Wednesday“ (spy – špión) v súvislosti so „špiónom“ alebo „zradcom“ Judášom. Veľa farností a náboženských komunít oslavuje v tento večer špeciálnu večernú modlitbu známu ako Tenebrae (z latinčiny pre „rastúca temnota“), počas ktorej sa čítajú biblické pasáže pašií a po každom čítaní sa zhasína sviečka, až kým nie je kostol alebo kaplnka v úplnej tme. Zvyk považovať stredu za pôstny deň vychádza práve z toho, že streda je dňom, kedy sa Judáš sprisahal s veľkňazmi.

            Zelený štvrtok

            V tento deň biskup slávi spolu s kňazmi z diecézy Omšu svätenia olejov, v ktorej svätí krizmu a požehnáva ostatné oleje.

            Svätou omšou slávenou vo večerných hodinách na Zelený štvrtok Cirkev vstupuje do Veľkonočného trojdnia a spomína na tú Poslednú večeru, pri ktorej Pán Ježiš v tú noc, keď bol zradený, v bezhraničnej láske k svojim, čo boli vo svete, obetoval Bohu Otcovi svoje telo a krv pod spôsobmi chleba a vína, podal ich apoštolom, aby jedli, a prikázal im, ako pokračovateľom vo svojom kňazstve, aby prinášali obetu.

            Počas oslavnej piesne Sláva Bohu na výsostiach, podľa miestnych zvyklostí, zvonia zvony. Keď sa oslavná pieseň dospieva, odmlčia sa až do Sláva Bohu na výsostiach na Veľkonočnú vigíliu.

            Témou tohto dňa je ustanovenie Eucharistie a sviatosti kňazstva. V angličtine sa tento deň tiež nazýva „Maundy Thursday“ v súvislosti s „mandatum“, Ježišovým prikázaním milovať sa navzájom, čoho symbolom je umývanie nôh apoštolom. Často toto gesto celebrant pri sv. omši v tento deň zopakuje. Na záver sv. omše sa Eucharistia prenesie z kostola a umiestni sa na samostatný bočný oltár na súkromnú adoráciu až do polnoci na pamiatku Ježišovej agónie v záhrade, ktorú prežíva tej noci.

            Veľký piatok

            Cirkev v tento deň podľa pradávnej tradície neslávi Eucharistiu; sväté prijímanie sa veriacim dáva jedine v slávení Pánovho umučenia a smrti.

            Ježiša dnes predvedú pred Pontského Piláta a odsúdia na smrť. Berie svoj kríž a je ukrižovaný na Kalvárii.

            Spomienka na Kristovo Umučenie sa zvyčajne slávi medzi 12:00 a 15:00. Na začiatku obradov kňaz uctí oltár a padne na tvár. Táto prostrácia vyjadruje jednak pokorenie „pozemského človeka“ a jednak žiaľ a bolesť Cirkvi. Počas obradov veriaci počúvajú pašie, uctia si kríž a prijímajú sv. prijímanie z hostií, ktoré boli premenené na Zelený štvrtok.
            Špeciálna zbierka na Veľký piatok ide na podporu cirkvi vo Svätej zemi. Veľký piatok je dňom prísneho pôstu a odriekania pre všetkých katolíkov.

            Biela sobota

            Na Bielu sobotu Cirkev zotrváva pri Pánovom hrobe a rozjíma o jeho utrpení a smrti, ako aj o zostúpení k zosnulým a na modlitbách a pôstom očakáva jeho zmŕtvychvstanie.
            Svätá omša sa neslávi až do večernej veľkonočnej vigílie, ktorá sa začína potme a končí vo svetle Kristovho vzkriesenia. Aleluja a spev Sláva Bohu na výsostiach sa do liturgie vracajú a kostolné zvony, ktoré počas pôstu mlčali, sa radostne rozoznejú.
            Veľkonočná vigília sa slávi takto: Po obrade svetla a veľkonočnom chválospeve (prvá časť vigílie) svätá Cirkev rozjíma o divoch, ktoré Pán Boh konal pre svoj ľud od začiatku (druhá časť vigílie, liturgia slova) až do chvíle, keď je so svojimi novými členmi zrodenými v krste (tretia časť) pozvaná k sviatostnému stolu, ktorý Pán pripravil Cirkvi ako pamiatku svojej smrti a zmŕtvychvstania, až kým nepríde (štvrtá časť).

            Veľkonočná nedeľa

            Kristus vstal z mŕtvych! Radostný deň Veľkej noci, najdôležitejší a najväčší Sviatok Cirkvi, je tu a liturgia ho odráža krásnou hudbou, kvetmi a dekoráciami. Na tejto sv. omši sa často obnovujú krstné sľuby a všetci prítomní sú pokropení svätenou vodou. Veľkonočnou nedeľou sa začína 50-dňové Veľkonočné obdobie, počas ktorého majú katolíci povinnosť aspoň raz prijať sv. prijímanie.

          • OZNAM

          • Vážení rodičia!
            Vzhľadom na pandemickú situáciu v našom meste a po prerokovaní a odsúhlasení RÚVZ v Žiari nad Hronom a  v súlade s rozhodnutím MŠVVaŠ č. 2021/10079:1-A1810 sa Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo BB ako zriaďovateľ školy a školských zariadení rozhodol, že obnoví školské vyučovanie v prezenčnej forme od 22.03.2021:
            - v materskej škole,
            - v základnej škole na prvom stupni,
            - v školskom klube,
            - v špeciálnej triede,
            - v zariadení školského stravovania.

            Podmienky zabezpečenia prezenčného školského vyučovania:
            - prísne dodržiavanie vyhlášky ÚVZ SR č. 47/2021 v znení neskorších predpisov, Uznesenia vlády č. 123/2021, Manuálu Covid školský semafor pre školy,

            - zákonný zástupca žiaka sa preukáže negatívnym výsledkom antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní alebo negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní alebo ak zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti prekonal ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ak zákonný zástupca žijúci v spoločnej domácnosti bol zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní, alebo ak zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia zákonných zástupcov žijúcich v spoločnej domácnosti neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19,

            - zákonný zástupca vyplní ČESTNÉ PREHLÁSENIE O BEZINFEKČNOSTI na EduPage alebo ho odovzdá triednemu učiteľovi pri vstupe do triedy,

            - žiak musí mať so sebou 2 ks rúšok a hygienické vreckovky!

            - prihlásiť dieťa na stravovanie / obedy/!

            Vyučovanie žiakov 1.stupňa ZŠ  bude prebiehať podľa septembrového rozvrhu.

            ŠKD bude otvorený od 6:30 do 16:00

            Prosíme posielať do školy len zdravé dieťa!

            Veríme, že vlastnou zodpovednosťou bude výučba v škole úspešná.

          • Svätý Jozef

          • Svätý Jozef je patrónom otcov, tesárov, robotníkov, ekonómov, prokurátorov, zomierajúcich.

            Sv. Jozef bol pestúnom Pána Ježiša a pred zákonom bol jeho otcom a manželom Panny Márie. Vieme o ňom veľmi málo, len to, čo je o ňom napísané v Sv. Písme. Pochádzal z kráľovského rodu, bol potomkom kráľa Dávida. Narodil sa v Betleheme, no potom neskôr sa presťahoval do Nazareta, pravdepodobne kvôli práci.

            Bol chudobným tesárom. V Nazarete sa zasnúbil s Máriou, tradícia hovorí, že vtedy už bol v pokročilom veku. Keď Mária počala, bolo to tajomstvo, takže ani Jozef o tom nevedel. Tam sa ukázal Jozefov charakter. Spolu totiž nebývali ani nežili, a on videl, že čaká dieťa. Zrejme ho to trápilo; podľa vtedajších zvyklostí ju mal dať ukameňovať. On sa však rozhodol, že ju radšej potajomky prepustí, aby jej neublížil. Vtedy sa mu zjavil Pánov anjel a povzbudil ho, aby si ju nebál zobrať za manželku, lebo to, čo sa v nej počalo, je od Boha. Jozef poslúchol. Ďalšia zmienka o ňom je vtedy, keď išiel na základe vládneho nariadenia do Betlehema, keďže bolo veľké sčítanie ľudu v Rímskej ríši, do ktorej vtedy patrila aj Palestína. Tam Mária porodila svoje dieťa – Ježiša, dlho očakávaného Mesiáša. Jozef vždy vystupuje ako hlava rodiny, ako ten, ktorý sa má zodpovedne postarať o svoju rodinu. Na štyridsiaty deň išli do Jeruzalema, aby obetovali Ježiša v chráme Bohu. Potom sa vrátili do Betlehema.

            Do Nazareta zrejme nechceli ísť kvôli jeho neslávnej povesti. V evanjeliu sa spomína aj príbeh mudrcov, ktorí prišli do Betlehema pokloniť sa kráľovi. Bolo to asi dva roky po narodení Ježiša. Keďže kráľ Herodes potom číhal na život malému Ježišovi, Jozef sa zobral s celou rodinou do Egypta. Tradícia hovorí, že tam sa usídlili v niektorej zo židovských osád, asi na severovýchode od Káhiry. Keď nebezpečenstvo pominulo, vrátili sa z Egypta, ale usadili sa v Nazarete, keďže krutovláda Herodesovho nástupcu Archelaa pokračovala. Ďalej sa sv. Jozef spomína už iba raz, a to keď sa dvanásťročný Ježiš stratil v chráme. Táto krátka správa hovorí o tom, že Svätá rodina viedla usporiadaný život – každý rok chodievali do chrámu, ako kázal židovský zákon. V ďalších rokoch sa Ježiš vyučil popri Jozefovi tesárskemu remeslu. Viac zmienok v Evanjeliu o sv. Jozefovi nemáme. Nezachytávajú ani jedno jeho slovo. Nevieme ani to, kde a kedy zomrel. Asi sa to stalo ešte pred verejným vystúpením Ježiša.

            O úcte k sv. Jozefovi v prvých storočiach nevieme. Až v 12.-13. storočí si ho niektoré rehole vyvolili za patróna, uctievali františkáni, dominikáni. Jeho sviatok, ktorý slávime 19.marca. Pápež Pius XII. zaviedol sviatok sv. Jozefa Robotníka 1. mája, ktorý je však len ľubovoľnou spomienkou.

            Svätý Jozef je patrónom šťastnej hodiny smrti, Cirkev povzbudzuje veriacich, aby sa modlili počas života za jeho orodovanie.

            Svätý Andrej Montrealský, ktorý sa považuje za jedného z najväčších ctiteľov sv. Jozefa, zároveň na jeho mocný príhovor uzdravil Boh vyše 10 000 ľudí.

          • Predškolské informatívne stretnutie

          •  

            PREDŠKOLSKÉ  INFORMATÍVNE

            STRETNUTIE

            Milí rodičia predškolákov,

            ak Vás čokoľvek zaujíma k ZÁPISU do 1. ročníka

            SME TU PRE VÁS!

            Ponúkame Vám možnosť  informatívneho stretnutia

            • s pedagógom 1. roč.
            • so špeciálnym pedagógom
            • so zástupkyňou pre 1. st.

            prostredníctvom telefonického  alebo messengerového hovoru.

            Prihlásiť sa môžete na tel. č. 0940081387  do 15. marca 2021 každý pracovný deň od 12:00 do 17:00, kde si vyberiete termín  a formu stretnutia.

            Termíny:  17.3.2021 a 18.3.2021 v čase od 14:00 do 17:00

                              23.3.2021 a 24.3.2021 v čase od 15:00 do 18:00

             

            Veríme, že využijete našu ponuku.

            Tešíme sa na Vás!