• OZNAM - Poplatok za obedy - marec 2020

          • Prosíme uvádzať  variabilný symbol na č.účtu: SK55 0200 0000 0041 1263 0953 

            Obedy    zamestnanci  -   VS:120   poplatok:   1,33 x 22 =   29,26 €

            Deti do 5 rokov            -    VS: 220  poplatok:   1,37 x 22 =   30,14 € 

            Predškoláci                  -    VS: 320   poplatok: 0,17 x 22 =   3, 74 € 

            Cudzí                           -    VS:  020  poplatok:  2,95 x 22 =  64,90 €

            Variabilný symbol je  rovnaký celý rok!

          • OZNAM!

          •  

            Nástup do školy je po jarných prázdninách 2.marca 2020 /pondelok/!

             

             

                                                                   Mária Ulrichová

                                                                    riaditeľka školy

             

          • Popolcová streda

          • V rímskokatolíckom liturgickom kalendári je POPOLCOVÁ STREDA prvým dňom pôstneho obdobia. Jej termín pripadá na 40. deň pred Veľkou nocou. Do týchto 40 dní sa nepočítajú nedele, preto v praxi pripadá Popolcová streda na 47. deň pred Veľkonočnou nedeľou. Pre nepravidelný dátum Veľkej noci sa jej termín každý rok mení. Tento rok pripadne na 26. február 2020.

            Názov dňa pochádza zo zvyku páliť palmy či bahniatka z Kvetnej nedele z minulého roka. Takto získaný popol sa používa pri bohoslužbe Popolcovej stredy, kedy sú veriaci poznačení krížikom, popolom na čelo. Poznačenie popolom je sprevádzané slovami: „Pamätaj, že si prach a na prach sa obrátiš.“ alebo „Obráť sa a ver evanjeliu.“ Je to symbol pokánia.

            Popolcová streda je pripomienkou ľudskej konečnosti a cieľa či smerovania vlastného života.

            Popolcovou stredou začíname pôstne obdobie a v tento deň je prísny pôst. Nasledujúce dni nás privedú k Veľkej noci, pamiatke na umučenie, smrť a zmŕtvychvstanie Pána. Pripomína nám pominuteľnosť pozemského života ‒ všetko sa raz pominie a aj my zomrieme. Sme pútnikmi na tomto svete, ktorí nesmú zabudnúť na svoj pravý a konečný cieľ.
                Božie Slovo nás právom vyzýva: „Obráťte sa ku mne celým svojím srdcom...“, „srdcia si roztrhnite a nie šaty...“ Prečo je potrebné roztrhnúť si srdce? Lebo po prvotnom hriechu sa všetci rodíme do tohto sveta so srdcom, ktoré nie je Božím príbytkom. Je to srdce uzatvorené pre Boha i ľudí, studené a nepríjemne srdce. Roztrhnúť svoje srdce znamená otvoriť ho pre Boha i ľudí. Dovoliť Bohu, aby nás mohol riadiť a pretvárať podľa svojho Srdca. Dovoliť, aby Boží Duch býval v našom srdci. Vyprosiť si od Boha správny vzťah ku všetkému a ku všetkým.

            Možno sme počuli ako jeden človek každé ráno vychádzal do ulíc mesta, obdivoval výklady obchodov a množstvo krásnych vecí hovoriac: „Koľko je toho, čo nepotrebujem.” Konkrétnym predsavzatím pre nás do týchto dní pôstu môže byť ‒ v modlitbe s Máriou rozhodovať sa pre svätosť a s ňou vyberať vo svete ponúk to, čo potrebujem a čo mi netreba, koľko potrebujem a koľko nepotrebujem. Môžu to byť rôzne veci, móda, jedlo, internet…

            Opakom egoizmu je altruizmus (dobročinnosť). I v tejto záležitosti je Mária pre nás vždy oduševnením. Prijíma Ježiša a ponáhľa sa slúžiť. Jej srdce bije pre celý svet. Proti egoizmu bojujme láskou. Nech nás v tomto období nadchýna modlitba s ňou a jej nežná a materinská starostlivosť o blížnych.

            Účasťou na krížovej ceste môžeme v pôstnom období získať úplné odpustky.

            Popolcová streda je začiatkom pôstneho obdobia ‒ je to čas, kedy sme pozvaní premôcť pohodlnosť, aby sme sa obrátili celým srdcom k Bohu. Sme pozvaní oľutovať každú nelásku, ktorá sa zmocnila našich bytostí, a prosiť Boha, aby sa vrátil do nášho srdca.

            Nielen pôst, ale všetky čnosti strácajú hodnotu bez milosrdenstva.

            Svätý Peter Chryzológ

          • Beseda s výtvarníkom M. Regitkom

          • V utorok 4. 2. 2020 sa naše žiačky cirkevnej školy, ktoré rady kreslia, maľujú, tvoria, zúčastnili besedy organizovanej Pohronským osvetovým strediskom v Žiari nad Hronom. Po krátkom príhovore a zodpovedaných otázkach prešiel výtvarník, ilustrátor – okrem mnohých kníh aj časopisu Fifík ‒ a karikaturista Mgr. art. Miroslav Regitko k činom, keďže bol prisľúbený aj workshop. „Nakreslime si škriatkov, drakov, ježibaby do detskej knihy,“ určil tému. Ale ani pán Regitko nelenil, chodil pomedzi účastníkov, radil, dokresľoval, besedoval veselo a vtipne až do predĺženého konca. Výsledky spoločného tvorenia si môžete pozrieť na nástenke vo vestibule školy. A ak chcete vidieť aj iné jeho diela okrem známeho časopisového Fifíka, výstava jeho prác v POS potrvá do 29. 2. 2020.

            Ďakujeme za príležitosť tvorivo sa stretnúť s naším slovenským výtvarníkom!

          • Vážení rodičia a priatelia školy!

            • Prosíme pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces v škole darovaním 2% z dane!
            • Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské spoločenstvo. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!
            • Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v škole
              • skvalitnenie vybavenia školy a školskej jedálne

              /Tlačivá sú na hlavnej stránke v pravom hornom riadku!/     ĎAKUJEME!