• OZNAM!

          • Poplatok za obedy - január 2020

             

            Obedy  MŠ a ZŠ  zamestnanci                      1,33 x 18 = 23,94

            Deti do 5 rokov                                                1,37 x 19 = 26,03

            Predškoláci                                                       0,17 x 19 =   3,23

             

            Uhradiť na č. účtu SK55 0200 0000 0041 1263 0953

          • ŽIVÝ BETLEHEM

          • Ako každoročne, tak i tento rok sa v Žiari nad Hronom organizoval tradičný ŽIVÝ BETLEHEM, ktorý priblížil históriu vzniku blížiacich sa vianočných sviatkov. ŽIVÝ BETLEHEM organizuje Mesto Žiar nad Hronom, Mestské kultúrne centrum, žiaci cirkevnej školy a spevácky zbor Holúbky z Kríža.

            V prevedení našich žiakov sme videli putovanie Jozefa a Márie do Betlehema, hľadanie nocľahu a narodenie v maštaľke. Počas Vianoc sa aj vy pripojte k pastierom, ľuďom a trom kráľom, aby ste sa poklonili Ježiškovi v jasličkách.

          • Srdce dobrovoľníka

          • 19.12.2019 si ocenenie prevzali naši žiaci z 5.A so svojou bývalou triednou učiteľkou A. Čamajovou. Blahoželáme :)

            Minuloročné Vianoce sa žiaci 4. A triedy opätovne snažili spríjemniť osamelým starým ľuďom, ktorí trávia vianočné sviatky v rôznych sociálnych zariadeniach na celom Slovensku. Väčšinou sú to ľudia žijúci v domovoch dôchodcov, či rôznych seniorských zariadeniach, mnohí sú imobilní, niektorí ležiaci. Pripojili sa k projektu Vianočná pošta, kde každý žiak vlastnoručne vyrobil vianočnú pohľadnicu a napísal vianočný pozdrav pre konkrétneho človeka v niektorom zariadení na Slovensku. A nielen pre jedného, každý vyrobil minimálne dva pozdravy. Adresy ľudí po zaregistrovaní dostali od organizátorov projektu. Bolo veľmi zaujímavé, ba až dojímavé pozorovať deti pri tvorení. Keďže mali meno konkrétneho človeka, začali si ho predstavovať a aj najväčší odporcovia strihania, tvorenia aj písania boli naplno sústredení a snažili sa svoju prácu urobiť čo najdokonalejšie. Každé dieťa vložilo do obálky kus svojho srdiečka. Spoločne išli na poštu, kde každý štvrták osobne poslal svoje pohľadnice. Prišlo im trošku ľúto, že nepíšu seniorom v našom meste, ktorí žijú v domove dôchodcov. Preto sa skontaktovali s týmto zariadením, slovo dalo slovo a posledný štvrtok pred Vianocami celé dopoludnie strávili v našom žiarskom domove dôchodcov. Pripravili vianočné divadielko s koledami, tančekmi, čím mnohým vyčarili úsmev na tvári, ba nejednému sa po vráskavým lícach kotúľali slzy od dojatia. Ich misia však neskončila. Priniesli spoločenské hry a spolu so seniormi strávili celé dopoludnie. Mnohí boli ťažšie chápaví, niektorí zasa ťažšie pohybliví, iní mali rôzne diagnózy, ktoré sú časté v tomto veku, avšak všetky deti predviedli svoju veľkú trpezlivosť pri vysvetľovaní pravidiel i pri samotnej hre, veľkú ochotu pomáhať pri posúvaní predmetov a obrovskú empatiu pri spoločnom hľadaní riešení. Ešte veľmi dlho doznievali dojmy zo spoločne stráveného času v mysliach detí a z celej aktivity mali príjemné pocity a radosť z toho, že mohli niekoho potešiť. Od tohto dňa získali na seniorov nový uhol pohľadu.

             

            https://drive.google.com/…/1XbeWzPHVZ09KypF1MmOYSVR-bc9bgwn…

             

             

          • Začína ROK BOŽIEHO SLOVA

          • Prezident biblickej federácie, filipínsky kardinál Luis Antonio Gokim Tagle navrhol, aby sa od Prvej adventnej nedele až do sviatku sv. Hieronyma (30. septembra. 2020) v jednotlivých krajinách slávil Rok BOŽIEHO SLOVA  –  a Konferencia biskupov Slovenska tento návrh prijala. 

            Najsilnejším podnetom venovať zvýšenú pozornosť Božiemu slovu je apoštolský list Svätého Otca Františka „Aperuit illis“ – „Otvoril  im myseľ, aby porozumeli Písmu“ (Lk 24, 45). V tomto liste pápež vysvetľuje veľký životný význam Božieho slova. Povzbudzuje nás, aby sme sa oň viac zaujímali. A napokon ustanovuje tretiu nedeľu Cezročného obdobia ako „Nedeľu BOŽIEHO SLOVA“ –  (najbližšia bude 26. januára budúceho roku).

            Rok BOŽIEHO SLOVA je vítanou príležitosťou prehlbovať náš záujem o Sväté písmo. Napríklad jeho čítaním v kruhu rodiny  – v rámci osobnej modlitby – vzdelávaním sa v chápaní obsahu Písma –  jeho štúdiom, pochopiteľne formou takej odbornej literatúry, ktorá má cirkevné schválenie – vytváraním biblických krúžkov vo farnostiach či na školách.

                                       (Z Pastierskeho listu Konferencie biskupov Slovenska na Prvú adventnú nedeľu 2019)

             

          • Postup do krajského kola Olympiády zo SJL

          • Tešíme sa z úspechu Julky Dovcovej z 8. B, ktorá našu školu reprezentovala v okresnom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Test zvládla na výbornú, v tvorbe vlastného textu využila všetky svoje slohové skúsenosti a svedomito sa pripravila na rečnícky prejav. Spomedzi ostatných ôsmakov a deviatakov sa umiestnila na 1. mieste a v novom roku bude reprezentovať žiarsky región v krajskom kole.

            Blahoželáme k úspechu, prajeme veľa trpezlivosti pri ďalšej príprave a veľa šťastia v krajskom kole! 

          • Biblický kalendár 2020

          • Dňa 16. 12. 2020 riaditeľka školy Mgr. Mária Ulrichová ocenila víťazov školského kalendára.

            Víťazmi školskej výtvarnej súťaže: „Biblický kalendár 2020“ sa stali žiaci:

             

            Matúš Chovanec MŠ C

            Tamara Kouřilová 1. A

            Emma Jelžová 2. A

            Timea Mandincová 3. B

            Lucia Kadlecová 4. A

            Barbora Harineková 5. B

            Zoja Foltánová 6. A

            Ella Repčoková 7. A

            Lucia Tichoňová 8. A

            Karin Skalošová 9. B

            Erik Filipek ŠT

             

            Mimoriadnu cenu získala  Lucia Tichoňová 8. A.

            Víťazom srdečne blahoželáme.

          • Olympiáda zo SJL

          • Do školského kola Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) sa zapojili naši najlepší žiaci z ôsmeho a deviateho ročníka.

            Olympiáda mala tri časti. V prvej žiaci riešili úlohy na čítanie s porozumením a testové úlohy zo slovenčiny, literatúry a slohu. Po prestávke bola druhá časť, ktorá vyskúšala úroveň tvorivosti žiakov, pretože mali pretransformovať predložený text do iného zadaného žánru. Tretia časť bola najnáročnejšia ‒ žiaci mali za úlohu na zadaný žáner a tému napísať slohový útvar, ktorý sa mali hneď na mieste naučiť naspamäť a predniesť pred porotou. Všetci pekne zabojovali, aj keď niektorých potrápil v závere prednes svojho textu.

            V XII. ročníku OSJL v roku 2019/2020, v kategórii C získala 1. miesto Lucia Dekýšová, 9. B; 2. miesto Júlia Dovcová, 8. B a o 3. miesto sa podelili Martin Hronský, 9. B; Monika Šebeňová, 8. A; Klára Karvašová, 9. B.

            Úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí získali 73 % a viac z celkového počtu bodov všetkých troch častí OSJL. Sú to: z 8. A ‒ Michal Cibuľa, Natália Maruniaková, Anna Mečiarová, Sophia Miklošová; z 8. B ‒ Nina Trubenová; z 9. A ‒ Zuzana Mudrončíková, Martin Polanský, Nina Sučanská, Dominika Šikeťová; z 9. B ‒ Emma Repčoková.

            Všetkým srdečne blahoželáme!