• Živé vysielanie sv. omše s aktivitou pre deti

          • Pápežské misijné diela pozývajú všetkých na sledovanie sv. omše z Kaplnky Svetla v nedeľu 5. apríla o 11.00 hod. prostredníctvom youtube:  https://youtu.be/DRk6R4m9GWo

            Na ich stránke môžete do nedele 9.00 hod. zapísať prosbu, ďakovanie, úmysel, počas sv. omše budú prečítané.

            Aktivita pre deti: v priebehu týždňa bude na stránke http://www.misijnediela.sk/ zverejnená úloha pre deti. Ak ju splnia a pošlú do nedele 9.00 hod., budú zaradené do žrebovania o peknú cenu.

            V pôstnom období sa môžeme modliť aj Krížovú cestu mučeníkov misií a svedkov viery (.pdf na stiahnutie)

            Oscar Romero či brat Roger z Taizé, nechýbajú medzi nimi ani štyri osobnosti zo Slovenska, ktoré je štedrou krajinou na misionárov a misijných dobrovoľníkov. Je to rehoľná sestra Veronika Rácková (†2016), páter Ján Hermanovský (†2005), rozvojová pracovníčka Danica Olexová (†2019) a etnologička Emília Bihariová (†2019), ktorí naplnili svojím životom štyri zastavenia krížovej cesty. Ich strata je však ovocím pre nový svet Božieho kráľovstva, vzkriesenia, a príklad ich života nám pomáha v našom misijnom nadšení pri ohlasovaní radosti evanjelia.

          • Zápis v našej škole 16.4.2020 - oznam pre zákonných zástupcov!

          • Do 16.4.2020 môžete posielať elektronické prihlášky na zápis do 1.ročníka našej školy /vpravo je prihláška/. Ak ste už doručili prihlášku alebo ju poslali či pošlete elektronicky do 16.4. - na zápis sa v tomto prípade už nemusíte dostaviť!  Ďalšie informácie budeme s Vami konzultovať telefonicky alebo e-mailom.                         

            ALE ak technické možnosti neumožňujú zákonnému zástupcovi prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky elektronicky, dostaví sa bez dieťaťa v deň zápisu do školy (16.4.2020 od 9:00 do 15:00), vyplní prihlášku a odovzdá ju poverenej osobe v škole (zákonný zástupca je povinný mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, šatkou, šálom... a dodržiavať dvojmetrový rozostup).

             

             

          • Zápis do základnej školy s novým termínom - 16.4.2020

          • V súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. – školský zákon prebieha zápis do základných škôl v termíne od 1. apríla do 30. apríla. Zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa narodené v termíne od 1.9.2013 do 31.8.2014, alebo dieťa s odloženou povinnou školskou dochádzkou na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky. Miesto a čas zápisu určuje VZN č. 6/2018 mesta Žiar nad Hronom. V súlade s usmernením MŠVVaŠ oznamujeme zmenu termínu. Termín zápisu základných škôl v meste Žiar nad Hronom

            16. apríla 2020 (štvrtok) od 9.00 do 15.00 hod.

            Forma: bez osobnej prítomnosti detí!

            Z dôvodu zabezpečenia opatrení vydaných vládou Slovenskej republiky, a v závislosti od priestorových možností konkrétnej školy, s dôrazom na dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení, zákonný zástupca môže prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky využitím jednej z nasledujúcich možností:

            1. elektronickou formou: na stránke školy si nájde prihlášku na plnenie povinnej školskej dochádzky, ktorú vyplní a odošle on-line alebo do e-mailovej schránky školy najneskôr do 16.4.2020,

            2. ak má zákonný zástupca aktívnu elektronickú schránku: poskytne údaje zápisom dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky prostredníctvom elektronického podania doručeného do elektronickej schránky základnej školy alebo prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom najneskôr do 16.4.2020,

            3. ak technické možnosti neumožňujú zákonnému zástupcovi prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky elektronicky, dostaví sa v deň zápisu do školy (16.4.2020), vyplní prihlášku a odovzdá ju poverenej osobe v škole (zákonný zástupca je povinný mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, šatkou, šálom... a dodržiavať dvojmetrový rozostup).

            • Overenie údajov poskytnutých zákonnými zástupcami sa uskutoční do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.
            • Zákonný zástupca, ktorý má rozhodnutím súdu zverené dieťa do osobnej alebo pestúnskej starostlivosti, doručí kópiu rozhodnutia do dvoch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania.
            • Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami doloží vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy, najneskôr do 15. júna 2020.
            • Ak zákonný zástupca požiada o odklad začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky, súčasť žiadosti zákonného zástupcu, ktorým je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie sa nebude pri zápise vyžadovať, ale zákonný zástupca ich doručí dodatočne, najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania. 
            • Podľa zákona žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalé bydlisko (VZN č. 5/2007, ktoré mení a dopĺňa VZN č. 9/2011,VZN č. 12/2015 o určení školských obvodov pre jednotlivé školy , ktorých zriaďovateľom je mesto Žiar nad Hronom v znení neskorších predpisov), ak sa zákonný zástupca nerozhodne inak.
            • Podľa § 8 ods. 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, ak ho riaditeľ školy prijme na základné vzdelávanie.
            • Riaditeľ spádovej školy (školský obvod) je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka ( zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov). 
            • Zákonný zástupca dieťaťa s odloženou povinnou školskou dochádzkou (odkladom) v predchádzajúcom školskom roku je povinný znova sa zúčastniť zápisu pre nasledujúci školský rok.
            • Ak zákonný zástupca neprihlási školopovinné dieťa na zápis do školy a nedbá o jeho riadnu dochádzku do školy, obec postupuje podľa § 37 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Priestupku sa dopustí ten, kto ohrozuje výchovu a vzdelávanie maloletého najmä tým, že neprihlási dieťa na povinnú školskú dochádzku alebo zanedbáva starostlivosť o povinnú školskú dochádzku dieťaťa. Za priestupok možno uložiť pokutu do 331,50 eura.
          • Vyučovanie na školách je prerušené až do odvolania!

          •  

            Informoval o tom minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.

             

            Minister taktiež informoval, že pre školský rok 2019/20 sa ruší Testovanie 9. 

            Prihlášky na stredné školy bude možné podať do 15. mája, potvrdenie od lekára nebude potrebné.  Prijímačky na SŠ sa uskutočnia najneskôr do 30. júna 2020, rovnako ako aj talentové skúšky.

            Zápis do 1. ročníka základných škôl sa uskutoční bez účasti detí v termíne od 15. do 30. apríla.

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR určuje termín podávania žiadostí o prijatie detí do materskej školy pre nasledujúci školský rok od 30. apríla 2020 do 31. mája 2020. Pri podaní žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy sa nebude vyžadovať potvrdenie o zdravotnom stave. Dieťa bude prijaté iba na adaptačný pobyt. Podrobnosti o spôsobe zabezpečenia prijímania detí do MŠ budú priebežne doplnené.

            Minister zdôraznil, že sa pokúsia školský rok ukončiť do 30. júna.

             

            Bratislava | 24. marca 2020 (Správy RTVS na facebooku, TASR)

             

          • Svätý Otec František udelí mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi, vyzval k celosvetovej modlitbe

          • Hlava katolíckej cirkvi vyzvala k spoločnej modlitbe Otče náš v stredu na poludnie za odvrátenie pandémie koronavírusu.

            Pápež František v nedeľu pri tradičnej poludňajšej modlitbe Anjel Pána oznámil, že na budúci piatok o 18. hodine udelí mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi, ktoré sa tradične udeľuje iba na Vianoce a Veľkú noc.

            Požehnaniu, ktoré bude spojené s možnosťou získania plnomocných odpustkov, budú predchádzať modlitby, biblické čítania a adorácia na prázdnom Námestí svätého Petra.

            Pápež zároveň veriacich na celom svete vyzval, aby sa v stredu o 12. hodine spojili v modlitbe Otče náš.

            „Na pandémiu vírusu chceme odpovedať celosvetovým charakterom modlitby, spolucítenia, láskavosti. Zostaňme spojení,“ vyzval pápež František.

            Plné znenie pápežovej výzvy po modlitbe Anjel Pána:

            ,,Drahí bratia a sestry, v týchto dňoch skúšky, zatiaľ čo sa ľudstvo trasie pred hrozbou pandémie, chcel by som navrhnúť všetkým kresťanom, aby spojili svoje hlasy smerom k nebu. Pozývam všetky hlavy cirkví a vedúcich všetkých kresťanských komunít, spolu so všetkými kresťanmi rozličných vyznaní vzývať Najvyššieho, všemohúceho Boha, súčasným prednášaním modlitby, ktorú nás naučil Ježiš, náš Pán.

            Pozývam teda všetkých spoločne sa pomodliť Otče náš v najbližšiu stredu 25. marca napoludnie. Všetci spoločne. V deň, keď si mnohí kresťania pripomínajú zvestovanie Panne Márii o vtelení Slova, kiež Pán vypočuje jednomyseľnú modlitbu všetkých svojich učeníkov, ktorí sa pripravujú sláviť víťazstvo Zmŕtvychvstalého Krista.

            S tým istým úmyslom budem v najbližší piatok 27. marca o 18. hodine predsedať modlitbovému momentu v posvätnom priestore pred Bazilikou sv. Petra s prázdnym námestím. Už teraz pozývam všetkých duchovne sa zúčastniť prostredníctvom komunikačných prostriedkov. Budeme počúvať Božie slovo, prednesieme naše prosby a budeme adorovať Najsvätejšiu sviatosť, s ktorou na záver dám požehnanie Urbi et Orbi, s ktorým bude spojená možnosť prijať plnomocné odpustky.

            Na pandémiu vírusu chceme odpovedať celosvetovým charakterom modlitby, spolucítenia, láskavosti. Zostaňme spojení. Dajme pocítiť našu blízkosť tým, čo sú viac osamelí a skúšaní. Našu blízkosť lekárom, zdravotníkom, sestrám, sanitárom, dobrovoľníkom. Našu blízkosť verejným predstaviteľom, ktorí musia prijímať tvrdé rozhodnutia, ale pre naše dobro. Našu blízkosť policajtom a vojakom, ktorí v uliciach dbajú o stále dodržiavanie poriadku, aby sa plnilo to, o čo vláda žiada pre dobro nás všetkých. Blízkosť všetkým."

          • Kreatívne vyučovanie v TV

          • RTVS reaguje na vzniknutú situáciu a do vysielania zaraďuje reláciu Školský klub – hodinka z triedy bez kriedy. Pre obsahovú, metodickú a organizačnú podporu si vybrala neziskovú organizáciu Indícia.

            Školský klub začína už dnes, 18. marca od 9:15 na Dvojke. Venovaný bude žiakom 1. stupňa ZŠ a prierezovo zastreší viaceré predmety. Vysielať sa bude každý pracovný deň v čase 9:15–10:00, minimálne do 27. marca.

            Úlohy do vysielania pripravujeme tak, aby sa vedeli zapojiť všetci žiaci 1. stupňa - budeme ich gradovať, aby si každý mohol zvoliť vhodnú obtiažnosť. Zároveň pôjde o medzi predmetové aktivity, aby sme za 45 minút vysielania pokryli čo najviac učebných odborov. Je pre nás dôležité ukázať deťom aj rodičom, ako kreatívne sa dá pracovať s učivom a že škola by nemala byť o memorovaní, ale o objavovaní a rozvíjaní zručností,“ upresnil Peter Halák, zriaďovateľ neziskovej organizácie Indícia a školy FELIX.

            Do vysielania prídu učitelia Barbora Drinková a Dávid Králik zo ZŠ FELIX Bratislava. Hlavnou metodičkou je Dagmar Môťovská, tútorka Hejného metódy.

          • O Z N A M !

          • Z dôvodu chrípkovej epidémie  

            je školská telocvičňa pre verejnosť zatvorená až do odvolania!

          • Dôležitý oznam - od 13.3.2020 je naša základná a materská škola zatvorená!

          • Ústredný krízový štáb  SR dnes 12.3.2020 vydal zoznam prijatých opatrení:

            • Zatvorenie škôl a školských zariadení 14 dní!!!

            • Zavedenie hraničných kontrol (a zachovanie len veľkých hraničných priechodov).
            • Zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk.
            • Zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania.
            • Povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí.
            • Zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení.
            • Obmedzená prevádzka obchodných centier (cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu).
            • Zatvorené budú bary, reštaurácie, lyžiarske strediská i wellness centrá a aquaparky.
            • Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime.

            Prosím sledujte stránku našej školy: www.zssmzh.edu.sk

            DOMÁCE ÚLOHY budú zadávať žiakom - vyučujúci jednotlivých predmetov cez internetové stránky.

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Ó, mojej matky reč je krásota...

            nadchýna sa slovenský básnik Pavol Országh-Hviezdoslav našou ľubozvučnou slovenčinou.Tá nijakým spôsobom nezaostáva za angličtinou či iným svetovým jazykom.

            Mať materinský jazyk a smieť ho používať v školách a v ďalších dôležitých ustanovizniach nie je ani dnes v niektorých krajinách samozrejmosťou. Každý materinský jazyk je klenotom a dedičstvom ľudstva, ktorý treba ochraňovať.

            A to je jeden z dôvodov, prečo svetová Organizácia spojených národov UNESCO vyhlásila 21. február za Medzinárodný deň materinského jazyka.

            Aj Základná škola s materskou školou Š. Moysesa v Žiari nad Hronom sa pripojila k tomuto odkazu, keď zorganizovala pre svojich žiakov zábavno-náučné podujatie oslavujúce slovenčinu. Tí si otestovali i obohatili svoje vedomosti o materinskom jazyku pri plnení zaujímavých aktivít, ako je písanie hlaholiky husím brkom,  hľadanie synoným v trojjazyčnom pexese, odhaľovanie významu v minulosti používaných slov pomocou rôznych slovníkov a jazykových príručiek, lúštenie textu v hlaholike, bernolákovčine a štúrovčine, skladanie puzzle, vypĺňanie kvízu, hádanie hádaniek, dopĺňanie slov do ľudovej piesne, či vyslovovanie a tvorenie rôznych jazykolamov.

            Celé podujatie sa vydarilo. Žiaci sa dobre zabavili a zároveň dozvedeli zaujímavé informácie o svojej materčine. Dúfame, že aj vďaka tomuto podujatiu si uvedomili, že slovenčina je krásny a bohatý jazyk, na ktorý môžu byť právom hrdí.

            Mgr. Martina Štefanková

          • OZNAM PRE RODIČOV

          • V prípade, že ste boli mimo SR v štátoch, alebo na územiach postihnutých koronavírusom SARS, alebo MERS, žiadame Vás aby ste kvôli bezpečnosti žiakov a zamestnancov školy postupovali podľa  Usmernenia hlavného hygienika SR v súvislosti s koronavírusomUpozorňujeme na najpodstatnejšiu časť z hľadiska prevencie a to, že karanténne obdobie je približne 14 dní a po túto dobu by ste seba, prípadne zainteresovaných členov rodiny mali držať v izolácii a tiež  nevyhľadávať žiadnu spoločnosť. Vedomé či nevedomé šírenie závažnej choroby má trestnoprávne dôsledky. Toto oznámenie je v plnom rozsahu záväzné aj pre všetkých zamestnancov školy.

            Celý dokument si môžete pozrieť po kliknutí na tento odkaz: Usmernenia hlavného hygienika SR v súvislosti s koronavírusom

          • OZNAM!

          • V súlade s pokynmi MŠVVaŠ SR a Ministerstva zdravotníctva môžeme konštatovať, že naša škola je mimo ohrozenia Koronavírusu, nakoľko zamestnanci školy  ani  žiaci neboli v ohrozených oblastiach / nezúčastnili sa pútí v zahraničí, neboli sme v Taliansku .../. 

            Robíme všetky opatrenia na správnu hygienu /pani upratovačky dezinfikujú kľučky a priestory školy, žiaci sú poučení o umývaní a dezinfekcii rúk...

            Naďalej sa budeme riadiť pokynmi a budeme  dbať na zdravie našich žiakov.