• Oznam – rúška na školách (aktualizované k 29.9.2020)

          • Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil dňa 29. septembra 2020 nové opatrenie k noseniu rúšok. Opatrením sa sprísňuje povinnosť nosiť rúška napríklad aj v exteriéroch.

            Opatrenie platí od 1. októbra 2020 od 6:00 hod. do odvolania.

            Nosenie rúšok v triedach naďalej nie je povinné pre deti do troch rokov veku, pre deti v interiéri jaslí a materskej školy a pre žiakov prvého stupňa základných škôl v interiéri školy v rámci výchovnovzdelávacieho procesu. Deti nosenie rúšok ťažšie znášajú; ak ho však budú na tvári akceptovať, jeho nosenie sa odporúča.

            Výnimky z nosenia rúšok majú aj žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím či závažnými poruchami autistického spektra. K žiakom s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a kožnými ochoreniami tváre, ktorým by nosenie rúška dlhší čas mohlo spôsobovať záťaž, odporúčame pristupovať individuálne, najvhodnejšie po konzultácii s ošetrujúcim lekárom.

            Podrobné informácie o tom, prečo má nosenie tvárových rúšok význam, ako rúškami vybaviť žiakov do školy či ako správne používať rúško nájdete na webe Úradu verejného zdravotníctva SR.

            Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR k noseniu rúšok (z 29.9.2020)

          • Európsky deň jazykov 26.9.2020

          • OSLAVUJEME JAZYKOVÚ

            RÔZNORODOSŤ CELÝ TÝŽDEŇ!

            V našej škole si každoročne rôznymi formami pripomíname Európsky deň jazykov. Tento rok sme sa rozhodli oslavovať jazykovú rôznorodosť Európy celý týždeň. Každý deň nám v našej školskej kuchyni varia hlavné jedlo nejakej európskej krajiny a piesne v jazyku danej krajiny znejú zo školského rozhlasu  počas niekoľkých prestávok.

            Zároveň žiaci súťažia o zaujímavé hodnotné ceny. Žiaci prvého  stupňa hádajú názov krajiny a žiaci druhého stupňa dostávajú ku každej krajine  nové otázky. Svoje odpovede vhadzujú do pripraveného boxu. Vylosovanie víťazov prebehne v pondelok 28.9.2020.

            Veríme, že cudzojazyčná atmosféra počas celého týždňa našich žiakov obohatí a predovšetkým naštartuje ich záujem o európske jazyky, kultúru, históriu, gastronómiu.

            Prajeme všetkým krásny jazykový týždeň v našej cirkevnej škole

          • Poplatok za obedy - október 2020

          •  

            Prosíme uvádzať  variabilný symbol

                                                    VS- celý rok rovnaký

            Obedy    zamestnanci     120                            1,33 x 20 = 26,60

            Deti do 5 rokov                220                            1,37 x 20 = 27,40

            Predškoláci                       320                             0,17 x 20 =  3, 40

            Cudzí                                 1020                             2,95 x 20 =  59

            Uhradiť na č. účtu: SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • Aktuálne usmernenie od 16.9.2020

          • MŠVVaŠ SR a Úrad verejného zdravotníctva SR vydal od  16.septembra 2020 nové usmernenia pre školy a školské zariadenia:

            Všetky potrebné informácie nájdete v priloženom linku:  

            https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-1692020/

            Zákonný zástupca:

            Predkladá  po každom prerušení dochádzky žiaka do ZŠ v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni vrátane víkendov a sviatkov písomné vyhlásenie / tlačivo na stránke školy/

            Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní /víkendy a sviatky sa nezapočítavajú/ z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. 

            Zabezpečí každý deň minimálne 2 rúška a papierové jednorazové vreckovky pre svoje dieťa.

            Informuje školu o podozrení, potvrdení ochorenia COVID alebo o karanténe!

             

            Rodičia prvákov majú vstup povolený s opatrením R-O-R do 30.9.2020!

             

            Upozornenie:

            Od 16. 09. 2020  je zákaz vstupu cudzím osobám do priestorov školy! Pod cudzou osobou sa rozumie akákoľvek iná osoba okrem zamestnanca školy a žiaka. Vo výnimočných prípadoch vstup cudzím osobám je možný len s výnimkou potvrdenou riaditeľkou školy a čestným prehlásením o bezinfekčnosti danej osoby  /tlačivo na vrátnici/.

             

                                                                                                               Mgr. Mária Ulrichová

                                                                                                                    riaditeľka školy

          • OZNAM - riaditeľské voľno!

          • Oznamujeme rodičom, že dňa 18.09.2020 bude prebiehať 3. etapa medzinárodných cyklistických pretekov

            Okolo Slovenska cez naše mesto.

            Z uvedených dôvodov riaditeľstvo ZŠ s MŠ Štefana Moysesa ZH udeľuje v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. žiakom riaditeľské voľno dňa 18. septembra 2020.

            V prevádzke NEBUDE:

            - základná škola

            - materská škola

            - školský klub detí

            - školská jedáleň.

          • Oznam!

          • Sväté omše

            v školskej kaplnke budú pre verejnosť

            predbežne utorky   

            až od   6.10.2020 o 7:00

          • Sedembolestná Panna Mária, Patrónka Slovenska - 15. september

          • Sedembolestnú Pannu Máriu si uctievajú Slováci ako svoju národnú Patrónku. V iných krajinách je známa pod menom „Bolestná Panna Mária“. „Sedem“ je symbolické číslo. Panna Mária mala vo svojom živote mnoho bolestí. Celý jej život je popretkávaný nečakanými bolestnými udalosťami. Číslo sedem v biblickom slova zmysle znamená plnosť. No predsa tradícia hovorí o konkrétnych siedmich bolestiach, ktoré Panna Mária vo svojom živote prežila. Sú to:

            1. Proroctvo Simeona v chráme („tvoju dušu prenikne meč“)
            2. Útek do Egypta pred kráľom Herodesom, ktorý chcel zabiť malého Ježiša
            3. Strata dvanásťročného Ježiša v chráme
            4. Stretnutie s Ježišom na krížovej ceste
            5. Ukrižovanie a smrť Ježiša
            6. Snímanie z kríža
            7. Ježišov pohreb

            Prvé stopy sviatku Sedembolestnej Panny Márie badať v 15. storočí. Pre celú Cirkev bol ustanovený pápežom Benediktom XIII. v roku 1727. Ten istý pápež povolil, aby sa Sedembolestná Panna Mária uctievala ako Patrónka Slovenska. Najväčšou národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie je u nás bazilika minor v Šaštíne. Dejiny tohto chrámu siahajú do roku 1564. Za baziliku minor bola vyhlásená pápežom Pavlom VI. v roku 1964. Ten istý pápež v roku 1966 riadne ustanovil a vyhlásil Sedembolestnú Pannu Máriu za hlavnú Patrónku Slovenska. Každoročne na tento sviatok a na Turíce tisíce pútnikov putujú do šaštínskej baziliky, kde bývajú hlavné púte, aby si uctili našu Patrónku a vyprosili pomoc v bolestiach a utrpení každodenného života.

          • Povýšenie svätého Kríža - 14. september

          • Pri príležitosti slávnosti Povýšenia sv. Kríža bude už tradične iba jedna sv. omša – v nedeľu 13. 9. 2020 o 09:30 a slávnostným kazateľom bude brat p. dekana vdp. Pavol Flajžík. Všetkých srdečne pozývame. Po sv. omši bude tradičné agapé pred kostolom alebo vo farskej klubovni (podľa počasia).

            Kríž, na ktorom Ježiš zomrel, bol zo začiatku iba hmotným nástrojom jeho popravy. Avšak už v apoštolských časoch sa stal symbolom jeho obetnej smrti, pojmom pre samého Krista a vôbec pre kresťanskú vieru. Už nie je znakom potupnej smrti, ale úctyhodným prameňom nového života. Prvé stopy sviatku uctievania kríža vedú do prvej polovice 4. storočia. Podľa „Kroniky z Alexandrie“ mala cisárovná Helena 14. septembra 320 nájsť Kríž Pána. O tom sa zachovala prekrásna legenda: Keď na svojich cestách cisárovná Helena prišla do Jeruzalema, pozvala si k sebe predstavených židovskej obce. Tí sa hrozne zľakli, keď sa dozvedeli, že cisárovná chce vedieť, kde je ukrytý kríž, na ktorom zomrel Ježiš. Iba jeden poznal to miesto, menoval sa Judáš, ale nechcel prezradiť tajomstvo, lebo jeho starý otec mu povedal, že keď raz budú hľadať kríž, židovská ríša zanikne a potom budú vládnuť tí, ktorí sa klaňajú Ukrižovanému. Judáš sa vyhováral cisárovnej, že sa nemôže rozpamätať na to miesto, veď od tej udalosti uplynulo už dvesto rokov.

            Cisárovná pohrozila Judášovi, že ho bude mučiť hladom a smädom, až kým jej to neprezradí. Aj tak urobila. Viac dní ležal vo vyschnutej studni a trpel hladom i smädom, až napokon požiadal, aby ho vytiahli, že všetko prezradí a tak sa aj stalo. Na mieste, kde cisárovnú zaviedli, našli tri kríže. Ale ktorý je pravý? Tu niesli mŕtveho mladíka okolo. Museli zastať a priložili na jeho mŕtve telo postupne tri kríže a tretí kríž mŕtveho vzkriesil. Hľa, pravý kríž Kristov. Judáš vtedy uveril Kristovi, dal sa pokrstiť a prijal meno Qiriacus. Neskoršie sa stal biskupom v Jeruzaleme. Helena priniesla kríž svojmu synovi Konštantínovi do Konštantinopolu (Carihradu). Neskoršie Helena rozobrala kríž na tri diely a každý diel dala jednému z troch synov Konštantína.

            Nuž toľko legenda. My budeme pokračovať v histórii. Na Golgote v Jeruzaleme 13. septembra roku 335 bola posviacka chrámu Vzkriesenia a mučeníkov (ktorý nazývajú aj chrámom svätého Kríža). Nasledujúci deň ukázali veriacemu ľudu nájdený svätý Kríž, aby mu veriaci vzdali úctu. Táto udalosť bola potom podkladom pre sviatok, ktorého slávenie sa dá dokázať pre Konštantinopol už v 5. storočí a pre Rím na konci 7. storočia. 14. septembra vo veľkých chrámoch, ktoré mali relikviu svätého Kríža ju ukazovali veriacim, aby svätej relikvii vzdali úctu. Tento akt nazývali „exaltatio“ - povýšenie Kríža a tak vzniklo aj pomenovanie sviatku.

            A tak sme dospeli ku koncu našej úvahy o slávnosti Povýšenia svätého kríža. Kiež by nás tieto úžasné poznatky o osudoch Kríža, na ktorom nás Ježiš Kristus spasil a vykúpil, viedli k jeho úcte aj v našom živote. Oslavujme ho aktom pokánia pri svätej spovedi, aktom Eucharistie, keď trpiaceho a víťazného Krista prijímame do svojho srdca a aj skutkami lásky pre svojich blížnych.

            Na záver si pripomeňme, že naša cirkevná škola je vo farnosti Povýšenia sv. Kríža.

          • BIELA PASTELKA

          • Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka môžete aj v našej škole príspevkom do pokladničky v piatok 18. septembra  2020. Ďakujeme!