• Oznam!

          • Poplatok za obedy - január 2021

            Prosíme uvádzať variabilný symbol

                                                    VS- celý rok rovnaký

            Obedy    zamestnanci     120                            1,33 € x 15 = 19,95 €

            Deti do 5 rokov                220                           1,37 € x 15 = 20,55 €

            Predškoláci                       320                           0,17 € x 15 =  2,55 €

             

             Cudzí                                 420                            2,95 € obed

             

            Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • Vianočné želanie

          • Raz dávno za hviezdnej noci

            v malom meste Betlehem,

            prišlo na svet s plačom dieťa

            A zrazu bol z noci deň.

             

            Pre Jozefa, pre Máriu,

            pre nás všetkých na zemi,

            Boh nám poslal z lásky syna

            Spasiteľ sa narodil.

             

            Kiež Vás Ježišovo narodenie naplní

            novou silou, radostnou dôverou v Božiu lásku

            a sprevádza Božím požehnaním

            po celý nový rok 2021.

             

            To Vám zo srdca praje

            Mária Ulrichová

          • Rok sv. Jozefa

          • Vatikán 9. decembra (RV) Pápež František vyhlásil mimoriadny Rok sv. Jozefa pri príležitosti 150. výročia vyhlásenia ženícha Panny Márie za patróna celej Cirkvi.

            Urobil tak dnes vydaným apoštolským listom Patris corde (S otcovským srdcom), v ktorom svätého Jozefa opisuje charakteristikami „milovaný otec“, „nežný a láskavý“, „poslušný“, „prijímajúci“, „tvorivo odvážny“, „pracovitý“ a držiaci sa v úzadí - „v tieni“.

            O vyhlásenie svätého Jozefa za patróna Katolíckej cirkvi sa postaral bl. pápež Pius IX. dekrétom Quemadmodum Deus z 8. decembra 1870. Mimoriadny Rok sv. Jozefa, ktorý ustanovil pápež František na oslávenie 150. výročia tejto udalosti, potrvá od dnešného dňa do 8. decembra 2021.

            Spolu so zverejnením apoštolského listu Patris corde vyšiel i príslušný dekrét Apoštolskej penitenciárie, ktorým sa na obdobie slávenia „Roka svätého Jozefa“ udeľuje „dar mimoriadnych odpustkov“ pri splnení zvyčajných podmienok (svätá spoveď, sväté prijímanie, modlitba na úmysel Svätého Otca). Dekrét zároveň odporúča, aby sa slávili špeciálne sviatky, pobožnosti a modlitby k úcte svätého Jozefa.

            Pandémia a jej dôsledky ukazujú, že pre život človek nie sú dôležité celebrity z titulkov novín a televíznych programov, ale ľudia „ktorí každý deň prejavujú trpezlivosť a veľkú nádej a snažia sa nešíriť paniku, ale zmysel pre zodpovednosť“. Pápežov list je „slovom uznania a vďačnosti“ pre rodičov, starých rodičov, učiteľov, opatrovateľov, lekárov, predavačov v supermarketoch, upratovací personál, políciu, špeditérov, dobrovoľníkov, kňazov a rehoľníkov – pre „každého, kto ukazuje, že nikto sa nemôže zachrániť sám“.

            So žiadnym svätcom – s výnimkou Panny Márie – sa pápežský Učiteľský úrad nezaoberal v minulosti v takej veľkej miere ako so Jozefom, píše František. Pius IX. vyhlásil 8. decembra 1870 sv. Jozefa za „všeobecného patróna Cirkvi“, Lev XIII. (1878-1903) zdôraznil jeho vzťah k svetu práce kvôli jeho povolaniu tesára, a potom Pius XII. ho v roku 1955 vyhlásil za „patróna robotníkov“. Napokon v apoštolskom liste z roku 1989 Ján Pavol II. označil sv. Jozefa za „ochrancu Vykupiteľa“ (Redemptoris custos).

            Sv. Jozef je dôležitým vzorom pre všetkých otcov, píše František. Človek sa nestane otcom „tým, že privedie na svet dieťa, ale skôr tým, že sa oň zodpovedne stará“. Byť otcom znamená uvádzať a sprevádzať dieťa do reality života. Podľa Františka sa to nestane tým, že syn alebo dcéra budú „držaní v zajatí, uväznení, ale tým, že sa im umožní, aby sa rozhodovali, uplatňovali svoju slobodu a odišli“. Ak sa o Jozefovi hovorí ako o „cudnom“, je to aj preto, lebo „cudná láska“ nechce druhého človeka opantať alebo ho spútať.

          • Mikuláš na škole

          • Aj na našu školu po roku opäť zavítal Mikuláš a dvaja anjeli. Navštevovali jednotlivé triedy a šírili predvianočnú atmosféru. Nálada bola výborná a najmä mladší žiaci prekypovali šťastím a nedočkavosťou, aby mohli Mikulášovi predviesť všetko, čo dokážu. Mikuláš priniesol plno dobrôt, ktoré potom deťom rozdali triedne učiteľky. Obráťme sa s veľkou dôverou k sv. Mikulášovi a poprosme o dobrotu a štedrosť srdca, ktoré tak potrebuje každý z nás, aby svet okolo nás bol lepší a ľudia navzájom láskavejší a tolerantnejší.

            Ďakujeme Mikuláš, budeme ťa čakať aj o rok.


          • Relácia na výročie posviacky kaplnky

          • Milí žiaci, milí učitelia, tento rok oslavujeme veľké jubileum. Pred 20.-imi rokmi 8. decembra v roku 2000 posvätil zosnulý otec biskup Rudolf Baláž kaplnku na našej cirkevnej škole. V tento deň si pripomíname prikázaný sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie. To znamená, že spomedzi všetkých ľudí, jedine Panna Mária bola ochránená pred dedičným hriechom. Naša kaplnka je zasvätená Božiemu Milosrdenstvu. Preto slávime hody kaplnky na druhú veľkonočnú nedeľu, kedy si pripomíname sviatok Božieho Milosrdenstva. Pán Ježiš sa zjavil sv. Faustíne a žiadal ju, aby sa dal namaľovať obraz Božieho Milosrdenstva. Na tomto obraze z Ježišovho Srdca vychádzajú biele a červené lúče – symbol vody a krvi – a tie sú zas symbolmi sviatosti krstu a Eucharistie. Aj my sa na našej škole v kaplnke každý deň modlíme korunku k Božiemu Milosrdenstvu počas veľkej prestávky. Kaplnka na škole je veľkým pokladom pre všetkých. Veď pod jednou strechou býva s nami živý Pán Ježiš, ktorý je stále ochotný vypočuť naše prosby a vďaky. Preto sa v kaplnke úctivo správame a nevyrušujeme pri modlitbe a pri sv. omši ostatných. Verím, že aj po ukončení našej školy budete radi spomínať na chvíle strávené s Ježišom v našej kaplnke.

          • Poplatok za obedy - december 2020

          • Prosíme uvádzať variabilný symbol

                                                    VS- celý rok rovnaký

            Obedy    zamestnanci     120                            1,33 x 16 = 21,28

            Deti do 5 rokov                220                            1,37 x 16 = 21,92

            Predškoláci                       320                             0,17 x 16 =  2,72

             

             Cudzí                                 420                            2,95 obed

             

            Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953